Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Alija 14:00, 09 wrz 2021

Takiej olszy to jeszcze nie widziałam, piękna.
Roocika 14:06, 09 wrz 2021

Agatorek napisał(a)

No szkoda.

A co da zadołowanie? Lepiej się tak ukorzeni, niż od razu posadzona (w dużym dole z dobrą ziemią, kompostem itp. )?

Dorii napisał(a)
Nie przekorzeniona ale przesadzana z mniejszej donicy czy kopana? Jeśli to drugie to można reklamować. Jeszcze trochę za wcześnie na kopane z gruntu a sprzedawanie jako doniczkowe to jednak nie uczciwe.
Nie wiem czy zadołowanie da jej większe szanse. Ważne by dobrze podlać dołek przed sadzeniem a potem podlewać.

Dziewczyny ziemia wygląda na całkiem świeżą, jest luźna z każdej strony, grzebałam z góry za korzeniami i mało ich, od spodu coś widać ale nie " wychodzą". Nie chcę wyciągać z donicy bo się osypie.

Liście delikatne i poprzypalane slonkiem, czyli wyciągnięta że szklarni.

Tak samo wyglądały korzenie tulipanowca, którego już nie ma i brzóz, które się 4 na 6 przyjęły. Może jak zadołuję to się przekorzeni w stałych warunkach i wtedy wiosną pójdzie do ziemi, a jak nie to za rok jesienią, trudno. Oby tylko przeżyła bo ładna jest.
Roocika 14:06, 09 wrz 2021

Alija napisał(a)
Takiej olszy to jeszcze nie widziałam, piękna.

Bardzo ładna, trzymaj za nią kciuki.
Będę musiała się tylko do koloru przyzwyczaić, niezła z niej żarówka
Agatorek 18:41, 09 wrz 2021

Roocika napisał(a)

Dziewczyny ziemia wygląda na całkiem świeżą, jest luźna z każdej strony, grzebałam z góry za korzeniami i mało ich, od spodu coś widać ale nie " wychodzą". Nie chcę wyciągać z donicy bo się osypie.

Liście delikatne i poprzypalane slonkiem, czyli wyciągnięta że szklarni.

Tak samo wyglądały korzenie tulipanowca, którego już nie ma i brzóz, które się 4 na 6 przyjęły. Może jak zadołuję to się przekorzeni w stałych warunkach i wtedy wiosną pójdzie do ziemi, a jak nie to za rok jesienią, trudno. Oby tylko przeżyła bo ładna jest.

Ok, już rozumiem o co chodzi.
Trzymam kciuki
Dragonka 19:28, 09 wrz 2021

Asiu, piękny ten nowy nabytek- przyznaję, że musiałam podejrzeć w necie jak wyglądać może później, bo na 'żywo' nigdzie nie widziałam jeszcze. Bardzo fajny pokrój ma, a liście takie soczyście limonkowe, będzie wyglądać świetnie
anabuko1 20:33, 09 wrz 2021

Roocika napisał(a)
Słuchajcie przyszło drzewo. Ale żółte, normalnie kurczak

Taaadam
Olsza czarna Aurea.
Całkiem duże ma liście. Chyba stała w szklarni.

No, no ladny ten jesienny kurczak.

Ładne drzewko .Super!
basia3012 21:22, 09 wrz 2021

Piękne drzewko kupiłaś Asiu. Czarna olsza, muszę o niej poczytać.
Mgduska 22:33, 09 wrz 2021

Śliczny kurczak, ja też o takiej odmianie nie słyszałam. Na szczęście nie jest wysokie, powinno dać radę
Martka 22:47, 09 wrz 2021

Ach ci sprzedawcy. W podobnej sytuacji miałam cisa, pięknie, duża donica, duży cis. Chcę przesadzić, a tam w środku mała bryłka korzeniowa w balocie obsypana ziemią...
Trzymam kciuki, ładne drzewko.
ajka 00:38, 10 wrz 2021

Roocika napisał(a)

A jakie masz chciejstwa ?
Aniu 1 kratka to 2 m x 2 m

Na razie interesują mnie: klon jawor brilantissimum, tulipanowiec amerykański Edward Gursztyn i cyprysik nutkajski Jubilee. A, i myślę jeszcze o grujeczniku. Zastanawiam się nad nim.