Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Gosialuk 09:20, 05 wrz 2021

Asia rozumiem twoje dylematy. Ja u siebie nie sadzę drzew, bo chcę zachować łąkę na kwiaty. A drzewa od południa rzucają długie cienie. Najgorzej, że wyobraźnia słabo działa jak się sadzi takie maluchy. Spróbuj na planie narysować duże koła o średnicy dorosłego drzewa. Może to coś pomoże.
Juzia 09:25, 05 wrz 2021

A zielone kółko to co???

DOczytałam.
Trochę psuje to oczko ustawienie grujeczników po trójkącie... szkoda.

Martka 11:03, 05 wrz 2021

Asiu, przestudiowałam szczegóły i powiem Ci tak: z 3 dodatkowymi grujecznikami miałabym problem, gdzie je wsadzić. Zawsze myślałam, że Twoja działka jest bardzo przepastna ale patrząc na plan i zdjęcia, które zrobiłaś z tarasu (super pomocne w orientacji), widzę, że wcale tak dużo miejsca na duże drzewa nie ma. Biorąc pod uwagę, że masz od południa brzozy, które mocno w przyszłości zredukują słońce - nie miałabym serca proponować Ci posadzenia grujeczników od wschodu przy środkowej skarpie, choć tam jest teraz najbardziej łyso (Gursztyn mały ale tymczasowo tylko). Byłaby to opcja, jeśli chciałabyś się przestawić z czasem na cieniolubne w ogrodzie. Ale pewnie chcesz trochę słońca? Od zachodu grujeczniki byłyby świetne, tylko tam masz mało miejsca na cztery. Trzeba by długości rabaty na jakieś 20 m. Czy Twój buk to rohan weeping? Nie pamiętam dokładnie odmiany. To ze 4 metry odległości musisz mu dać od grujecznika, by ten go nie zjadł.
Ja bym chyba posadziła jeszcze te dwa grujeczniki vel kaktusy - po prawej od obecnego aż do taczki, maksymalnie do przodu odsunęłabym od choin, ale tu sama tylko możesz ocenić, ile chcesz trawnika, a jednego g. wystawiłabym na A. albo popytała może na O., kto chce odkupić? Ewentualnie: posadziłabym go od strony skarpy, ale dalej od domu a bliżej brzózek.
Życzę owocnych rozkminek
Pozdrawiam, Asiu
Juzia 11:18, 05 wrz 2021

Drzewo na skarpie to niegłupi pomysł
Roocika 13:30, 05 wrz 2021

mrokasia napisał(a)
Widzę, że tu grujeczniki na tapecie .
Nie pomogę za bardzo bo ja tak ze zdjęć i planów to nie umiem. Ale faktycznie, musisz wziąć po uwagę, że to duże drzewa rosną.

Tak, bo chciałam je ulokować, bo się kiszą już któryś rok w doniczkach. Mąż kiedyś przy okazji kupił
Nie dziwię się, że ciężko doradzić, sama na żywo mam problem a co dopiero że zdjęć

Gosialuk napisał(a)
Asia rozumiem twoje dylematy. Ja u siebie nie sadzę drzew, bo chcę zachować łąkę na kwiaty. A drzewa od południa rzucają długie cienie. Najgorzej, że wyobraźnia słabo działa jak się sadzi takie maluchy. Spróbuj na planie narysować duże koła o średnicy dorosłego drzewa. Może to coś pomoże.

Gosiu, u Ciebie ndookola też takie wielko olszyny rosną prawda?
Rzeczywiście ciężko sobie wyobrazić, że z takich 50 cm patyczków będą kiedyś 10 m drzewa

Juzia napisał(a)
A zielone kółko to co???

DOczytałam.
Trochę psuje to oczko ustawienie grujeczników po trójkącie... szkoda.

Trochę psuje Juziu, wychodzi jednak na to, że tam się 3 nie zmieszczą, szkoda je tak ściskać.
Roocika 13:37, 05 wrz 2021

Martka napisał(a)
Asiu, przestudiowałam szczegóły i powiem Ci tak: z 3 dodatkowymi grujecznikami miałabym problem, gdzie je wsadzić. Zawsze myślałam, że Twoja działka jest bardzo przepastna ale patrząc na plan i zdjęcia, które zrobiłaś z tarasu (super pomocne w orientacji), widzę, że wcale tak dużo miejsca na duże drzewa nie ma. Biorąc pod uwagę, że masz od południa brzozy, które mocno w przyszłości zredukują słońce - nie miałabym serca proponować Ci posadzenia grujeczników od wschodu przy środkowej skarpie, choć tam jest teraz najbardziej łyso (Gursztyn mały ale tymczasowo tylko). Byłaby to opcja, jeśli chciałabyś się przestawić z czasem na cieniolubne w ogrodzie. Ale pewnie chcesz trochę słońca? Od zachodu grujeczniki byłyby świetne, tylko tam masz mało miejsca na cztery. Trzeba by długości rabaty na jakieś 20 m. Czy Twój buk to rohan weeping? Nie pamiętam dokładnie odmiany. To ze 4 metry odległości musisz mu dać od grujecznika, by ten go nie zjadł.
Ja bym chyba posadziła jeszcze te dwa grujeczniki vel kaktusy - po prawej od obecnego aż do taczki, maksymalnie do przodu odsunęłabym od choin, ale tu sama tylko możesz ocenić, ile chcesz trawnika, a jednego g. wystawiłabym na A. albo popytała może na O., kto chce odkupić? Ewentualnie: posadziłabym go od strony skarpy, ale dalej od domu a bliżej brzózek.
Życzę owocnych rozkminek
Pozdrawiam, Asiu

Marta, dziękuję Ci bardzo za szczegółowa analizę Nie mogłam długo zasnąć, bo myślałam co tu zrobić.
Doszłam do podobnych wniosków. Wsadzimy tylko 2 drzewka, trzecie zostanie.
Przesadze do dużej donicy i zadołuję. Moja mama buduje domek letniskowy, to może po budowie sobie posadzi a jak nie to znajdę mu nowego właściciela

Buczek to buk Rohanii, w tej chwili ma jakieś 1,5 m. Ale miejsce mu chyba pasuje, jak go nornice nie podgryzą to powinien dać radę.

Taka fotkę znalazłam z 27 sierpnia zeszłego roku jak planowałam jego sadzenie taki widok jak się wychylę z południowego okna salonu

A to z dzisiaj

Roocika 13:39, 05 wrz 2021

Juzia napisał(a)
Drzewo na skarpie to niegłupi pomysł

Juziu, ta duża skarpa jest bardzo stroma, tego nie widać na fotkach niestety.
Roocika 13:42, 05 wrz 2021

Kilka fotek, bo dziś ładnie od rana ale dzień nieogrodowy, bo druga połówka w pracy
Liliowce summer wine jeszcze kwitną pojedynczymi kwiatkami

Coś drgnęlo z jednym z sadźcow czekoladowych- chyba załapał wygląda zdrowiej.

Kalina japońska Shasta

Hortensja Wims Red

Roocika 13:48, 05 wrz 2021

Te kotki rozplenic są bardzo ładne aż trudno uwierzyć, że takie niebezpieczne.

I nowe przymierzanie grujeczników, oba wysunęlam lekko przed tego, co posadzony, ten duży rośnie dokładnie 4,5 od pieńków choin. W takim ustawieniu są co ok 4 m od siebie i buka (pi razy oko )

Tak z brzozami
Roocika 13:51, 05 wrz 2021

Buczka będę raczej wyprowadzać z koroną wyżej, jak brzozy.
I zdjęcie od choin zza suchego oczka (które nie jest na razie skończone)- zdjęcie szerokim kątem co ja tam z tyłu posadzę zanim te drzewa urosną?