Asiu, przestudiowałam szczegóły i powiem Ci tak: z 3 dodatkowymi grujecznikami miałabym problem, gdzie je wsadzić. Zawsze myślałam, że Twoja działka jest bardzo przepastna

ale patrząc na plan i zdjęcia, które zrobiłaś z tarasu (super pomocne w orientacji), widzę, że wcale tak dużo miejsca na duże drzewa nie ma. Biorąc pod uwagę, że masz od południa brzozy, które mocno w przyszłości zredukują słońce - nie miałabym serca proponować Ci posadzenia grujeczników od wschodu przy środkowej skarpie, choć tam jest teraz najbardziej łyso (Gursztyn mały ale tymczasowo tylko). Byłaby to opcja, jeśli chciałabyś się przestawić z czasem na cieniolubne w ogrodzie. Ale pewnie chcesz trochę słońca? Od zachodu grujeczniki byłyby świetne, tylko tam masz mało miejsca na cztery. Trzeba by długości rabaty na jakieś 20 m. Czy Twój buk to rohan weeping? Nie pamiętam dokładnie odmiany. To ze 4 metry odległości musisz mu dać od grujecznika, by ten go nie zjadł.
Ja bym chyba posadziła jeszcze te dwa grujeczniki vel kaktusy - po prawej od obecnego aż do taczki, maksymalnie do przodu odsunęłabym od choin, ale tu sama tylko możesz ocenić, ile chcesz trawnika, a jednego g. wystawiłabym na A. albo popytała może na O., kto chce odkupić? Ewentualnie: posadziłabym go od strony skarpy, ale dalej od domu a bliżej brzózek.
Życzę owocnych rozkminek

Pozdrawiam, Asiu