Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Agatorek 10:30, 04 paź 2022

O kurczę, szkoda brzozy, ale spokojnie odrośnie, tylko oczywiście jeśli nie ma już tych szkodników.

W ogrodzie busz ❤️
Kordina 10:34, 04 paź 2022

Aż dziw, że taki mały, miękki robalek potrafi tak zgryźć twarde przecież drewno, jakby był ze stali.
Roocika 14:53, 04 paź 2022

antracyt napisał(a)
Brzozy szkoda, szkodnik niby niewielki a drzewo skrócił o głowę...
Co teraz z tym zrobisz? Zostawisz, czy będziesz wymieniać?

Właśnie nie wiem co zrobię Zuziu. Chyba poczekam do wiosny i będę obserwować czy nie pojawią się nowe żarłoki...
Generalnie ta brzoza była wyższa niż pozostałe i nie wygląda to tragicznie.

Tyle brzóz dookoła a ten szkodnik akurat moją wybrał wrrr...

Basieksp napisał(a)
Nawet bym nie pomyślała, że takie paskudztwo może takie szkody zrobić

Prawda? Taki mały a jaki żarłoczny, tak piszą...

Wiolka5_7 napisał(a)
Przeklęte robale !
U siebie obserwuję jedną brzozę,bo zauważyłam dziurkę w pniu kilka dni temu

Dokładnie, przeklęte Wyczytałam, że atakują osłabione drzewa, a te brzozy od początku były jakieś słabe.

Obserwuj swoje. U nas ta larwa wgryzła się wysoko i szła do góry, po pomacaniu czuć było, że jest pusto pod korą.

Judith napisał(a)
Asia, brzoza ładnie odrośnie, porzuć obawy. Ja przycinałam ogromne brzozy o 1/3 i śladu nie było po cięciu już po dwóch latach. Przy tak małych drzewach zarośnie już pewnie w przyszłym sezonie.
Problem jest raczej w tym czy te robale nie rezydują dalej w drzewie… Może jeszcze kawałek przyciąć i sprawdzić?

Może mąż to już sprawdził, wczoraj strasznie wiało i z drabiny nie dało się za wiele zobaczyć. Ta brzoza miała już spokojnie 5 m wysokości.

Mam nadzieję, że nie będzie ich więcej

eda napisał(a)

Asiu ten dereń szybko się rozrasta u mnie szpaler i tnę dwa razy w sezonie
piękny jest i korale białe

jeden ma czerwoną łodygę drugi żółtą
sorry że wstawiłam ci moje fotki jak chcesz to je zabiorę chciałam ci pokazać jak u mnie rośnie macham
Współczuję z powodu robala

Nie usuwaj, pięknie u Ciebie rosną

eda napisał(a)

Niemoc to normalka odpocznij będzie oki przychodzi taki moment, że trzeba dać rosnąć ogrodowi trochę bez nas i podziwiać sobie tylko i zająć się czymś innym ...
buziaki
pstryki fajne [/quote

Dzięki.

Teraz znowu sobie obiecuję, że tylko dokończę co niedokończone hehe

Biedna brzoza, co za złośliwe robale. Brzoza odrośnie, nadal dobrze wygląda, byle tylko te szkodniki dały jej spokój.

Oby to tylko ten jeden tunel.
Wyraźnie było widać otwór wejściowy.

No tyle drzew dzikich dookoła a one moją zżarły.

Tutaj już ktoś pisał o tych szkodnikach ehh
Roocika 14:54, 04 paź 2022

Agatorek napisał(a)
O kurczę, szkoda brzozy, ale spokojnie odrośnie, tylko oczywiście jeśli nie ma już tych szkodników.

W ogrodzie busz ❤️

No mam nadzieję, że nie ma ich więcej ale te brzozy to mnie prześladują

Kordina napisał(a)
Aż dziw, że taki mały, miękki robalek potrafi tak zgryźć twarde przecież drewno, jakby był ze stali.

Podobno są bardzo żarłoczne i nie da się ich zwalczyć chemią
eda 21:24, 04 paź 2022

Więc zostawię fotki cieszę się ze podoba ci się
Asiu trzymam kciuki żeby robale odeszły w siną dal i mówię ci odpocznij haa bo ja już w piątek zdążyłam przecholować i teraz ostrożna jestem tak mi poszła szpila że ze skłonu przy obcinaniu dziurawca musiałam zejść na kolana żeby się podnieść teraz oki ale co się wystraszyłam to moje także nieraz trza odpuścić jak się da ....sobie też ciągle to powtarzam haaa
macham
Martka 12:28, 05 paź 2022

Drastyczne obrazki z trociniarką, niby młode drzewa zawsze bardziej narażone, ale ona potrafi naprawdę powalić aleje drzew czy sady...
Może powiesić budkę lęgowa dla nietoperzy lub sów?
Przeczytałam, że można założyć trutki z dwusiarczku węgla, tylko że taki odczynnik kosztuje naprawdę duże pieniądze.

Roocika 18:44, 07 paź 2022

eda napisał(a)
Więc zostawię fotki cieszę się ze podoba ci się
Asiu trzymam kciuki żeby robale odeszły w siną dal i mówię ci odpocznij haa bo ja już w piątek zdążyłam przecholować i teraz ostrożna jestem tak mi poszła szpila że ze skłonu przy obcinaniu dziurawca musiałam zejść na kolana żeby się podnieść teraz oki ale co się wystraszyłam to moje także nieraz trza odpuścić jak się da ....sobie też ciągle to powtarzam haaa
macham

Eda, współczuję kontuzji. Mam nadzieję, że już Ci lepiej.

Martka napisał(a)
Drastyczne obrazki z trociniarką, niby młode drzewa zawsze bardziej narażone, ale ona potrafi naprawdę powalić aleje drzew czy sady...
Może powiesić budkę lęgowa dla nietoperzy lub sów?
Przeczytałam, że można założyć trutki z dwusiarczku węgla, tylko że taki odczynnik kosztuje naprawdę duże pieniądze.

Marta, więcej dziurek nie widać ale będziemy obserwować. Zamówię pułapki feromonowe i na pewno zastosujemy wiosną lepy i odstraszacze na ćmy. Zostaje monitorowanie. Wkoło mamy dużo starych drzew, one mogą być też "nośnikami" tych trociniarek.
Roocika 18:53, 07 paź 2022

Wyszłam wieczorem, żeby zrobić zdjęcia rozplenicom dla Marty, przy okazji zrobiłam wieczorno-nocne zdjęcia rabat, bo słońce już zachodziło.

Wszystkie kupione jako Hameln, te mniejsze siedziały w doniczkach i zostały posadzone dopiero w tym sezonie.

Tu z innego miejsca.
Roocika 18:58, 07 paź 2022

Rabata pstrokata z dereniem elegantissima i olszą czarną aurea. Rosną tu też Hortenje Wims red, których liście ładnie się przebarwiają. Trawy to trzcinniki brachytricha.

Roocika 19:03, 07 paź 2022

Rabata przed oczkiem, które znowu zostanie do dokończenia na następny sezon. Rośnie tu mały grujecznik.

Kalina Shasta oraz sadźce konopiaste.

Hortensje Limelight pod platanem