Właśnie nie wiem co zrobię Zuziu. Chyba poczekam do wiosny i będę obserwować czy nie pojawią się nowe żarłoki...
Generalnie ta brzoza była wyższa niż pozostałe i nie wygląda to tragicznie.
Tyle brzóz dookoła a ten szkodnik akurat moją wybrał wrrr...
Prawda? Taki mały a jaki żarłoczny, tak piszą...
Dokładnie, przeklęte Wyczytałam, że atakują osłabione drzewa, a te brzozy od początku były jakieś słabe.
Obserwuj swoje. U nas ta larwa wgryzła się wysoko i szła do góry, po pomacaniu czuć było, że jest pusto pod korą.
Może mąż to już sprawdził, wczoraj strasznie wiało i z drabiny nie dało się za wiele zobaczyć. Ta brzoza miała już spokojnie 5 m wysokości.
Mam nadzieję, że nie będzie ich więcej
Nie usuwaj, pięknie u Ciebie rosną
Asiu trzymam kciuki żeby robale odeszły w siną dal i mówię ci odpocznij haa bo ja już w piątek zdążyłam przecholować i teraz ostrożna jestem tak mi poszła szpila że ze skłonu przy obcinaniu dziurawca musiałam zejść na kolana żeby się podnieść teraz oki ale co się wystraszyłam to moje także nieraz trza odpuścić jak się da ....sobie też ciągle to powtarzam haaa
macham
Drastyczne obrazki z trociniarką, niby młode drzewa zawsze bardziej narażone, ale ona potrafi naprawdę powalić aleje drzew czy sady...
Może powiesić budkę lęgowa dla nietoperzy lub sów?
Przeczytałam, że można założyć trutki z dwusiarczku węgla, tylko że taki odczynnik kosztuje naprawdę duże pieniądze.
Więc zostawię fotki cieszę się ze podoba ci się
Asiu trzymam kciuki żeby robale odeszły w siną dal i mówię ci odpocznij haa bo ja już w piątek zdążyłam przecholować i teraz ostrożna jestem tak mi poszła szpila że ze skłonu przy obcinaniu dziurawca musiałam zejść na kolana żeby się podnieść teraz oki ale co się wystraszyłam to moje także nieraz trza odpuścić jak się da ....sobie też ciągle to powtarzam haaa
macham
Eda, współczuję kontuzji. Mam nadzieję, że już Ci lepiej.
Drastyczne obrazki z trociniarką, niby młode drzewa zawsze bardziej narażone, ale ona potrafi naprawdę powalić aleje drzew czy sady...
Może powiesić budkę lęgowa dla nietoperzy lub sów?
Przeczytałam, że można założyć trutki z dwusiarczku węgla, tylko że taki odczynnik kosztuje naprawdę duże pieniądze.
Marta, więcej dziurek nie widać ale będziemy obserwować. Zamówię pułapki feromonowe i na pewno zastosujemy wiosną lepy i odstraszacze na ćmy. Zostaje monitorowanie. Wkoło mamy dużo starych drzew, one mogą być też "nośnikami" tych trociniarek.