Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

Muszelka 00:08, 06 lut 2019

U mnie 'Zipper' ma listki koloru czerwono-brunatno-wiśniowo-pomarańczowego (wiśniowe są na spodzie). Nie ma żadnych dodatków zielonych.
Ale przebarwienia żurawek znacznie różnią się w zależności od stanowiska, na jakim rosną (z reguły na słońcu wybarwiają się intensywniej). Czasami trudno ze zdjęć jednoznacznie określić odmianę. Stawiam jednak na "Zipper' (również przedostatnie zdjęcie).
gogo 00:15, 06 lut 2019

Masz rację co do zmienności kolorów żurawek, moje są mocno wybarwione, bo rosną na patelni.
A na zdjęciach w szkółkach też wyglądają inaczej niż w realu, niektóre mnie rozczarowały.
Choć, jak zaczęły ładnie rosnąć, to je polubiłam.
SlonecznyOgrod 10:49, 06 lut 2019

E, nie jest tak źle z tą hortensją, myslałam że ona to już takie grubsze drzewko... z grubym pniem ,ona jest tylko lekko zapuszczona, też mam taką. Nie była przycięta od początku.
Ja jedną zostawiłam na próbę, zrobiłam eksperyment, ta moja też mam małe kwiaty a wygląda mi na polar bear więc kwiaty powinna mieć największe.
Mam ten sam problem teraz.
Ona się wygina we wszystkie strony, ale ma ze dwa pędy główne , jak je krótko przytnę to zmarnuję. Trzeba tak przyciąć żeby zostawić jakieś oczka.
gogo 11:46, 06 lut 2019

Dario, zrobiłam teraz zdjęcie, jak jest goła.
Robiłam je z okna, bo jestem chora / grypa /, ale coś widać.
Chcę wyciąć wszystkie zewnętrzne gałęzie, zostawić ze 3, 4 środkowe, obwiązać je na trochę sznurkiem jutowym, żeby uzyskać pion, bo teraz są krzywo.
I ściąć, gdzieś na wysokości 80, 100 cm.
Nie wiem, jak wygląda podstawa krzewu, bo przysypana śniegiem, a od tego zależy, czy mój pomysł da się zrealizować.

marba 21:47, 06 lut 2019

Dużo zdrówka, Grażynko, bo czytam, że grypa Cię dopadła. Wykuruj się dobrze, bo z powikłaniami po niej nie ma żartów.
Pozdrawiam.
Aurelllia 21:49, 06 lut 2019

Ojoj zdrówka życzę !!! Ja byłam dwa tygodnie temu, teraz taki sezon grypowy, ale nieprzyjemnie za każdym razem jak się zaczyna chorować
Mgduska 21:57, 06 lut 2019

Mam podobny problem z hortensjami - chociaż starałam się ciąć zgodnie z instrukcjami. Ale wielkość kwiatostanów na pewno zależy od cięcia. Twój krzaczek wygląda bardzo przyzwoicie w porównaniu do moich, więc taka operacja powinna mu dobrze zrobić
gogo 22:24, 06 lut 2019

Basiu i Aurelio, dzięki za życzenia zdrowia.
No, dopadła mnie grypa, położyłam się zdrowa, a wstałam chora
Domowa kuracja zaczęta: miód, czosnek, mleko, smarowanie pleców i piersi, oczywiście ciepłe łóżko, wypocenie się i będzie dobrze.
Magdo, to moja jedyna bukietowa, prezent sprzed kilku lat.
Chciałam dobrze o nią dbać, a, że się nie znałam na cięciu, to nie cięłam.
Teraz muszę to naprawić.
Jednak wolę ogrodowe, nie trzeba ciąć.
Ale jak widzę u innych takie piękne okazy bukietowych, to kusi mnie, żeby kupić jedną i prowadzić prawidłowo.

daszum 22:55, 06 lut 2019

Grażyna wracaj szybko do zdrowia.

Ja wszystkie hortensje bukietowe tnę co roku bardzo nisko i kwitną bardzo obficie.
Nowa12 23:00, 06 lut 2019

To Grażynko leż w łóżku i się oszczędzaj bo grypa jest paskudna. U nas w rodzinie same komplikacje pogrypowe ostatnio. Bo to nikt nie umie wyleżeć przecież.