Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

Adela 17:19, 26 lip 2018

gogo napisał(a)
Witajcie, mam zakusy na jeszcze trochę trawnika pod porzeczką na pniu. Rosną tam malutkie żurawki, jest tam cień i kiepska trawa. Ale jestem chwilowo uziemiona, jakieś paskudztwo ukąsiło mnie w wierzch stopy, spuchła i boli. Nie mogę chodzić, mam czas na plany

Strasznie dużo jakiś nieznanych owadów. Trzeba być czujnym, jak nie będzie poprawy, to do lekarza

Planuj Grażynko, bo coś mi się zdaje, że będziesz powiekszać swój ogródek, bo miejsca zabraknie czytałam u Basi, że masz chrapkę na hortensje Którą, jako pierwszą, kupujesz?
gogo 21:38, 26 lip 2018

Witaj Elu, u lekarza byłam, dostałam zastrzyk odczulający. Noga bardziej nie puchnie, a to dobrze. A w ogóle mam pecha, bo w ubiegły wtorek ukąsił mnie szerszeń. Dobrze, że nie jestem uczulona
Mam chrapkę na Limelight i dędolistną, ale pewnie na tych się nie skończy
Jak się rozpędzę w ogrodzie, to może cały trawnik zniknie. A to wszystko przez Was
A gdyby chodziło o ścisłość to mam jeszcze pas na podjeździe, długości ok 12 m i szerokości 1,3 m i jest tam nijako. Problemem jest bardzo kiepska ziemia / podwórkowa /. Nie podjęłabym się ją usuwać, raczej dosypać na wysokość szpadla, ale wtedy potrzebny byłby murek. Ale kto wie? Jutro wstawię zdjęcie.
gogo 21:55, 26 lip 2018

Wiecie co mi przyszło do głowy, może te ukąszenia to sposób na powstrzymanie mnie przed robieniem wszystkiego bez odpoczynku
A lekarka mówi mi: pół godziny pracy, 15 minut przerwy. Ale ja się nie znam na zegarku
Hura, właśnie zaczęło padać
Mam taką gailardię, ma piękny kwiat, ale słabo i późno kwitnie. I ulubiony niecierpek
Adela 21:58, 26 lip 2018

Grażynko, znasz to przysłowie: Dla chcącego....?

Rozpędzaj się jak my tu wszyscy. Inaczej się nie da. Zawsze walczymy ze swoimi myślami i końca roboty nie widać. Basia Marba pisała kiedyś, że ogród to niekończąca się opowieść
gogo 22:48, 26 lip 2018

Znam przysłowie i ono pewnie napisał ogrodnik
Basia ma rację
A ja już się rozpędziłam, po wizytach w przepięknych ogrodach nie mogło być inaczej, prawie wpadłam w kompleksy, że mój ogród taki ubogi w kolory. Lubię niskie rośliny, bo małe jest piękne, ale stwierdzam, że i duże też takie jest.
Żeby posadzić wysokie i dużo, niskie musi wygryźć trawnik. No nie cały, bo coś trzeba zostawić na leżak lub koc
rozchodnik nn, ma ciekawy kolor
Nowalijka 23:01, 26 lip 2018

gogo napisał(a)
Dziś pracowicie usuwałam darń, tu będą posadzone hosty z doniczek i dostaną coś do towarzystwa, ale już nie miałam siły skończyć
Tak wyszło

obrzeże zrobiłam z brukówek, za którymi nie przepadam / kamieni brak /, myślę, że rośliny je zakryją.

a ja brukówki uwielbiam, kamienie zresztą też. Pięknie masz w ogrodzie. Zbierasz nasiona z jeżówek?
gogo 23:46, 26 lip 2018

Witaj Elu Nowalijko, dzięki za wizytę u mnie i miłe słowa o ogrodzie.
Pisząc, że nie przepadam za brukówkami wyraziłam się niedokładnie. Miałam na myśli, że mając wokoło góry łupkowe i bazaltowe, nie pasował mi granit, tylko kamienie. Ale gdy zagościł u mnie żwirek, to i granit był o.k.
Przygodę z jeżówkami zaczęłam w ubiegłym roku, w tym ogarnął mnie " szał jeżówkowy " i trwa Może nauczę się zbierać też nasiona.
Zaraz idę do Twojego ogrodu
gogo 01:07, 27 lip 2018

Doznałam olśnienia po obejrzeniu mega warzywnika Danusi w nowym wątku
Zamiast murków na podjeździe zrobię skrzynie, najlepiej z desek kompozytowych. Mogą mieć różny kształt i wielkość, dopasowany do rosnących tam trzech dużych iglaków. Tylko skąd ja wezmę tyle dobrej ziemi? Coś wymyślę
Lwia paszcza, jedna z wielu w różnych miejscach się wysiały, celozje
Nowalijka 07:05, 27 lip 2018

gogo napisał(a)
Witaj Elu Nowalijko, dzięki za wizytę u mnie i miłe słowa o ogrodzie.
Pisząc, że nie przepadam za brukówkami wyraziłam się niedokładnie. Miałam na myśli, że mając wokoło góry łupkowe i bazaltowe, nie pasował mi granit, tylko kamienie. Ale gdy zagościł u mnie żwirek, to i granit był o.k.
Przygodę z jeżówkami zaczęłam w ubiegłym roku, w tym ogarnął mnie " szał jeżówkowy " i trwa Może nauczę się zbierać też nasiona.
Zaraz idę do Twojego ogrodu

Moja przygoda z jeżówkami też rozpoczęła się w zeszłym roku. Nawet zebrałam nasiona i wzeszły. Mam kilka młodych roślinek ale nie miały jeszcze kwiatów. Pewnie za rok. Teraz tez wysiałam kolejną partię. Niestety, wszystkie zbieram do jednego pojemnika, nie wiadomo co wyrośnie.
zawitka 07:37, 27 lip 2018

Jeśli to możliwe poproszę o zdjęcie Twojego ostrogowca