Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

Waclaw 21:46, 26 sie 2021

gogo napisał(a)
Basiu, lubię robić w ogrodzie i nie tylko, a jak wraki zniknęły to mam jeszcze większą motywację do upiększenia podwórka

Sylwio, o sztucznej trawie myślałam już dawno, nawet oglądałam w sklepie i to byłaby porażka.
Te tanie mają jadowity kolor, a te drogie dłuższą trawę i byłaby łapaczem wszystkich zanieczyszczeń
Z takich podestów mam zrobione skrzynki, wtedy wykupiłam wszystkie /szukałam najtańszych/, a dostawy nie ma.
Z desek paletowych faktycznie byłoby tanio i eM by zrobił, ale to byłoby sezonowe, a ja chcę coś już na stałe.
I nie wiem, czy taki taras + woliera to nie byłoby za dużo optycznie.

Będę myśleć i myśleć, aż wymyślę

A może zrób skrzynie, nasyp ziemi i zrób warzywnik?
daszum 22:00, 26 sie 2021

Ja nie mam żadnego pomysłu, ale Ci kibicuję
gogo 23:21, 26 sie 2021

Wacku, dzięki za podpowiedź, ale nie chcę już warzywnika, tylko pomidory, ale w doniczkach.

Danko, dziękuję za kibicowanie, coś mi zaświtało i jeśli jutro nie będzie padać, to zrobię wstępnie przymiarkę.
Jeśli mi podpasuje, to zaraz się pochwalę.
basia3012 00:03, 27 sie 2021

Grażynko, a może na tym betonie zrób wyniesioną rabatę? Tylko miejsce otworu musi zostać wolne czyli dostęp do opróżniana szamba. Na tym właśnie miejscu postaw ławeczkę. Gdy przyjedzie samochód aby opróżnić szambo to ławeczkę się odsunie i dostęp będzie.
Ale nie mam pomysłu z czego miałoby być to wyniesienie aby było na lata. Może z okorowanych cienkich pniaczków drzew wbitych w ziemię jak palisada? Może z obladrów z drzew zamontowanych poziomo jak w ogrodzeniach?
Pozdrawiam ciepło.
gogo 01:19, 27 sie 2021

Basiu, dzięki za zaangażowanie w zamaskowanie mojego szamba
Z opróżnianiem nie ma problemu, osadnik jest mały i łatwo go zasłonić.

Ja oczywiście najbardziej chciałabym rabatę, tylko właśnie z tym wyniesienie problem
Bo jak dać ziemię, żeby nie stykała się z betonem?
Ja już rzuciłam eMowi hasło: przykryję całość folią i dopiero ziemię i pomysł od razu odrzucił.
Bo beton nigdy by wtedy nie wysychał, a nie wiemy, czy taki mokry nie uległby bardzo szybkiemu rozpadowi np. w zimie, czyli woda + mróz.

Dalej myślę

Odpozdrawiam
alamakota 06:34, 27 sie 2021

A skalniak ? Przepraszam , nie znamy się , ale ja podczytuję od dawna i kibicuję zwłaszcza miłośnikom zwierząt . Kilka większych kamieni , trochę mniejszych , duże ozdobne donice i trochę traw...?
gogo 12:35, 27 sie 2021

Witaj
Dziękuję za podpowiedź, pod pojęciem "rabata" miałam na myśli właśnie skalniak i coś w tym stylu zrobię.
Ziemi na beton nie dam, będą donice lub skrzynki i oczywiście żwirek i kamienie, żeby był spójny z tym, co już jest na podwórku.
A trawy będą obowiązkowo, bo cierpię na trawoholizm

Szkoda, że nie masz wątku /może załóż/, jeśli mi kibicujesz, to znaczy, że i Ty jesteś miłośniczką zwierząt i chętnie bym u Ciebie gościła w ogrodzie

Dziś chyba nie zrobię przymiarki, bo od rana pada, nawet nie mam jak posadzić zakupionych kwiatków, bo wczoraj też padało
anabuko1 13:21, 27 sie 2021

Grażynko ale super ,że nie masz już wraków.
Teren szamba mocno duży.
Ja dałabym tam jakieś nasadzenia w skrzyniach .
I miejsce wypoczynkowe na kostce mi ?
gogo 13:55, 27 sie 2021

Aniu, ja też się cieszę, podwórko zrobiło się fajnie duże

Maskowanie szamba muszę zrobić bez kupowania jakichkolwiek materiałów, czyli z posiadanych zasobów, bo zbieram kasę na remont łazienki /ciężko idzie, bo zawsze się skuszę na rośliny/
anabuko1 14:02, 27 sie 2021

Acha.. to pomału różne skrzynie stawiać i w nich warzywa,rośliny