Monic
12:27, 17 sie 2011
Zbyszku, lubię rabaty tworzone na planie koła - mam dużo różnych kół, czy pólkoli w ogrodzie - to ładne formy, dające wrażenie spokoju.
W bliższej odległości sadzę byliny o niezbyt ekspansywnym wzroście, aby nie konkurowały z piwoniami, bo tego nie lubią. Byliny oddzielają pas piwonii od róż na całej rabacie. To wielka, ciągnąca się na około 30metrów rabata różano-piwoniowo-bylinowa. Na obrzeżach tej rabaty mam posadzone przywotniki ostroklapowane i lawendy, dalej bodziszki, powojniki bylinowe Bluish Velvet i róże okrywowe, następnie wyższa partia, którą stanowią róże rabatowe i szałwie omszone, dzwonki, naparstnice, orliki, piwonie, a za piwoniami znów byliny - głównie ostróżki i złocienie, a za nimi wyższe róże parkowe i historyczne. Pośród tych roślin sadzę też cebulowe partiami: szafirki, hiacynty, krokusy, cebulice, tulipany, narcyze, czosnki ozdobne. W samym tyle daję róże pnące i pnące klematisy. Rosną też wyższe partie krzewów - pięciorniki, hibiskusy, jaśminowce, thuje Shmaragd (tylko kilka), derenie Elegantissima, kaliny i wiśnie ozdobne Royal Burgundy - te wyższe partie mają za zadanie osłonić od zimnych wiatrów i liczę na to, ze z czasem na tyle urosną, że osłonią.
Dziękuję, Aniu
To prawda, jest co robić, ale dopinguje mnie to, że za jakiś czas będzie tu tak pięknie, jak sobie wymarzyłam.