Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Gabriela 20:35, 22 kwi 2012

A ja dziękuję za kwiatuszka.
Ta daglezja ma rzeczywiście piękny pokrój i jest b. gęsta. Poza tym szybko rośnie, a właśnie o to mi w tym miejscu chodziło. Niestety, kompletnie nie wiem co to za odmiana, bo wtedy poza nazwą gatunku, żadnych innych informacji nie było. Być może to jest daglezja sina.
Monic 20:42, 22 kwi 2012

Dawno ją masz? Duża była przy zakupie?
Ciekawa jestem ile potrzebowała czasu, żeby tak pięknie urosnąć.
Gabriela 20:55, 22 kwi 2012

Były nieduże, na pewno mniej niż metr, mają dziewięć lat. Z początku rosły dość wolno, wybujały tak w ciągu ostatnich trzech lat i z roku na rok są coraz większe.
Gardenarium 20:55, 22 kwi 2012

Trzmielinę proponuję na rondzie - okrągłej rabacie, albo w kółku w środku i na samym środku powinno być drzewo, jako punkt centralny.

Natomiast między pierścieniami bukszpanu może być wtedy pachysandra, albo na odwrót - żółta trzmielina, a w niej hiacynty po zewn. a w środku pachysandra.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:57, 22 kwi 2012

Bukszpanowe koła trzeba zagęścić, dociąć na gotowo. Rondo jest troszkę za skromnie obsadzone. zainwestuj w nie.

Instagram Ogrodowiska
Monic 21:03, 22 kwi 2012

Gardenarium napisał(a)
Bukszpanowe koła trzeba zagęścić, dociąć na gotowo. Rondo jest troszkę za skromnie obsadzone. zainwestuj w nie.

Tak, bukszpany w wewnętrznym kole są rzadkie, bo tylko takie udało mi się jesienią zdobyć. Muszę je zagęścić. Obsadzenie z kolei jest spore. Teraz tego nie widać, ale jest tam sporo róż - od wewnętrznej strony kilkanaście angielek Claire Austin, a w zewnętrznej obręczy 18szt. okrywowych Aspirin Rose. Rosną tam też dookoła szałwie omszone białe.
W samym centrum jest stożek cisowy.
Gardenarium 21:05, 22 kwi 2012

No to nie mam tu nic do roboty

Instagram Ogrodowiska
Monic 21:10, 22 kwi 2012

Gardenarium napisał(a)
No to nie mam tu nic do roboty

Wygląda pustawo, ale lada chwila rozkwitną szafirki, białe narcyze i tulipany. Jest też masa niezapominajek. Może faktycznie powinnam jednak pomyśleć o zmianie...
Danusiu, dziękuję za porady i zwrócenie uwagi na naadzenia fachowym okiem.
O trzmielinie lub runiance myślałam na tę rabatę, którą dopiero tworzę
Pszczelarnia 15:29, 23 kwi 2012

Moniko, szkielet już jest piękny i szlachetny. I to najważniejsze. Doczytałam o różach i zdziwiła mnie Fairy. A może biało - zieloną trzmielinę tutaj? Cisy piękne (od razu bezpośrednio pytam o cenę). Jest nad czym drżeć. Rabata nie skończona a już podziwiam kancik.
popcorn 15:33, 23 kwi 2012

Fajna ta nie skonczona rabata Kancik piekny. Cisowe kule super!
Drogie byly? Moge prosic o zrodelko?
Dzieki!
pozdrawiam, bede podgladac!