Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Lena 17:01, 15 gru 2012

Gabrysiu pierniczki rewelacyjne

Przyznam że kosztowałam cytrusa u gabrysiu - niesamowicie smaczny a szklarenka w środku to niezwykłe miejsce - oj masz rękę do roślin
Ciemierniki od Ciebie pięknie rosną i mam nadzieję że kiedyś zakwitną tak pięknie jak u Ciebie
Pozdrawiam
Urszulla 17:29, 15 gru 2012

Gabriela napisał(a)
Żeby nie było, że autor się leni, to też upiekłam. Właśnie "łapią wilgoć" w szklarence.
Miód to jednak niesamowity konserwant. Kiedyś przez przypadek zostawiłam trochę piernikowego ciasta w chłodnej spiżarni w garnku i... zapomniałam o nim. Po czterech miesiącach, kiedy je "odnalazłam" upiekłam z niego pierniki w kwietniu i były pyszne, mimo że ciasto zawierało masło i jajka, nic się złego nie podziało.
To chyba była prawda, że dawno temu jak się rodziła panna, robiło się piernikowe ciasto, zakopywało w ziemi i piekło z niego piernik jak wychodziła za mąż.

To może być całkowita prawda....tylko ciasto leżakowało jako miód z mąką żytnią.....podobno nawet kilka miesięcy....im dłużej było lepsze......a potem resztę składników........nigdy jednak nie znalazłam wiekowego przepisu na takiego piernika......ale Twój właśnie wykorzystuję......bo to też fajny przepis na zagotowany cukier z miodem. Pozdrawiam
Urszulla 17:35, 15 gru 2012

Jesteś mile zaskoczona nie tylko szklarenką, ale tymi cytrusami jak Tobie owocują.....uwielbiam śródziemnomorskie krajobrazy......i spodobała mi się gardenia...ma piękne liście.
Urszulla 19:20, 16 gru 2012

Melduję, że pierniczki upieczone wg Twojego przepisu są świetne! Tylko za grube zrobiłam....wyrosły jak szalone.....ale gdybym cieniej wałkowała to byłoby ciężko przenieść na blachę ....Hmmmm
Syla 19:34, 16 gru 2012

i wianki i piernikowanie widzę ..... odrobiłaś zadanie domowe na 6 piękna roślinność w Twoim zakątku .... pozdrawiam
ell 19:40, 16 gru 2012

Gabrysiu już zapisałam sobie Twój przepis. Będę piekła - jakoś do tej pory tylko raz upiekłam pierniczki - zawsze tylko kruche lukrowane.
Pozdrawiam.
popcorn 19:45, 16 gru 2012

Gabrielo niesamowita ilość pierniczków! Piękne!! A 24 metry szklarenki - niesamowite! Jak ją ogrzewasz? Super te cytrusy! A lawenda od Ciebie stoi na oknie w kuchni i trochę się wyciąga do światła... nie mam jasnej chłodnej piwnicy, mam nadzieje przetrwa do wiosny.. pozdrawiam!!
ana_art 21:01, 16 gru 2012

a ja szukam tego przepisu na pierniczki i znaleźć nie mogę...
Bea 21:03, 16 gru 2012

ana_art napisał(a)
a ja szukam tego przepisu na pierniczki i znaleźć nie mogę...

Str. 176 na samej górze
Bogdzia 21:07, 16 gru 2012

Też upiekłam wg Twojego przepisu . Są pyszne . Twoje cytrusy jak w ogrodzie botanicznym. Bajka. Pozdrawiam serdecznie.