Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 15:00, 21 mar 2013

Wiosna ma nas w nosie, na całej linii, jest depresyjnie, śniegowo i nawet słońce które potrafi już tak długo świecić nie jest w stanie zmienić tego nastroju.
Dlatego rozsiałam dzisiaj u Was gorąco żółte narcyzy i dostałam nawet szybko odpowiedź od Ani i Bogdzi, więc i mnie teraz cieplej na sercu.

Donoszę, że oczar jest krzewem genialnym, jego kwiaty zniosły bez problemu temperaturę minus 15 stopni, po prostu płatki się stuliły i już. Dlatego jestem zdecydowana na dwa dodatkowe egzemplarze, na pewno żółte, a pomiędzy nimi coś tam jeszcze, co wszystko razem będzie stanowiło przedłużenie żółtej rabaty.

Narcyzy są jak najbardziej tegoroczne, wykopałam zadołowaną jesienią donicę w szklarni i myślałam sobie że jak będą na dworze to dotrwają do świąt, dosadzę im niebieskie albo żółte bratki i będzie pięknie. Myślałam oczywiście dwa tygodnie temu, jak był ten moment ciepła, a narcyzy wystawiły pąki z ziemi, po czym wróciły piekielne mrozy i trzeba było uciekać z donicą do szklarenki, gdzie narcyzy przyspieszyły i oto od zeszłego tygodnia cieszą nasze oczy.

A tutaj mam miętę imbirową, jest delikatna, dużo mniej ekspansywna niż inne gatunki mięty i nie zimuje u nas w gruncie, dlatego od lat rośnie sobie w doniczce. Na zimę część zielona usycha, w ziemi zostają same kłącza i sobie właśnie w marcu zaczynają rosnąć od nowa. Zaraz ją przytnę i dorzucę listki moim chłopakom do herbaty

Z zasiewami jeszcze nie wystartowałam, tylko kobea sobie rośnie i ostróżki które wykiełkowały w donicy z kumkwatem, zupełnie nieoczekiwanie jeszcze w zeszłym roku. Mam zamiar siać w weekend, na pomidory najwyższy czas.
O wiośnie świadczą też kwitnące begonie no i termometr w szklarence z temperaturą plus 28 bez żadnego wspomagania, bo dzisiaj jednak świeciło słońce.

grazyna 15:40, 21 mar 2013

quote=Gabriela napisał(a)]

Szalenie podoba mi się ta kompozycja, pomysł, zdjęcie ! Tak po angielsku, romantycznie

Kiedyż to ja się "dorobię" takich klimatów nostalgicznych ? Uczę się cierpliwości

Serdeczności zostawiam, wiosny szukam pod śniegiem (tam są krokusy i ranniki)
justi 15:48, 21 mar 2013

Aj Gabrysiu jak Ci zazdroszczę takiego ogrodu zimowego (oczywiście pozytywnie) Dzięki temu u Ciebie już prawie wiosna jedną nogą Dziękuję za piękne słoneczne żonkile!
Milka 16:06, 21 mar 2013

Ten zimowy ogród, to cudowna sprawa
Maria667 16:55, 21 mar 2013

Gabrysiu!
Dzięki za wiosenne kwiatki. Pogoda, niestety, wiosny nie przypomina.
Pozdrawiam serdecznie!
bogumila 19:44, 21 mar 2013

Jak kolorowo u Ciebie...tęsknimy za kolorami wiosny...
jotka 21:31, 21 mar 2013

Gabrysiu, w podziękowaniu "za żółte trąbki" przesyłam Ci mój kolorowy parapet Kolor dają tu głównie doniczki, ale zawsze

Ogrzałam się u ciebie ciepełkiem w ogrodzie zimowym

A w głębi ph metr czy termometr?

pozdrawiam
barbara_kraj... 21:49, 21 mar 2013

Gabrysiu, ucieszyły mnie Twoje żonkile i rozjaśniły moje bezbarwne - że nie powiem - szare strony wątku. Dzięki
Urszulla 21:54, 21 mar 2013

U Ciebie kwitnąco- wspaniale.
Zostaję na noc. Proszę o kącik i dobrą książkę
Mala_Mi 21:58, 21 mar 2013

Moim marzeniem jest dobudować ogród zimowy Może jeszcze kiedy się uda.... na razie kibicuję Sylwii... Ja już sobie upatrzyłam nawet w gazecie taki ogród przy domku podobnym do mojego i da się zrobić.. kwestia .tylko ..jak zwykle tego samego.....
Patrzę na Twój i ...zazdraszczam