Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 14:22, 22 mar 2013

Iwa napisał(a)
Dziękuję za odwiedziny i porównanie mojego ogrodu do bombonierki , tylko to jest "bombonierka", z której ktoś wyjadł cukierki
Jestem dopiero na początku drogi, mam dopiero 1/4 ogrodu, pozostała część jest w planach. Na forum szukałam inspiracji. Znalazłam wiele pomysłów, ale przede wszystkim serdecznych ludzi.
U Ciebie jest pięknie, dobrze czuję się w ogrodach , w których jest dużo kwiatów i bylin, w tym roku chcę ich sporo posadzić u siebie, najwyższy czas rozweselić ogród.
Pozdrawiam.

Mam nadzieję, że już niedługo zaczniemy to rozweselanie, bo na razie zrobiło się sterylnie biało. Twój ogród będzie wtedy bombonierką kompletną, z kolorowymi czekoladkami, mniam

Gardenarium napisał(a)
Gabriela, o dziwo mój pehametr tez nie działał od nowości i pokazywał to samo

Chińskie dziadostwo i tyle. Ciekawe czy Joli będzie działał? Chyba najlepsze są te pehametry z buteleczką, chociaż dużo babrania z tymi próbkami i chciałam sobie życie ułatwić.

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysia, widzisz, jak ucieszyłaś bywalców szklarenki i salonu ogrodowego w jednym?! Jak ja lubię ten Twój busz kwiatowo-roślinny!
Czy ostróżki, które wysiałaś, to te jednoroczne?
U mnie główny etap siewów to zawsze 25.3.

U mnie też po 20 marca zaczyna się dziać, bo wcześniej jednoroczne się wyciągają zanim dotrwają do pory sadzenia.
Jedna z moich werben ma już pąk kwiatowy i rosną jak szalone. Te wysiane jakoś się nie kwapią, zrobiłam eksperyment i wysiałam część przykrywając ziemią a część nie. No i cisza.
A ostróżki są bylinowe, ale z grupy Pacyfic, więc raczej niedługowieczne. Jednoroczne ostróżeczki posieję od razu do ziemi w kwietniu.
Ostróżki rosną sobie w doniczce, będzie ich tam z siedem albo osiem. Fajnie że się tak stało, bo do maja będą już spore. W werbenach wyrosły sobie orliki, w mircie lobelie, mam w tym roku sporo niespodzianek.

marzena napisał(a)
fajnie masz z tą swoją szklarenką
dziękuję za kwiatki wiosenne
a jak z aurą dzisiaj ? bo u mnie znów śnieg...

Śnieg sypie od wczoraj non-stop. Tak sobie myślę, że przy tych minus piętnastu, co mają być, to i lepiej że wszystko przykryte, nie zmarznie. No ,bo nie mam jak inaczej się pocieszyć. W dodatku drewno do kominka mi się skończyło. Ha, w zeszłym roku miałam już posianą o tej porze marchewkę, rzodkiewki i to nie w żadnej szklarni. A miałam tu nie marudzić.
Enya73 15:11, 22 mar 2013

Ja mam oczar o czerwonych kwiatach i też na szczęście przetrwał te mrozy dzielnie Ale begonie u mnie tak pięknie jeszcze nie kwitną jak u Ciebie.Trzymasz je w domu czy w szklarni?
Kasiek 10:04, 23 mar 2013

Troszke wiosenki na pocieszenie przynioslam Pozdrawiam cieplutko.
Maria667 12:40, 24 mar 2013

Gabrysiu!
U Ciebie prawdziwa doniczkowa wiosna
Pozdrawiam ciepło!

Gabriela 12:52, 24 mar 2013

Anita, moje begonie rosną w szklarence, czyli właściwie w domu, one są wrażliwe na chłody.

Kasiu, podglądam Twoją bawarską wiosenkę i zazdroszczę, bo tutaj do końca marca nie zanosi się na nic dobrego.

No ale jak będziemy tylko narzekać i nie weźmiemy się do siania, czekając na lepsze czasy, to potem nie będziemy mieć żadnych roślin.
Wzięłam się wczoraj i spędziłam pół dnia w mojej upalnej szklarence, bo słońce przygrzewało wiosennie przez szyby.
Teraz jest czas wznoszącego się księżyca, a wczoraj był dzień owocowy, czyli idealny na sianie pomidorów.
Obsiałam kilka skrzynek, mniejszych i większych pojemniczków, doniczek, zrobiłam sadzonki z lawendy, werbeny, dipladenii, złocieni, wsadziłam bulwy begonii i teraz czekam i oczywiście parę razy dziennie zaglądam do nich czule.
No i muszę dodać, że to jeszcze nie wszystko.
Acha, wschodzi wreszcie wysiana werbena, mam nadzieję że u Miry też, w końcu to były te same nasiona.
Powstały oczywiście pamiątkowe zdjęcia:
Podłoże do siewu wymieszałam w wermikulitem, od razu jest lżejsze.

trawa cytrynowa, bez przykrywania ziemia, bardzo jestem ciekawa jaka będzie, w smaku oczywiście

Piękne różowe łubiny Chatelet, udało mi się kupić jedną odmianę i to w Polsce.

Większe skrzynki, w najmniejszej są angielskie niespodzianki z tamtejszych ogrodów.

Pomidory, kwiatki, sadzonki

Urszulla 13:28, 24 mar 2013

Gabrysiu,
śledzę Twoje poczynania i wysiewy.
Ja bastuję do kwietniazaraz po świętach.
Milka 13:34, 24 mar 2013

Gabrysiu!! U ciebie zaraz jak w centrum ogrodniczym będzie!
Gabriela 13:50, 24 mar 2013

Tylko powierzchni nie mam jak w centrum ogrodniczym, a tak jak pisałam, to jeszcze nie koniec. Bo gdzie płaskie kosze z niebieską lobelią i żółta sanwitalią na obrzeżach? A gdzie własne sadzonki pelargonii, gdzie niewyniesione z piwnicy fuksje, psianka, pozostałe bulwy begonii, sianie bazylii, jarmużu?
Jak czytam że niektórzy podpędzają dalie i teoretycznie też powinnam, bo tak to późno kwitną, to już w ogóle trzeba by centrum ogrodnicze budować.
vita 14:01, 24 mar 2013

Gabriela napisał(a)
trawa cytrynowa, bez przykrywania ziemia, bardzo jestem ciekawa jaka będzie, w smaku oczywiście

W zeszłym roku chyba zalałam siewki tej trawy, w tym jestem o rok bogatsza w doświadczenie. Wzeszła jak należy, też mam nadzieję na poznanie smaku. Tego z grządki a nie z suszu. Bardzo jestem ciekawa angielskich niespodzianek i podziwiam rozmach w przygotowaniu do wiosny. Pozdrawiam
Pola 14:23, 24 mar 2013

Gabrysiu, obejrzałam twoje siewki i jestem pod wrażeniem, no prawdziwa ogrodniczka, ja tylko warzywka wysiane, pomidorki koktajlowe pikowane, a dziś pomidory gruntowe i paprykę posiałam, w tym roku próby warzywne uskuteczniam, ciekawae czy mi z tego coś wyjdzie. Buziaczki zostawiam i będę znów zaglądać