Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 23:19, 14 paź 2011

Niage napisał(a)
Jak cudnie u Ciebie, nie chce mi się stąd wyjść, chodzę po stronach tam i z powrotem, posiedzę jeszcze trochę w ogrodzie zimowym

Siedź, siedź, jest 22 stopnie, ja też siedzę
KasiaWB 23:25, 14 paź 2011

Dziękuję bardzo za odpowiedz ulżyło mi irysów nie dzieliłam, niektóre przesadziłam, a nowo kupione poprostu posadziłam jestem bogatsza o nową wiedzę pozdrawiam!
Lena 07:59, 15 paź 2011

Gabrysiu mam ładny rozmaryn na rabacie i pytanie do Ciebie- czy mam go wykopać do donicy i gdzie trzymać w zimie?Garaż...chyba za zimny???
Gabriela 08:57, 15 paź 2011

Rozmaryn nie przezimuje u nas, tu nie Anglia czy Włochy. Zniesie temperaturę do ok. -5 stopni, ale nie więcej i nie na długo. Musisz go wykopać, wsadzić do donicy, a miejsce do zimowania znajdź w domu takie żeby było trochę światła i temperatura powyżej zera. Jeżeli garaż masz nieogrzewany, to raczej nie ma szans na temperaturę powyżej zera przy dużych mrozach, załatwiłam sobie tak na amen kiedyś spore drzewko mirtu.
Lena 10:24, 15 paź 2011

Dziękuje bardzo
Aczkolwiek kiedyś miałam dwa lata w ziemi i przepadł
Basiaw 19:49, 15 paź 2011

Kilka dni człowiek nie zagląda a tu tyle nowego
Gabrysiu, bardzo ładny termometr, świetna ozdoba szklarni. Tak w temacie termometru, to masz może w szklarni termometr minimalny? 3 rok z rzędu przymierzam się, żeby taki kupić i kontrolować spadki temperatury i na planach się kończy
U mnie przez ostatnie dwie noce były temperatury minusowe, lodzik na szybach, zmrożone co delikatniejsze roślinki, z fasolki szparagowej galareta, więc bez ociągania oberwałam wszystkie pomidory, bo w sumie nie wiem, jaka temperatura była w nocy pod szkłem.

Gabrysiu, bardzo ładne są te wianki i dekoracje z hortensjami, zobaczę jutro jak się mają po przymrozkach kwiaty mojej hortensji, jak nie zniszczył ich przymrozek, to zetnę i ususzę na dekorację.

O urodzie lawendowego wianka to już nawet nie wspominam
Gabriela 21:25, 15 paź 2011

Mimo zapowiedzi, przymrozku jeszcze u mnie nie było, dzisiaj nawet przez chwilę było jakby... cieplej?
Basiu, termometr jest zwykły, tyle że ma dwie skale w stopniach Celsjusza i Fahrenheita, nie rejestruje temperatury najwyższej i najniższej. W tym moim domowym ogrodzie mam teraz dwa termometry, jeden leży w najchłodniejszym miejscu, na murku przy wyjściu, a drugi po przeciwnej stronie, wisi na ścianie.
Dzisiaj pracowałam, jak zwykle ostatnio, ale nie w ogrodzie, za to moi chłopcy - owszem.
Mąż kosił trawniki, ciekawe czy to już ostatni raz, a syn kopał dołki na wytyczonym terenie pod nowe założenie, taki ogród w ogrodzie, trochę w stylu Gertrudy Jekyll. Dołki są pod szmaragdy na które ciągle czekam. Po długim czasie i biciu się z myślami, zrezygnowałam z cisów. Za dużo potrzebuję, więc mogłabym zbankrutować, a wsadzać małe i czekać 15 lat aż stworzą prawdziwy żywopłot - za stara już jestem.
I jeszcze taki mały dowód, jak szybko nasze ogrody się zmieniają - to jedno miejsce, taki zakręt, rabata przy murze, rok temu - pusta jeszcze i w tym roku - już zarośnięta., zwłaszcza hortensje się rozrosły:

Poziomka 19:07, 16 paź 2011

Gabriela napisał(a)

Mąż kosił trawniki, ciekawe czy to już ostatni raz, a syn kopał dołki na wytyczonym terenie pod nowe założenie, taki ogród w ogrodzie, trochę w stylu Gertrudy Jeckyll.

Grunt to dobra organizacja pracy
Pomysł ogrodu w stylu Gertrudy Jeckyll jest bardzo interesujący. Czy możesz napisać jakie planujesz nasadzenia?
Joku 19:38, 16 paź 2011

Piękny busz się zrobił na zakręcie.
Ja też z zaciekawieniem będę obserwować twoją rabatę w stylu Gertudy.
Gabriela 20:28, 16 paź 2011

Rabata, a właściwie mały ogród w dużym ogrodzie, będzie odgraniczona żywopłotem z ciętych tuji, wysokim max na 2 m, ale raczej ciut niżej. Kształt prostokątny ok. 8,5 na 5,5 m. Będą z niej i do niej trzy wejścia - wyjścia, jedno od alejki z głogami, drugie na schodki na skarpę (które powstaną z b. starych podkładów kolejowych, które już od dawna niczego nie wydzielają), a trzecie na część do tej pory niezagospodarowną ( trawnik na razie i tyle, jak widać). Na środku będzie prostokątna wąska rabata na której na dwóch przeciwgległych krańcach będą po dwie kulki z bukszpanu, a na środku - cztery takie kulki posadzone w kwadrat. Pomiędzy nimi na dwóch tak powstałych prostokątach - byliny w stylu Gertrudy, szczegółów jeszcze nie mam, czekam na książkę o ogrodach Gerturdy J. Na pozostałej powierzchni - trawnik bez zmian. Na pełnej ścianie z żywopłotem marzy mi się drewniana ławka, na której i tak nie będę siedzieć, bo ciągle trzeba będzie plewić tę rabatę
Na razie wygląda to tak, że wytyczyliśmy palikami zarys i mój syn wykopał ładne dołki, te wysokie paliki to zaznaczone wejścia.

No i może jednak coś ładniejszego z dzisiejszego dnia:
Róża Sympathy

Ten sam kawalek rabaty co wczoraj, niestety po nocnym mrozie, hortensja ogrodowa padła już,a klonik abutilion, którego sadzonkę po prostu wiosną wetknęłam do ziemi, a ma b. miękkie i wrażliwe liście jakoś nie zmarzł, jest bliżej muru, pewnie dlatego: