Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 13:36, 08 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysia, wywołuję i postuluję powrót bzów i kalin do naszych (polskich) ogrodów. Pomyślałam sobie (wywaliwszy kilka bzów w ubiegłych latach), że jednak muszą wrócić (w miejsce im przygotowane).

Święta racja, kaliny już też mam cztery. Wzorcowe pod tym względem są ogrody naszych koleżanek - Dzidki i Jasi. Zwłaszcza Dzidka ma te wszystkie różne lilakowe i kalinowe cuda.
A widziałaś, że wstawiłam zdjęcie Twojej - mojej azalii pontyjskiej. Pięknie zakwitła i zapachniała. Niedługo będę mieć "Ogród zapachów u Gabrysi". Bo i kolekcja starych, pachnących róż powiększona.
A propos róż. Dostałam od męża trzy piękne albumy - jeden tylko ze starymi, historycznymi odmianami róż - cudne fotografie na czarnym tle, a opisy po francusku, ale i tak wszystko rozumiem.
Drugi z historycznymi rysunkami roślin, a la Redoute na jednej stronie i artystycznymi fotografiami kwiatów, które są na rysunku na stronie obok.
I w końcu piękny zielnik - do suszenia i wklejania ale tym razem samych liści. Robię to !
Od tygodnia mogę nie wychodzić z ogrodu i z domu, bo wydaje mi się że mam wszystko. No, może ze dwa razy do roku można by wyjechać gdzieś, pooglądać jakieś ogródki, ewentualnie.
Gabriela 13:39, 08 maj 2014

Mirella napisał(a)

Gabrysia, świetny pomysł lecę do sąsiada może odstąpi kawałek ziemi
A na poważnie, to Krasawica, powala swoją subtelnością, miałam ale nornice zjadły , a może karczownik, nie wiem co to było,żal.

Mirella, Ty się tu nie śmiej, tylko spraw sobie palibina na pniu, albo i nie na pniu, na pewno Ci się zmieści, i tak trzeba go przycinać po kwitnieniu.

Cieszę się, że rozumiesz piękno Piękności z Moskwy.
mira 14:36, 08 maj 2014

Spodobała mi się metoda "między palcami " hehe poćwiczę
ależ tych bzów jest teraz, jak mi się chciało to nie było no to na działce obok odkopaliśmy taki spory już krzaczek
i mam go już pewnie z 10 lat ale kwitnie marnie, stale przycinam, w tym roku nawet miał sporo kwiatów ale już jest w fazie przekwitania bardzo wczesny no i oczywiście ma niestety sporo odrostów pod nogami.
Mi spodobał się ottawski to chyba taki mały kurdupel - widziałam warzywnik ładnie skomponowany a w rogach miał te bzy, a o węgierskich nic nie wiem
dobrze że masz całą kolekcję
Gabriela 15:30, 08 maj 2014

Mira, prawdziwa kolekcja lilaków to jest u Dzidki, tylko coś nie pokazuje, trzeba by ją wywołać.
Mirella 17:02, 08 maj 2014

Gabrysia, zerknij do mnie, ale musisz się cofnąć parę stron to może coś zauważysz, to o czym mówiłaś czekam
akanta 21:47, 08 maj 2014

Gabriela napisał(a)
Wczoraj nic nie wyszło z wklejania zdjęć, więc może z rana internet będzie bardziej "chodzący".

Zdjęcia kwiatów moich lilaków dla Ewy. Nadmieniam że fantastyczne polskie odmiany bzów są w ogrodzie botanicznym w Warszawie, tym przy Łazienkach. Szkoda, że tak trudno je kupić.

Ludwig Spaeth, w rzeczywistości ciemniejszy.

Krasawica Moskwy, czyli Beauty of Moskow, bo ma i taką światową nazwę.

No name, a całkiem ładny, za chwilę zrobi się całkiem biały.

Węgierskie są jeszcze w pąkach, więc zrobię fotki niebawem i nie omieszkam wkleić. Szkoda że nie da się przesłać ich fantastycznego zapachu.

Lipy pięknie rosną,waleriana bardzo urokliwy,bzy cudne ...zachwycająca Krasawica....ta świerzość barw i zieleni....złapać głęboki oddech i poczuć te zapachy....mmmmm
Mirella 21:54, 08 maj 2014

Dziękuję za wizytę, oczu nie mogę oderwać od Twoich Lilaków.
Bogdzia 22:38, 08 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysia, wywołuję i postuluję powrót bzów i kalin do naszych (polskich) ogrodów. Pomyślałam sobie (wywaliwszy kilka bzów w ubiegłych latach), że jednak muszą wrócić (w miejsce im przygotowane).

Ja mam kilka metrów lilaków ale jak na razie marnie wyglądaja , bardzo wysokie i łyse od dołu . Nie lubie przyrostów ale chyba bedę musiała polubic żeby takie tyczki nie stały.
Gabriela 22:46, 08 maj 2014

Coś w tym jest, lilaki w szpalerze muszą być gęste, więc w tym przypadku te odrosty nie powinny przeszkadzać,no chyba że wyłażą poza ścieżkę. U mnie do szpaleru daleko, tym bardziej że Krasawica jest nr 2, poprzednią, już podrośniętą coś raczyło zjeść od dołu. I od dwóch lat znowu zaczynamy od nowa.
Metry lilaków ma też w ogrodzie Dzidka. Wywołuję ją dzisiaj od rana, ale się nie pokazuje.
alinak 23:46, 08 maj 2014

Gabriela napisał(a)
Dla Ani Małej Mi wilczomlecz, może ktoś wie jak się nazywa i zaspokoi jej ciekawość? Alina się zna na wilczomleczach.

Gabrysia to piękny Wilczomlecz Griffitha ' Fire Glow ' ...wow ...nie mam , nie mam ...kcem ....chętnie zaoferuję moje złociste ( pstry ) w zamian ...lub mirtowaty ...

wilczomlecz mirtowaty .

wilczomlecz pstry