Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 00:02, 09 maj 2014

No proszę, ale mam rarytas!. Ale to był prezent od Łucji - Badary, wiec należało się tego spodziewać. Pięknie się rozrósł w tym roku.
Alinko, wyrażam zgodę na wymianę na pstry.
grembosia 00:12, 09 maj 2014

Ojej, jak bujnie i kolorowo już u Ciebie, niebawem róże zaczną kwitnąć!
Ale aleja lipowa i Twoje lilaki powaliły mnie na kolana, coś pięknego...

Zgadzam się z Tobą, że pomoc przy pieleniu to dobra sprawa, mamy przecież tyle rzeczy w ogrodzie do zrobienia, o relaksie nie wspomnę.

Pozdrawiam cieplutko i dzięki za odwiedziny u mnie.
barbara_kraj... 00:15, 09 maj 2014

Ładne, szlachetne takie, ale czy te wilczomlecze nie są zbyt ekspansywne?
Nie mam żadnych i specjalnie za nimi nie tęsknię, bo miejsca brak i co gorsza musiałam z wilczomleczem sosnką - przybłędą od sąsiadki - sporo nerwów stracić
alinak 00:23, 09 maj 2014

i taka postawa podoba mi się bardzo . tym sposobem mamy każda o jednego rarytasa więcej ....wpadam z pstrym ...

Basiu trafiłaś akurat na najgorszego ..ja też go eksmitowałam z ogrodu przez dwa lata nie mogłam sie pozbyć .te akurat nie są ekspansywne ..kompletnie ...
Mala_Mi 09:06, 09 maj 2014

A ja powiem, że to nie Fire Glow , bo jego miałam.... i wyciepałam.. rozrastał sie podziemnymi rozłogami bardzo głeboko i zarósł mi liliowce.... Ale kolor miał ognisty faktycznie.
U Pana Bylinowego był taki wilczomlecz, ale nie sfotografowałam nazwy.. miałam to zrobić i zapomniałam.. ale było coś z purpurea..
A kupiłam sadzonkę wilczomlecza Ascot Rainbow... o taki będzie

Gabriela.. ośmiały ostały sie tylko 2 ....... przy rewolucjach gdzieś ..ktoś i coś.. i 2 sie złamały Chyba sie zapłaczę, jak te dwa ostatnie padną.... ale Ty od 2 zaczynałaś...

Co do krasawicy podzielam Twoja opinię... nie lubię mdłych kolorów, ale krasawica jet piękna.. jak sama nazwa wskazuje. I zmienna. i porcelanowy odcień kwatów..

A tak wogle to masz ślicznie.. i szkoda, że nie wymyślono jak zapachy przesyłać internetem

Mala_Mi 09:07, 09 maj 2014

A wilczomlecz ten bordowy i migdałolistny nie są ekspansywne... z bordowego troche siewk czasmi sie znajdzie, ale jego najlepiej przycinać po przekwitnięciu i siewek nie ma..
Pszczelarnia 10:09, 09 maj 2014

Bogdzia napisał(a)

Ja mam kilka metrów lilaków ale jak na razie marnie wyglądaja , bardzo wysokie i łyse od dołu . Nie lubie przyrostów ale chyba bedę musiała polubic żeby takie tyczki nie stały.

Gabrysiu, Bogdziu - sprawę z lilakami w moim ogrodzie przemyślałam tak, że będą podkasane. Ale będą stanowiły brzeg mojej łąki, taką zatoczkę. Wydaje mi się, że powinno być ich więcej (coś jak bukiet drzew). Tak sobie dumam.

Inną wersję sadzenia lilaków widziałam w Wojsławicach: na wzgórzach liliowcowych one rosną nad nimi, wyznaczając brzeg rabaty w linii prostej idącej do góry. Niestety zdjęcia nie mam, bo było +2,5 st. / mżawka i baterie mi padły.
popcorn 10:53, 09 maj 2014

Zaglądam, pozdrawiam! Wilczomlecz mirtowaty miałam.. padł buu. piękny!
pozdrawiam!
Pszczelarnia 14:09, 09 maj 2014

Co do lilaków. Podaję link. Najeżdżamy kursorem na zdjęcie w galerii, wyświetli nam się historia odmian i cała masa informacji.
http://obiezyswiat.org/index.php?gallery=15383

Wielki powrót lilaków .
popcorn 14:39, 09 maj 2014

Gabrysiu, jakbyś miała nasionka albo mini sadzoneczkę ośmiała, to weźmiesz dla mnie pliiis? Zerknęłam co to i bardzo ładne!!
Wiesz już kiedy przybędziesz?

Wiesz, nie mam gdzie postawić moich pergoli chyba edenki muszę przesadzić, bo nie dość że za blisko przodu rabaty je wsadizłam (nie wiedzac ze są pnące), to jeszcze obok, za i przed jest taki busz ze nie mam żywcem gdzie wstawić tych pergolek buu

pozdrawiam!!