Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 11:08, 10 wrz 2014

Kasya napisał(a)
Ale przegląd róż... Sliczne
Zwierzatko tez, ale jeśli taka drobna to urodę kwiatów pewnie najlepiej podziwiać na fotkach
Torro ma bardzo smaczne, słodkie owoce

Dzięki za informację o borówce.
A co do róży - to się nie zgadzam, że na fotkach tylko ją można podziwiać, bo ona tworzy krzaczki ok. 1 metra wysokości, gęste, obsypane dużą ilością kwiatów i nieco przypomina pod tym względem róże okrywowe.
Moja jest małym, przyciętym do podróży krzaczkiem, więc bardzo mnie cieszy jej pierwsze kwitnienie w moim ogrodzie, a ma jeszcze więcej pączków.

To teraz nie róże, tylko dalie - one właśnie robią teraz kolor w angielskich ogrodach i rosną wszędzie. Ja tam je lubię i sadzę i powiem buńczucznie, że mam rację.

Tu żaden aparat nie chce uchwycić tego biskupiego odcienia fioletu. Alinka wczoraj widziała, to może potwierdzi autorytetem swym.

A tutaj wyrasta materiał na bukiety, im więcej tniesz, tym bardziej wyrasta, popyt wzmaga podaż. Dalie oczywiście też są. Za rok z tego miejsca znikną kosmosy, albo pójdą pod samą ścianę, bo już przejść się nie da.

Gabriela 11:16, 10 wrz 2014

popcarol napisał(a)
mm, jakie winogrona! I różyczki, cuudne
pozdrawiam!

Karola, a ja coś słyszałam gdzieś, że sie wybierasz w okolice Krakowa?. To jakieś plotki?

Kasya 11:17, 10 wrz 2014

Podstawową wada dalii jest to ze trzeba je wykopywac i sadzić
Poza tym moje się mocno powykladaly chociaż cały czas kwitną
Czy to znaczy ze posadzilam za płytko ?
Gabriela 11:32, 10 wrz 2014

Jak zwykle nastąpił niespodziewany koniec lata...

Rdesty też kojarzą się z jesienią, chociaż kwitną niemal przez całe lato. Kiedyś mi się nie podobały, a teraz - bardzo i mam już trzy odmiany, będzie ich dużo na skarpie. Ogrodnik zmienny jest.

Ten rośnie najwolniej:

A te pędzą:

I z kronikarskiego obowiązku - aster uważany za odmianę Monch, jest odmianą Wunder von Stafa - też frikardii i są właściwie nie do odróżnienia. Znalazłam kartkę z doniczki. Nieważne jak się nazywa, ważne że ma ten błękitny odcień i kwitnie od sierpnia masą kwiatków. Te moje dwa badylki tegoroczne mają mnóstwo kwiatów i pąków jak na ten rozmiar.

A tutaj mam jakiś jeszcze inny niemiecki wynalazek, ale bledszy. Poszukiwania astrów jesiennych wcześniej kwitnących uważam za udane.

Kondzio 11:45, 10 wrz 2014

Dalie obłędnie wyglądają astry tez zreszta je uwielbiam
Gabriela 11:49, 10 wrz 2014

Kasya napisał(a)
Podstawową wada dalii jest to ze trzeba je wykopywac i sadzić
Poza tym moje się mocno powykladaly chociaż cały czas kwitną
Czy to znaczy ze posadzilam za płytko ?

Ano trzeba, nie można mieć wszystkiego. I jeszcze trzeba mieć je gdzie przechować.

Pokładanie się dalii to raczej cecha odmianowa, poza tym łatwiej kładą się te wysokie. Jeżeli podsadzisz je niższymi daliami, albo między bylinami o sztywnych pędach, to będą "trzymać się kupy".
Dalie sadzi się tak, by karpy były kilka centymetrów poniżej ziemi, na pewno karpa nie może wystawać, albo być tuż tuż pod jej powierzchnią.

Za rok będę pożądać żółtych i pomarańczowych.

Agania 11:49, 10 wrz 2014

Twoje nowe nabytki a.frikardii już mi się jawią, ciekawe czy mają sadzonki w szkółce Bergenia, chociaż wątpię, bo to twoje skarby z podróży.
Anafalis, nie znałam, same nowinki jak dla mnie. Dzielżany mam wysokie, dodają życia na rabacie, ale pokładają się, a łodygi są dość ciężkie i trudne po podparcia.
Znowu będą winogrona w zasięgu ręki
Ośmielę się nieśmiało o nasionka ośmiału, jak byłam u Ciebie nie śmiałam Cię o nie poprosić, oczy chciałam nacieszyć, bogactwem kwiecia.
Bukietowa super wygląda, bardzo kolorowo, kiedy jakiś bukiecik pokażesz
Agania 11:50, 10 wrz 2014

Róże i dalie, ach cuda....pokazujesz Gabrysiu
mira 11:51, 10 wrz 2014

No to wreszcie jakaś relacja.
Rację masz, że sadzisz dalie!!! jeszcze rozmnażaj i będzie więcej , a widziałaś w Mai ten ogród z 40 metrową rabatą z dalii ?

Na winogronie nowym wypatrzyłam takie porazone liście - ja tak mam i jeszcze bardziej i to po raz pierwszy nigdy liście nie miały problemów a winogrodn nie pryskam buu

No i te astry jak się domyślam nabytki od Karla - śliczne no i dodatkowo śliczne bo wczesne - moja wyprawa nie doszła do skutku buuu i już w tym roku nie dojdzie choć i we wrześniu chciałam jechać no ale są konieczności wyższe.

pozdrawiam
Pszczelarnia 12:04, 10 wrz 2014

Gabrysiu, cudnie bryła domu zarośnięta kwieciem i masą zieloną. Im wiecej tym lepiej i tutaj nie ma mowy o nadmiarze.
Ja zaś chciałabym Cię prosić o kawałek (bulwkę) tej dalii biskupiej. Jaka jest jej Wysokość? ?