Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 20:14, 10 wrz 2014

A ja mam inicjały GJ, ale nie jestem Gerturda Jekyll

Takie bym chciała..

Kasya 20:16, 10 wrz 2014

Bardzo interesujące
Przez te liście...
EwaG 20:26, 10 wrz 2014

Gabriela napisał(a)
A ja mam inicjały GJ, ale nie jestem Gerturda Jekyll

Ale czujesz z nią więź duchową. Pozdrawiam
Gabriela 20:27, 10 wrz 2014

mira napisał(a)

aż podskoczyłam jak zobaczyłam te dalie takich nie widziałam
to mi też proszę daj znać jak będziesz zamawiać nasiona, będę zachęcać do siania dalii w tym roku to mi wyszło jedynie dalie zmienne
az nie wierzę że sadziłas 29 czerwca - ja do doniczek i już pod koniec kwietnia podpędzone do gruntu i natychmiast slimaki mi je doglądały - może to jest metoda coby póxniej sadzić

może szukasz pomocy do fotografowania ogrodu ?

Też byłam zaskoczona efektem, wsadziłam je naprawdę tylko po to, żeby nie zginęły, w ogóle nie licząc na kwiaty. A one zakwitły już - w tej sytuacji - na początku sierpnia. Wiele razy sadziłam w maju, a one też kwitły na początku sierpnia.

Pomoc w fotografowaniu mi się przyda, zapraszam.

EwaG 20:34, 10 wrz 2014

Przeleciałam sprintem przez Twoje dalie. Piękne zestawienie z cyniami.
Ja swoje od kilka ładnych lat uprawiam. Wyrosły z nasionek; trzy kolory kaktusowych (czerwone różne odcienie i różowa jedna). Dokupiłam różowe (anemonowe), białoróżowe, i coś podobnego do Twojej biskupiej o lekko bordowych liściach. W sumie mam kilkanaście karp. W tym roku postanowiłam nie wykopywać trzech niewysokich krzewów o czerwonych pojedyczych kwiatach, bo mnie denerwują, mimo obcinania przekwitłych kwiatostanów nie chcą kwitnąć.
Dodaję linka do dalii
https://www.facebook.com/ewaogrody/posts/1541873132708486

Gabriela 20:35, 10 wrz 2014

EwaG napisał(a)

Ale czujesz z nią więź duchową. Pozdrawiam

O, tak. Zwłaszcza jak jestem w jej ogrodach.
Zburzyła moje przekonanie, że angielski ogród to pastele - biele, róże, błękity i szarości. Ta dama znała się na kolorach i fakturach i nie wahała się ich użyć.
Ewo, miło Cię gościć.

Upton Grey jest wierny Gertrudzie.

Madzenka 20:40, 10 wrz 2014

Zachwycające angielskie klimaty u ciebie
Gabriela 20:48, 10 wrz 2014

EwaG napisał(a)
Przelciałam sprintem przez Twoje dalie. Piekne zestawienie z cyniami.
Ja swoje od kilka ładnych lat uprawiam. Wyrosły z nasionek; trzy kolory kaktusowych (czerwone różne odcienie i różowa jedna). Dokupiłam różowe (anemonowe), białoróżowe, i coś podobnego do Twojej biskupiej o lekko bordowych liściach. W sumie mam kilkanaście karp. W tym roku postanowiłam nie wykopywać trzech niewysokich krzewów o czeronych pojedyczych kwiatach, bo mnie denerwują, mimo obcinania przekwitłych kwiatostanów nie chcą kwitnąć.

Jak zima będzie tak łagodna, jak miniona, to odrosną.
Ja też mam taką jedną upartą, zakwita bardzo późno, choć pięknie. Uchodziła za Bishop of Landaf, ale ma półpełne kwiaty, więc nią nie jest. Chyba te później kwitnące trzeba podpędzać na wiosnę w domu, w donicach. Tylko skąd miejsce brać, skoro wtedy jest tak dużo wszelkich innych rozsad. I mówię to ja, co ma dwie szklarenki. Ale dla tej pomarańczowej czerwieni i czarnych liści, chyba się poświęcę. Zdjęcie z zeszłego roku.

Gabriela 21:02, 10 wrz 2014

Marzena2007 napisał(a)
Zachwycające angielskie klimaty u ciebie

Angielskie to ja mam róże na rabatach i poduszkach. Na przykład takie:

Nie mam typowej angielskiej rabaty - prostej jak strzelił, bez żadnych obłości i zaokrągleń. Okolice alejki lipowej są pod tym względem bardzo u mnie perspektywiczne, tylko gdzie by tu jeszcze drugie życie sobie załatwić? Wie ktoś?.
hanka_andrus 19:03, 11 wrz 2014

Mnie też ta bordo liściasta dalia podoba się. Wiosną widziałam u nas w sprzedaży, ale kupowałam potrzebniejsze rzeczy,odpuściłam, ale na przyszłą wiosnę będę polować na nią.

Gabrielo, czy wysiewałaś nasiona liliowców? Jeżeli tak, to kiedy?Jesienią czy dopiero wiosną?
Pytam, bo mi kilka kwiatostanów wydało nasiona,i dojrzały w czasie mej niebytności. Chciałabym zobaczyć co z tego wyrośnie.