Też byłam zaskoczona efektem, wsadziłam je naprawdę tylko po to, żeby nie zginęły, w ogóle nie licząc na kwiaty. A one zakwitły już - w tej sytuacji - na początku sierpnia. Wiele razy sadziłam w maju, a one też kwitły na początku sierpnia.
Przeleciałam sprintem przez Twoje dalie. Piękne zestawienie z cyniami.
Ja swoje od kilka ładnych lat uprawiam. Wyrosły z nasionek; trzy kolory kaktusowych (czerwone różne odcienie i różowa jedna). Dokupiłam różowe (anemonowe), białoróżowe, i coś podobnego do Twojej biskupiej o lekko bordowych liściach. W sumie mam kilkanaście karp. W tym roku postanowiłam nie wykopywać trzech niewysokich krzewów o czerwonych pojedyczych kwiatach, bo mnie denerwują, mimo obcinania przekwitłych kwiatostanów nie chcą kwitnąć.
Dodaję linka do dalii https://www.facebook.com/ewaogrody/posts/1541873132708486
Zburzyła moje przekonanie, że angielski ogród to pastele - biele, róże, błękity i szarości. Ta dama znała się na kolorach i fakturach i nie wahała się ich użyć.
Ewo, miło Cię gościć.
Jak zima będzie tak łagodna, jak miniona, to odrosną.
Ja też mam taką jedną upartą, zakwita bardzo późno, choć pięknie. Uchodziła za Bishop of Landaf, ale ma półpełne kwiaty, więc nią nie jest. Chyba te później kwitnące trzeba podpędzać na wiosnę w domu, w donicach. Tylko skąd miejsce brać, skoro wtedy jest tak dużo wszelkich innych rozsad. I mówię to ja, co ma dwie szklarenki. Ale dla tej pomarańczowej czerwieni i czarnych liści, chyba się poświęcę. Zdjęcie z zeszłego roku.
Angielskie to ja mam róże na rabatach i poduszkach. Na przykład takie:
Nie mam typowej angielskiej rabaty - prostej jak strzelił, bez żadnych obłości i zaokrągleń. Okolice alejki lipowej są pod tym względem bardzo u mnie perspektywiczne, tylko gdzie by tu jeszcze drugie życie sobie załatwić? Wie ktoś?.
Mnie też ta bordo liściasta dalia podoba się. Wiosną widziałam u nas w sprzedaży, ale kupowałam potrzebniejsze rzeczy,odpuściłam, ale na przyszłą wiosnę będę polować na nią.
Gabrielo, czy wysiewałaś nasiona liliowców? Jeżeli tak, to kiedy?Jesienią czy dopiero wiosną?
Pytam, bo mi kilka kwiatostanów wydało nasiona,i dojrzały w czasie mej niebytności. Chciałabym zobaczyć co z tego wyrośnie.