Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Mala_Mi 21:39, 06 wrz 2014

Ośmiał ma sie dobrze..... powiedz tylko kiedy sie zbiera nasiona i jak... dla niego powalczę z nasionkami bo warto ...
Agastache sam sie wysieje??? TO bylina????? Fajne jest i pachnie ... też zagości u mnie na stałe
paniprzyroda 23:10, 08 wrz 2014

Dawno nie zostawiałam śladu. Ceramika piękna. Poczytałam i obejrzałam zdjęcia z sierpniowego wyjazdu. Rozumiem fascynację ognistymi rabatami Pomarańczowa dalia z Waszych fotek ma się u mnie doskonale, więc wiesz, gdzie jest w razie czego
Pozdrawiam.
barbara_kraj... 00:00, 09 wrz 2014

No właśnie, jak to jest z tymi nasionami ośmiału? Co zajrzę, to już ich nie ma albo zielone.
Ania Monte radziła pończochę na roślinę założyć, aby nasiona się nie rozsypały, ale moja za słaba i takiej osłony nie utrzyma. Patykiem jakimś trzeba by się posłużyć chyba
badara 17:03, 09 wrz 2014

Basiu, nasionka będą niedługo leżały na ziemi, skąd będzie je można bez problemu zebrać, bo są dosć duze.

pozdrawiam Łucja
Gabriela 18:17, 09 wrz 2014

Do dziewczyn pożądających nasion ośmiału:
Nasiona kryją się w zielonych kielichach, pozostałych po kwiatach, a właściwie po przykwiatkach w kolorze niebieskim. Najpierw są zielone a potem robią się czarne.
Trzeba je zbierać albo w takim stadium jak na zdjęciu albo - jak pisze Łucja - szukać na ziemi, są dość duże, czarne i błyszczące.
Można też ściąć kwiaty do wazonu i po przekwitnięciu zebrać nasiona, jak będą dojrzałe, same spadną na stół.
Wstawiam zbliżenia, żebyście zobaczyły lepiej co i jak.

Ośniał zwiesza kwiaty, więc nasion nie da się zobaczyć z góry.

mira 19:01, 09 wrz 2014

Stale deszcze padają i nie wiadomo jak będzie z jakością nasion ale tak czy siak pozbieraj proszę skrupulatnie i kilka zarezerwuj i dla mnie

pozdrawiam
Gabriela 20:02, 09 wrz 2014

Mira, jasne że zbiorę, jak co roku, bo skąd bym wzięła nasiona?.
Kondzio 20:36, 09 wrz 2014

Gabrielo nie będę jej prostował zwężę ją i zrobi się taka bardziej kręcona
Gabriela 21:44, 09 wrz 2014

Konrad, wolałabym żebyś prostował, zwężając. Byłoby stylowo.

Zdjęcia mi się dzisiaj nie wgrywają, też tak macie? Bo internet ok. Więc się męczę.

Moja upragniona zdobycz - róża Little White Pet, czyli Małe Białe Zwierzątko zakwitła ku mojej radości i nie mam jak jej pokazać.
barbara_kraj... 22:37, 09 wrz 2014

Dzięki Łucjo, Gabrysiu - zastosuję obie metody: bedę szukać na ziemi a resztę zetnę do wazonu