Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 10:03, 08 sty 2015

Mira - Ty to wiesz, jak ucieszyć człowieka z rana - bądź dobrą wróżką i spełnij moje marzenie, czyli odetnij w stosownej chwili i ukorzeń sadzoneczkę starej fuksji dla koleżanki. O kolor nie pytam, bo wiadomo że fuksjowy.

Grembosiu, Basiu - cieszę się, że towarzyszycie mi we wspomnieniach. Staram się tworzyć całkiem nowe wspomnienia, rytuały w naszym domu.

Karolina - Ewa ma rację, to te chude mandarynki, ale dużo mniejsze no i smak jednak inny, bo kwaskowe w środku, a skórka cieniutka, słodka i aromatyczna.
Namawiałam Ewę, żeby spróbowała limety - taka zielona cytrynka słodka w środku - ale się nie odważyła. Nie rozumiem dlaczego.
Szklane bombki jednak za ciężkie na choinkę, więc jak coś z tego wyjdzie, będziemy "pracować w akrylu'.

Gabriela 10:11, 08 sty 2015

Zupełnie nie cieszą mnie już zaschnięte badyle w ogrodzie, więc nie robię zdjęć plenerowych. Pozostaje tylko to, co w domu.
Zaczyna kwitnienie begonia, za chwilę będzie dosłownie obsypana tymi białymi kwiatuszkami.

Zakwitły też włoskie nabytki, czyli eszewerie. Właściwie już po nich, ale na szczęście to duża donica i wiele jest rozetek niekwitnących.

Kumkwaty w pełnej dojrzałości.

Pisałam u Miry o hodowli oszczędnościowej donicowej. Udowadniam więc, że koleusy i plektrantusy czekają na lepsze czasy w słoikach. Pewnie że się wyciągają - zwłaszcza koleusy, ale wyciągnięte odcinamy i ukorzeniamy w kolejnym słoiku.

Gabriela 10:19, 08 sty 2015

Zaczynam myśleć o nasionach, jak większość z Was. Mimo że mam je wszystkie w jednym dużym pudle (no, jeszcze w niedużej szufladce też), to zawsze mi się zdarza kupić coś niepotrzebnego. Albo nie wyrzucić starych ogórków, które już na pewno nie skiełkują. W tym roku wysieję też niespodzianki, czyli skądś zebrane "nie wiadomo co", bo się nie zapisało w swoim czasie.

Kupiłam kilka lat temu w GB dwa plakaty - jeden z odmianmi starych róż, drugi z odmianami jabłek. Dopiero we wrześniu chyba się znalazły na powrót i zostały oprawione w antyramy. Cieszą teraz oczy w szklarence, a że żywych kwiatków teraz brakuje, to pokażę obrazki:

Pszczelarnia 10:40, 08 sty 2015

Plakatu jabłkowego bardzo zazdroszczę. Miłe klimaty nasionkowo-szklarenkowe.
I produkcja kwiatków trwa od jesieni?

Coleusy wracają do łask i często się spotyka w "zwykłych" szkółkach, sklepach.

A jak Twój jaśmin? Bo do kwiaciarni przywieźli pachnący właśnie.
Pokaż jeszcze te egzotyczne lawendy.
Gabriela 11:14, 08 sty 2015

Jaśmin jeszcze nie kwitnie.
Lawendy mówisz? Zrobiłam zatem zdjęcia. Miło jest teraz dotykać ich liści, żeby poczuć lawendowy zapach.

To są mateczniki. Pierwsza ma grube, ząbkowane liście w kolorze zielono - szarym. Nie zakwita często, ani obficie. Rośnie w gruncie np. na południu Włoch. Mam ją od ponad 10 lat, a sadzonkę pozyskałam od koleżanki, która kupiła ją w ... Ikea. Ona już zapomniała, że ją miała.

Druga ciepłolubna lawenda, dużo delikatniejsza, ale bardzo szybko rośnie i dobrze się krzewi. Jesienią zakwitła długimi, bladoliliowymi, wąskimi kłosami.

Skoro jesteśmy przy krzewinkach, to jeszcze zimuję z powodzeniem kocankę włoską, niektórzy nazywają ją "curry". Była prezentem od Elfika.

Agania 11:24, 08 sty 2015

Pachnąco u Ciebie, fajne te kalendarze, kumkwaty wyglądają smakowicie i efektownie wyglądają te kiście.
Gabriela 11:27, 08 sty 2015

Agato - to nie są kalendarze, tylko plakaty i to duże.
Koleusy, kiedy nie są rachityczne, były wspaniałe latem, całe ciemnobordowe. Okazało się, że przez całe lato nie zrobiłam im zdjęcia z bliska.

W końcu września ciągle nienajgorzej.

Gabriela 11:34, 08 sty 2015

Jak szukałam zdjęć, znalazłam takie, wszystkie są z mojego ogrodu.

hanka_andrus 12:47, 08 sty 2015

Pocieszyłaś oko! Słonecznie się zrobiło! Dzięki.
Mirella 13:17, 08 sty 2015

Gabrysiu, plakaty i kumkwaty śliczne.
i fotki z ogrodu miło się ogląda, czosnki, słoneczne liliowce, eszewerie, matecznik z ziołami......czuję ich zapach.... pozdrawiam.