Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 19:51, 02 lut 2015

Śliwka ze zdjęcia jest wczesną odmianą węgierki, ale pokrój drzewa jest szerszy niż zwykłej węgierki, która przypomina miotłę.
Basiu, masz rację że powidła najlepsze ze zwykłej węgierki, ale ta moja owocuje w końcu lipca i jest pyszna do jedzenia na surowo i na knedle.

Anka - szpaler z jabłoni ozdobnych, super pomysł i ja też go rozważałam, jak sadziłam alejkę i to nawet dwa razy.
Ale kup gdzieś 16 sztuk jednakowych ozdobynych jabłoni, zaszczepionych na wysokiej podkłace - niemożliwe.

Ewa i Mariola - dziękuję Wam za kwiatki.

Rench 00:35, 04 lut 2015

Pobuszowałam po twoich włościach,przesliczny ogród.Zajrzałam do altanki i na ławeczce podumałam Pięknie. Muszę tez sobie zrobić rabatę na bukiety,bo mi zawsze szkoda scinać wszystkiego.
Czy ten mały obelisk metalowy,na którym rośnie powojnik kupowałaś może przez internet gdzieś?
Czy ten wieczornik naprawdę tak pięknie pachnie,jak opisują?

I poproszę jeszcze o dokładną recepturę na wodę z fiołkami

mira 12:14, 04 lut 2015

Gabriela napisał(a)

Śliwka ze zdjęcia jest wczesną odmianą węgierki, ale pokrój drzewa jest szerszy niż zwykłej węgierki, która przypomina miotłę.
Basiu, masz rację że powidła najlepsze ze zwykłej węgierki, ale ta moja owocuje w końcu lipca i jest pyszna do jedzenia na surowo i na knedle.

Anka - szpaler z jabłoni ozdobnych, super pomysł i ja też go rozważałam, jak sadziłam alejkę i to nawet dwa razy.
Ale kup gdzieś 16 sztuk jednakowych ozdobynych jabłoni, zaszczepionych na wysokiej podkłace - niemożliwe.

Ewa i Mariola - dziękuję Wam za kwiatki.

Jesienią będę kupować tam porzeczki i inne - to piszę odnośnie jabłoni
zobacz Zasów Zieliński
Kasya 18:04, 04 lut 2015

Gabrysiu, jakie szkółki rózane masz przetestowane ?
Gabriela 18:20, 04 lut 2015

Rench napisał(a)
Pobuszowałam po twoich włościach,przesliczny ogród.Zajrzałam do altanki i na ławeczce podumałam Pięknie. Muszę tez sobie zrobić rabatę na bukiety,bo mi zawsze szkoda scinać wszystkiego.
Czy ten mały obelisk metalowy,na którym rośnie powojnik kupowałaś może przez internet gdzieś?
Czy ten wieczornik naprawdę tak pięknie pachnie,jak opisują?

I poproszę jeszcze o dokładną recepturę na wodę z fiołkami

Witaj Reniu
Z rabat na bukiety nie bardzo da się ściąć wszystko naraz, nie ma obawy. A poza tym - im więcej tniesz, tym więcej i dłużej kwiaty kwitną, więc cięcia nie unikamy.

Mały metalowy obelisk na powojnika kupiony został kilka lat temu w OBI, już od dawna takich tam nie było.

Wieczornik naprawdę mocno pachnie, zwłaszcza wieczorem.

Woda z fiołkami - do picia i ozdoby jednocześnie: do przezroczystego dzbanka włożyć plastry cytryny, kilka listków melisy, ciemne kwiatki pachnących fiołków, albo płatki róż. Jak postoi z godzinkę, aromat kwiatów staje się wyraźny.

Gabriela 18:26, 04 lut 2015

mira napisał(a)

Jesienią będę kupować tam porzeczki i inne - to piszę odnośnie jabłoni
zobacz Zasów Zieliński

Patrzyłam. Problem nie jest w tym, ze jabłoni nie ma, bo oczywiście są. Ale w przypadku ozdobnych, nie ma naraz do kupienia większej ilości jednej odmiany. A sadzenie różnych odmian w alejce nie ma sensu.

Gabriela 18:57, 04 lut 2015

Kasya napisał(a)
Gabrysiu, jakie szkółki rózane masz przetestowane ?

Tylko Rosarium, Kasiu.
Kasya 19:26, 04 lut 2015

Fajny pomysl z fiolkami bardzo efektownie

Gabrysiu a masz gdzies bzy w ogrodzie ?
Joku 21:12, 04 lut 2015

Miałam tę czerwono kwitnącą jabłonkę o ciemnych liściach (chyba Royalty?). Było to jedno z najbardziej ulubionych drzew ze starego ogrodu.
A ta jabłoń na kolejnym zdjęciu ma czerwone owoce?
Gabriela 21:18, 04 lut 2015

Kasya napisał(a)
Fajny pomysl z fiolkami bardzo efektownie

Gabrysiu a masz gdzies bzy w ogrodzie ?

Bzy - lilaki, czy bzy prawdziwe, zwane dzikimi?
Mam jedne i drugie, polecam do takich ogrodów jak nasze.