Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 23:30, 29 mar 2015

Ania - no tak, ta mucha, ja jej na szczeście nie mam, więc wpadaj, chociaż ja jakoś nie za często wpadam ostatnio.

Marzena - okrywanie rabarbaru jest potrzebne tylko trochę. Przez wybielanie jest wcześniej do jedzenia, delikatniejszy i słodszy. Więc skoro już mam dzwon, to próbuję i będę relacjonować cy warto było.
paniprzyroda 23:43, 29 mar 2015

Piwoniowo magnoliowo u Ciebie. Fiołki i przylaszczki u mnie kwitną, forsycja już prawie, dereniem pachnie w całym ogrodzie, ale pszczoły nie chodzą ze względu na marną pogodę. Wiosennych żółtych słoneczek u mnie nie ma, ale zamówiłam kępę "babciowych" pachnących, mniejszych
barbara_kraj... 23:54, 29 mar 2015

Ucieszyłam się ze sporej ilości siewek ciemiernika /biały z bordowymi ciapkami przy pręcikach/, ale zmartwiłam się, że na kwitnienie trzeba tak długo czekać.
Zastanawiam się, kiedy zakwitnie ten od Ciebie? Na razie wypuszcza nowe liście, ale pączków nie widzę, choć dogadzam mu jak mogę.
Przyszły tydzień i następny mają być nie tylko mokre i wietrzne, ale z przymrozkami. Lepiej, aby morele, sliwy i brzoskwinie wstrzymały się z kwitnieniem.
Pszczelarnia 08:33, 30 mar 2015

Ciekawe obserwacje rabarbarowe.
Napia 12:31, 30 mar 2015

Powrót przymrozków zapowiadają, a u Ciebie taka piękna wiosna. U mnie prawie nic nie kwitnie
Dopiero przy porównaniu widać, jak dobrze radzi sobie rabarbar w dzwonie.
marzena 12:47, 30 mar 2015

Gabriela, no dobrze, to czymś spróbuję przykryć moj rabarbar, ale napisz czy to już zrobić ? i jak długo ma to trwać itp
z góry dziękuję za wskazówki
laurowisnia 15:05, 30 mar 2015

U mnie wszystko się ociąga, w tyle za Twoją wiosną.
Czy podlewasz ten rabarbar pod dzwonem?
Gabriela 17:59, 30 mar 2015

paniprzyroda napisał(a)
Piwoniowo magnoliowo u Ciebie. Fiołki i przylaszczki u mnie kwitną, forsycja już prawie, dereniem pachnie w całym ogrodzie, ale pszczoły nie chodzą ze względu na marną pogodę. Wiosennych żółtych słoneczek u mnie nie ma, ale zamówiłam kępę "babciowych" pachnących, mniejszych

Derenie i u mnie kwitną wspaniale, mam nadzieję że dwie różne odmiany spowodują, że będzie więcej owoców na dużym krzewie. Pszczoły widziałam w dereniach, jak było pięknie i ciepło, więc nadzieja uzasadniona.
Gabriela 18:01, 30 mar 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Ucieszyłam się ze sporej ilości siewek ciemiernika /biały z bordowymi ciapkami przy pręcikach/, ale zmartwiłam się, że na kwitnienie trzeba tak długo czekać.
Zastanawiam się, kiedy zakwitnie ten od Ciebie? Na razie wypuszcza nowe liście, ale pączków nie widzę, choć dogadzam mu jak mogę.
Przyszły tydzień i następny mają być nie tylko mokre i wietrzne, ale z przymrozkami. Lepiej, aby morele, sliwy i brzoskwinie wstrzymały się z kwitnieniem.

Cztery lata Basiu, nie chce być krócej. Za to wszystkie siewki mają przynajmniej po jednym kwiatku.
Nie ma szans na kwitnienie owocowych, za zimno.
Gabriela 18:11, 30 mar 2015

Ewo, Agnieszko, Marzenko, Agato - w temacie rabarbaru.

Jak ktoś chce bielić, to przykryć rabarbar trzeba już, albo tak jak ja - jeszcze wcześniej, jak tylko wystawia z ziemi czerwone pąki. Osłona musi być wysoka, szczelna, nawet wiaderko będzie za niskie, już teraz to widzę. Pewnie mógłby być wysoki karton, tylko jakoś zabezpieczony przed deszczem.
Chodzi o to, żeby pędy jak najbardziej wciągnęły się w górę, w poszukiwaniu światła. Liście nie rozwiną się w pełni i są żółto-zielone - jak widać na moim zdjęciu.
Nie podlewaam pod dzwonem, bo ziemia jest ciągle wystarczająco mokra.
Muszę więc poczekać jeszcze na te długie pędy, dzisiaj u mnie rano było +13, a jak wracałam po południu to tylko +3, diablo zimno się zrobiło, więc nie mam co liczyć na wielkanocne ciasto z rabarbarem.