Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Kasya 18:20, 30 mar 2015

ale bez tego tez wyrosnie tylko dłużej ?
Gabriela 18:36, 30 mar 2015

Kasiu, no pewnie że wyrośnie. Tylko będzie "zwykły", czyli kwaśny i z włóknami.
popcorn 19:24, 30 mar 2015

Wow, a te dzwony to samolotem, czy autostradą i promem? bo do głównego bagażu trochę strach wkładać, na podręczny za duże i za ciężkie.. a autem/autokarem daleeeko i długo Zazdraszczam!!
Daj znać czy rabarbar pycha, czy to niepotrzebne. A dzwon do jesieni zdąży się ubrydzić, mech go może dopadnie i nie bedzie taki ładny
Jakie cudne piwonie! mm

pozdrawiam!!
vita 22:50, 30 mar 2015

Gabriela napisał(a)

Na moje oko zdąży urosnąć do soboty, w końcu wewnątrz ma cieplej.
Ja, jak wspominałam bielę modraka morskiego, o ile smak ciasta z rabarbarem znam, modrak (mam parę przepisów) to dla mnie wielka niewiadoma.
Bardzo tęsknię do takiej jak u Ciebie wiosny, trzymam kciuki za kwiaty magnolii Niech ewentualne przymrozki ją oszczędzą
mira 22:55, 30 mar 2015

Magnolią się nacieszyłam, nad piwoniami zadumałam, dzwon to już egzotyka, pewnie wiesz, że można go posmarować jogurtem i się spatynuje tylko musi byc cieplej

pozdrawiam
Kasya 22:59, 30 mar 2015

Gabriela napisał(a)
Kasiu, no pewnie że wyrośnie. Tylko będzie "zwykły", czyli kwaśny i z włóknami.

a z dzwonów jest od razu z cukrem ?
monteverde 22:59, 30 mar 2015

Podobnież dobrze robi mleko zsiadłe lub maślanka na postarzenie dzwonuPiwonie wszystkie ładne
Gabriela 08:20, 31 mar 2015

No to dorobiłam się wczoraj gorączki i czegoś w rodzaju zapalenia oskrzeli i muszę siedzieć w domu. Oj, bardzo byłam pływająca wczoraj po południu. Już nie pamiętam kiedy ostatnio mnie złe dopadło, katar się nie liczy.
Zalety takiego stanu rzeczy są takie, że można siedzieć cały dzień w domu w ciepłej piżamie i skarpetach z pyszną, pachnącą, "moją" herbatą.

Karola - dzwony przyjechały dużym samochodem, więc promem i autostradą. Transport w tym przypadku był prywatny i nic mnie nie kosztował.
Żeby włożyć je do bagażu samolotowego - bez szans bo zagrożenie stłuczeniem ogromne, gabaryty trudne to spakowania i ciężar narażający na wielkie koszty.

Vita Rabarbar rośnie szybciej, ale nie ekspresowo, a na placek będzie potrzeba więcej niż te trzy dłuższe łodygi.
Modrak i dla mnie jest wielką niewiadomą, zdawaj relację na bieżąco koniecznie tu, albo i tam.
Magnolia się trzyma, mimo że dzisiaj w nocy temperatura spadła poniżej zera.

Mira i Monteverde - znam sposób na omszenie sztuczno-naturalne, ale spróbuję poczekać na to, co się wydarzy do jesieni.

Kasya - no tak, wybielony rabarbar jest słodszy, więc "od razu z cukrem". Ale nie próbowałam jeszcze, więc wszystko wam opowiem, jak już dojdzie do zbiorów i pieczenia placka.
Od razu mówię, że placek będzie według przepisu genialnego naszej ś.p. Jotki, już nie robię innego drożdżowego ciasta, a jego smak doceniła sama autorka przepisu na spotkaniu u Małej Mi w zeszłym roku - i ona i ja przywiozłyśmy wtedy po blasze tego ciasta z rabarbarem właśnie.
Ponieważ spodziewam się pytań nt. placka, podaję link do przepisu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3651-ciasto-drozdzowe-jotki
vita 08:52, 31 mar 2015

Uprzedziłaś pytanie o przepis, dzięki
Trzymaj się w chorobie, fatalnie, że akurat teraz.
O modraku będę pamiętała
popcorn 12:43, 31 mar 2015

Czyli nadal nie mam szans na dzwony no trudno.. może kiedyś na bazarku wyhaczę, mogą być nawet wyszczerbione i po jogurcie

Na modraka poluję, jakby ktoś gdzieś wyszukał/wyniuchał sadzonki, to jestem chętna. Ktoś mi podrzucił linka do jedynego sklepu internetowego w PL, ale 39zl + wysylka 20 ech

miłego!