Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 21:16, 08 sie 2015

Kwiatki

odętki białe i lila, w tle świecą późne białe floksy.

jeżówki, przekonałam się i do nich

bylinowa lobelia

rudbekie - moja piękna pomyłka, bo myślałam na wiosnę, że to naparstnice no i zostały.

Gabriela 21:26, 08 sie 2015

Znowu róże
Wymarzyłam sobie róże Kosmos i mam. Alina mówiła, że zwieszają kwiaty - nie zwieszają, poniżej dowód. Są zdrowe, mają piękne, ciemne liście, to niskie róże. U mnie stanowią niskie piętro na rabacie z innymi różami.

Cottage Rose

Madame Isaak Pereire

Pierre de Ronsard, czyli Eden Rose - bardziej podoba mi się francuska nazwa

Gabriela 21:48, 08 sie 2015

Aster Wunder von Staffa - jedna roślina, ogromny bukiet. Jak to rozmnożyć, skoro nie tworzy rozłogów i rośnie z jednej łodygi? Z nasion się wiosną nie udało

i aster Monch - czym one się różnią? Chyba niczym.

Knautia na tle astrów jw.

Tytoń, tabaka jak mówi Mira

tytoń

też tytoń, słabo na zdjęciu, musicie uwierzyć, że piękny jest

biały ogórecznik

dalia z serii Bishop's Children, widać zeszłoroczna woda lepiej im służyła

popcorn 08:32, 09 sie 2015

Ale kwiecia!
Katkak 08:52, 09 sie 2015

Gabrysiu też mam sporo bazylii. Jeśli to nie kłopot mogę prosić o przepis na pesto?
Gabriela 09:16, 09 sie 2015

Katkak napisał(a)
Gabrysiu też mam sporo bazylii. Jeśli to nie kłopot mogę prosić o przepis na pesto?

Pesto: orzechy podprażyć na patelni, w oryginale są piniowe, ale mogą być każde. Na bukiet bazylii daj dużą garść.
Oderwać listki z bazylii, kwiatki też mogą być, nie myć, posiekać ( ja to robię malakserem).
Do pojemnika w którym będziemy miksować wsypać orzechy, rozdrobnić, dolać pół szklanki dobrej oliwy i starty na tarce nieduży kawałek serca pecorino, albo parmezanu, dwa duże ząbki czosnku. Zmiksować. Do tej masy dodawać partiami bazylię i miksować,dolewać oliwę (w sumie nawet drugie pół szklanki), posolić do smaku.
Pesto przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Nie da się go długo przechowywać, ale jest tak pyszne, że szybko znika.
Ortodoksi oburzą się, bo pesto powinno się ucierać pałką w kamiennym moździerzu. Jedną porcję na pewno, z małej doniczki bazylii da się zrobić. Ucierania tak dużej porcji ręcznie zrobić się nie da, więc niech ta pocięta nierdzewnym nożem bazylia trochę straci na smaku.
agniecha973 09:49, 09 sie 2015

Gabrysiu, jaka to najulubieńsza fasolka?
Gabriela 10:32, 09 sie 2015

Karlowa szparagowa Casablanca. Coś kulinarnie się tu zrobiło
Kasya 10:41, 09 sie 2015

Sliczne masz kwiatuchy, bardzo oryginalne niektóre ten tytoń np.
Czy masz jakiś sposób na ogorecznika ? Mój się poklada, łamie i podsychają mu liście. Teraz to właściwie juz nie kwitnie..
Gabriela 10:48, 09 sie 2015

Kasiu, ogorecznik po kwitnieniu i wydaniu nasion szybko zamiera. U mnie jest ladny bo mam ciaglosc od wiosny do jesieni bo sam sie wysiewa. Wysiewaj go na wiosnę latem i jesienia. To co zbrzydnie wyrwiesz a nowe będą w roznym stadium rozwoju.