Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Katkak 10:51, 09 sie 2015

Dzięki Gabrysiu za przepis .
Gabriela 10:58, 09 sie 2015

Daj znać jak wyszło i uważaj z oliwą żeby za rzadkie nie bylo
Kasya 11:03, 09 sie 2015

Gabriela napisał(a)
Kasiu, ogorecznik po kwitnieniu i wydaniu nasion szybko zamiera. U mnie jest ladny bo mam ciaglosc od wiosny do jesieni bo sam sie wysiewa. Wysiewaj go na wiosnę latem i jesienia. To co zbrzydnie wyrwiesz a nowe będą w roznym stadium rozwoju.

aaa...nie przyszło mi do głowy żeby go siać w rożnych terminach
sam mi się wysiewal i rósł od wiosny
mira 11:32, 09 sie 2015

hehe nawet fajnie tak kulinarnie,
zaraz przepis pesto posyłam w świat
muszę się pochwalić że wreszcie się zmusiłam i upiekłam to ciasto drożdżowe Jotki co je u Ciebie próbowałam no i weszło do repertuaru choć się okazało że córka dawno zna taki przepis ..../no ciut inaczej/

Dojrzewam choć wolno do wyznaczania coraz to większych części w ogrodzie na użytkowe cele bo ileż można dla ducha , ale jestem przewrotna wlaśnie o zawilcach japońskich przyszłam poczytać a z ogórecznikiem by pasowały co?
Gabriela 11:46, 09 sie 2015

Zawilce z ogórecznikiem - nieeee. Zawilec za elegancki i woli trochę cienia, a ogórecznik pospolity, kolory liści też nie zagrają, są z innej bajki po prostu.
Chyba że zawilce będą na dużej rabacie bylinowej w masie innych roślin, a ogóreczniki gdzieś tam, pomiędzy, ale nie obok.

Ciasto Jotki jest the best. A z czym upiekłaś? Bo najlepsze z wiśniami, śliwkami albo brzoskwiniami
mira 12:50, 09 sie 2015

No tak- elegancki- to najlepszy argument coby go też gdzieś elegancko posadzić pomijając słuszne inne argumenty no ale to w kwestii połączenia użytkowego i duchowym a tu trzeba jeszcze wydzielić strefę elgancji ok

Ja upiekłam z wiśniami bo jeszcze miałam słoik takich do ciasta z ub roku super
a w tym roku uciekł mi wiśniowy czas buuu i będzie ze śliwkami a widzisz to z brzoskwiniami tez trzeba spróbować
Ozz 12:52, 09 sie 2015

A nie da się tego astra rozmnożyć np. przez odkłady pionowe?
Gabriela 13:19, 09 sie 2015

mira napisał(a)
No tak- elegancki- to najlepszy argument coby go też gdzieś elegancko posadzić pomijając słuszne inne argumenty no ale to w kwestii połączenia użytkowego i duchowym a tu trzeba jeszcze wydzielić strefę elgancji ok

Ja upiekłam z wiśniami bo jeszcze miałam słoik takich do ciasta z ub roku super
a w tym roku uciekł mi wiśniowy czas buuu i będzie ze śliwkami a widzisz to z brzoskwiniami tez trzeba spróbować

W piątek widziałam jeszcze wiśnie w jarzynowej budce, więc chyba jeszcze da się upiec. Brzoskwinie proponuję obrać ze skóry, lepsze świeże niż z puszki.
No i to ciasto jest super z mrozonymi wiśniami więc zimą też bez problemu.
Gabriela 13:23, 09 sie 2015

Ozz napisał(a)
A nie da się tego astra rozmnożyć np. przez odkłady pionowe?

Myślałam o sadzonkach wiosną, takich z pietka. Ta zima była łagodna, zobaczymy czy przetrzyma gorsza. Ciekawe dlaczego bo nie sprzedają u nas, bo jest zjawiskowa i kwitnie od lipca do mrozów.
Mala_Mi 18:44, 10 sie 2015

Z 6 dalii zamówionych mam 4. I 4 kwitną.... jedna zaginęła na amen a jedną może sie znajdzie w innym miejscu.. U siebie pokazałam.

Narobiłaś smaka na pesto z bazylii a ja bazylii nie mam.

Rzeka liliowcowa przepiękna