Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 18:30, 23 sie 2015

Kasya napisał(a)
Brzoskwinie są w tym roku super pyszne. Żałuje ze nie mam
Jaką masz odmianę ?

A odnosząc sie do wcześniejszych zdjęć ...
Gdzie ty znalazłaś jeszcze taki ogromny niezagospodarowany teren??

No u siebie znalazłam, tzn. nie musiałam szukać, bo to przecież mój Mordor, który był właśnie do zagospodarowania. Wiem, jest wielkości niedużego ogródka.

Brzoskwinie - rewelacyjne,niezawodne co roku, ale NN, bo to miała być nektaryna.

Dalie - nie za bardzo w tym roku, niestety. Przegląd nowych kwiatów poniżej:

Gabriela 18:38, 23 sie 2015

Rudbekie z nasion od Ani Monteverde - prześliczne, mają ogromne kwiaty, szkoda że są jednoroczne.

A tu już "morze" bylinowej rudbekii Goldsturm - bardzo piękna w masie o tej porze.

Dziurawiec z ognistej:

No i apogeum kwietnienia fuksji od Doroty, którą (Dorotę) nieustannie pozdrawiam.

I na koniec śliczna hortensja...

Gabriela 18:38, 23 sie 2015

Pochopnie wkleiło się dwa razy, a ja już nie mam zdjęć - więc niech będzie szopa z cebulą.

Jana 18:42, 23 sie 2015

Gabriela napisał(a)
Rudbekie z nasion od Ani Monteverde - prześliczne, mają ogromne kwiaty, szkoda że są jednoroczne.

A tu już "morze" bylinowej rudbekii Goldsturm - bardzo piękna w masie o tej porze.

Dziurawiec z ognistej:

No i apogeum kwietnienia fuksji od Doroty, którą (Dorotę) nieustannie pozdrawiam.
śliczne:

I na koniec śliczna hortensja...

Gabriela 18:44, 23 sie 2015

mira napisał(a)
Ale masz wielkie winogrona moje kurduple dajesz im coś?
A tytuł oczywiście zasadny bardzo uniwersalny mi też by pasował.
To masz perspektywę fajnego działania.

pozdrawiam

Nie są wcale takie znowu wielkie, w tym roku jest ich dużo. Podsypuję je na wiosnę kompostem i tyle.
Przy okazji - czy irysek trawiasty, który dostałam od Ciebie, nadaje się na to moje nowe, wilgotne miejsce? Bo mam go ochotę przesadzić właśnie tam. Rosną tam już irysy syberysjkie, one lubią mokre.
Gabriela 18:45, 23 sie 2015

Jana napisał(a)

No właśnie, Jano nic nie napisałaś, a mnie się wkleja po dwa razy to samo.
Ale pozdrawiam.
marzena 19:49, 23 sie 2015

ale super owoce, muszą być pyszne !
no i piękne rośliny końcówki sierpnia
mira 19:53, 23 sie 2015

Gabriela napisał(a)

Nie są wcale tanowu wielkie, w tym roku jest ich dużo. Podsypuję je na wiosnę kompostem i tyle.
Przy okazji - czy irysek trawiasty, który dostałam od Ciebie, nadaje się na to moje nowe, wilgotne miejsce? Bo mam go ochotę przesadzić właśnie tam. Rosną tam już irysy syberysjkie, one lubią mokre.

Z tego co piszą to gleba dla iryska średnio wilgotna i stanowisko słoneczne więc daj gdzieś wyżej. A ponadto nie lubi przesadzania i dzielenia.
U mnie w tym roku nie kwitł czego się spodziewałam ale może za rok przestanie się gniewać.

No fuksja jest piękna tfu.

A pisałaś o krwawnicy i kwiściągu, Krwawnicę kupiłam rok temu przecudnej urody u Szmitów, zmarniała okropnie i w tym roku nie kwitła. Nie mam podmokłego stanowiska w tym roku więc podlewam ale nie wiem czy się utrzyma. Kupiłam też krwiściąg ale jak mnie nie było to może miał za mało wody - tak to jest jak ma być mokro to mokro a nie z konewki. Komarów też nie ma i to mnie cieszy.
pozdrawiam
marzena 20:15, 23 sie 2015

piszecie o krwawnicy... otóż ja wykopałam ze stanowiska koło rowu w mojej wsi piękne krwawnice... nie wszystkie sie pzryjęły ( była susza przecież) ale dwa okazy rosną już u mnie i nieśmiało kwitną
ale w tym rowie były cudowne !
Gabriela 20:20, 23 sie 2015

Ja też mam krwawnice z rowu naprzeciwko.
Ale dwie odmianowe też - różową i fuksjową, a te już w rowach nie rosną.

Iryska posadzę w najmniej mokrym miejscu - zresztą miałam taki plan, bo on z tych drobnych jest. Też mi nie zakwitł, ale za to się rozrósł.