Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Robaczek 00:44, 01 wrz 2015

Gabi,
sama chętnie usiadłabym na ławeczce w cieniu Mordoru i patrzyła na takie widoki
Super, że masz tyle miejsca na rozwinięcie skrzydeł i nowe rabaty..., bezwstydnie dodam, że zazdroszczę okrutnie!!
Plony imponujące, a warzywnik jak z angielskich czasopism, jestem pod wrażeniem droga Pani
Uprasza się o więcej zdjęć....
Pozdrawiam serdecznie,
K.
mira 23:36, 02 wrz 2015

Gabrysiu jak tam Twoje róże a szczególnie szpaler historycznych -jak drugie kwitnienie ?
Ja głowię się na różą do mojej rabaty bylinowej.Właśnie zamówiłam już róże ale nie mogę się zdecydować na tą jedną. Jak sądzisz czy do mojej małej rabaty bylinowej spasuje jakaś róża - hmm jaka - jak władować różę do środka rabaty pomiędzy szałwie i dzielżany - niby proste a jakoś trudno bo szukam róży z małymi kwiatkami takiej naturalnej. Rugosy strasznie kłujące więc nie bardzo.
Jak Ci coś się pomysli to napisz i wracaj na forum - już się oziębiło fajnie jest.

pozdrawiam
margaretka3 12:36, 03 wrz 2015

Masz nowe miejsce do nasadzeń, ale fajnie. Jak duży jest ten oczyszczony teren?
Jana 23:57, 10 wrz 2015

Dużo pracy za Tobą, jestem ciekawa efektu końcowego, już się nie mogę doczekać
barbara_kraj... 00:55, 13 wrz 2015

Gabrysiu, pozdrawiam.

A rudbekie wysiewają się same, pozwól tylko ich nasionom dojrzeć.
U mnie są chwastem.
hanka_andrus 08:13, 13 wrz 2015

Wpadam na dłużej do mojego ulubionego ogrodu. Pozdrawiam niedzielnie i melduje powrót na stałe.
Mala_Mi 08:18, 13 wrz 2015

Ale tu cisza... patrzę nowe powiadomienia, a to tylko goście.. Gospodyni nie ma ..
Gabriela 16:10, 13 wrz 2015

Wreszcie mam chwilę przy niedzieli - miałam większy remont, który już się kończy, więc ogród zszedł na plan dalszy, no i praca mnie polubiła - akurat na to ostatnie nie ma co narzekać.
Ulubiony, choć niewybitny aparat mi się zapsuł, nieulubiony i bardziej wybitny nie zachęca do dźwigania i robienia zdjęć. W końcu jednak poszłam i mam kilka , bo nie będę mieć żadnych pamiątek z tego sezonu na zimę.

paniprzyroda napisał(a)
Nadrobiłam zaległości winogrona i u mnie obrodziły w tym roku, dereń dochodzi, ale pestka i skórka składają się na owoc
Mordor do zagospodarowania to dla Ciebie pestka, już widzę te łany roślin Pozdrawiam. Aha, dalie u mnie rosną dobrze jedynie te podpędzane w doniczkach, pozostałe marne, niektóre chyba nie zdążą zakwitnąć.

Winogrona usiłują zjeść osy, są wyjątkowo żarłoczne, zjadły wszystkie gruszki w ciągu dwóch dni, paskudy.
Dalie są wielkim tegorocznym rozczarowaniem - połowa "jeszcze" nie zakwitła. Więc nie wiem jak wygląda część angielskich i nie wiem jak wygląda żółta, którą dostałam od Hani.
Najbardziej z nowych nabytków podoba mi sie Jowey Mirella, niemal czarna, w typie dużych pomponów.

Inne duże pompony to odmiana New Baby, ale na zdjeciach katalogowych była bardziej
pomarańczowa, więc może to jest zupełnie co innego.

Chyba najlepiej kwitną dalie z zeszłorocznego siewu, z pozostawionych karp, czyli mieszanka Bishop's Children

I te NN:

Gabriela 16:13, 13 wrz 2015

Agania napisał(a)
Kawał pracy za Wami...u mnie też ogród w budowie i w suszy jak u większości z nas, ale już woda w basenie nadaje się do podlewania
Cudowne plony u Ciebie....szopa też przecudnej urody....u mnie tylko dwie dynie i kilka cukini, nie miałam za wiele czasu na warzywnik i jeszcze mój pomocnik zabrał się za plewienie i wyplewił mi maki...więc tak jest u mnie ha, ha, ha
Pozdrawiam Gabrysiu i życzę deszczu pod nowy trawniczek

Czy chcesz przez to powiedzieć, że nie masz nasion tych ślicznych maków?
Dyni mam trzy sztuki, bo pomyliłam je z cukinią i wsadziłam do skrzyni, obok ogórków. To nie był dobry pomysł.
Nowy trawniczek po dwóch wałowaniach, wczoraj został pierwszy raz skoszony i jest najpiękniejszy i najbardziej zielony w całym ogrodzie. Narazie jest.
Czy jak się zetnie przekwitłe jeżówki, to one wiążą kolejne kwiaty? Nie ścinałam i mam teraz resztki.

Gabriela 16:37, 13 wrz 2015

Robaczek napisał(a)
Gabi,
sama chętnie usiadłabym na ławeczce w cieniu Mordoru i patrzyła na takie widoki
Super, że masz tyle miejsca na rozwinięcie skrzydeł i nowe rabaty..., bezwstydnie dodam, że zazdroszczę okrutnie!!
Plony imponujące, a warzywnik jak z angielskich czasopism, jestem pod wrażeniem droga Pani
Uprasza się o więcej zdjęć....
Pozdrawiam serdecznie,
K.

Kasiu, ławko-huśtawkę przeniesiemy dopiero w przyszłym roku, więc zapraszam na widoki.
Piszesz, że zazdrościsz okrutnie powierzchni - a ja po wizycie u Ciebie, doszłam do wniosku, że takiej wielkości ogród jak Twój, zupełnie wystarcza kobiecie. To jest, że się tak wyrażę "miś na miarę naszych możliwości. A jeszcze z takimi różami, to już w ogóle.
Co do róż - Kosmos ściele się białym kwieciem gęsto i część patrzy w górę.

Rozrosła mi się Munstead Wood, kocham ją całym sercem, gdybym zrobiła zdjęcia dwa dni temu, te kwiaty byłyby w pełni swej urody.

Pomponella nie ustaje, nawet upały jej nie zmogły, miała tylko krótką przerwę w kwitnieniu.

I jeszcze kapuściana dama - Mme Isaak Pereire

Przypomniało mi się jeszcze, że biały kwiat agastache, wysianego z nasion wygląda tak: