Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 16:45, 13 wrz 2015

mira napisał(a)
Gabrysiu jak tam Twoje róże a szczególnie szpaler historycznych -jak drugie kwitnienie ?
Ja głowię się na różą do mojej rabaty bylinowej.Właśnie zamówiłam już róże ale nie mogę się zdecydować na tą jedną. Jak sądzisz czy do mojej małej rabaty bylinowej spasuje jakaś róża - hmm jaka - jak władować różę do środka rabaty pomiędzy szałwie i dzielżany - niby proste a jakoś trudno bo szukam róży z małymi kwiatkami takiej naturalnej. Rugosy strasznie kłujące więc nie bardzo.
Jak Ci coś się pomysli to napisz i wracaj na forum - już się oziębiło fajnie jest.

pozdrawiam

Róże historyczne, te co miały kwitnąć dalej, powtarzają słabo, bo nikt ich nie pieścił, ale za to przyrosty mają spore.
Co do róży na Twoją rabatę - rugosa na pewno nie, bo ma sztywne i dość wysokie jednak pędy. No i tworzy rozłogi.
Jakby to miała być mała różowa róża, w typie porcelanowego rózu, to bym była za Little White Pet albo Larissą, ale do dzielażanów one nie będą pasować, choć do szałwii i owszem. Jaki to ma być kolor? Chyba żółty, albo pomarańczowy lub czerwony.
Wpadnę do Ciebie zobaczyć jakie to miejsce, chyba że już coś wymyśliłaś.

takie białe floksy masz? Zakwitają najpóźniej, ale za to są do teraz.

I do teraz są zawilce, choć większość już przekwitła, będę je przesadzać na okrągłą rabatę, bo teraz w jej części niewiele się dzieje.

Gabriela 16:55, 13 wrz 2015

margaretka3 napisał(a)
Masz nowe miejsce do nasadzeń, ale fajnie. Jak duży jest ten oczyszczony teren?

Jana napisał(a)
Dużo pracy za Tobą, jestem ciekawa efektu końcowego, już się nie mogę doczekać

Ja też się nie mogę doczekać, ale trochę to potrwa.

Nowe miejsce jest wielkości ok. 200 m2. Do obsadzenia 1/3, na reszcie rośnie trawa. Teraz, jak już rośnie i po pierwszym koszeniu, patrzenie w tym kierunku zaczęło nam sprawiać przyjemność i nie jest już wyrzutem sumienia - ach ten Mordor... .

Na pewno nie urosną tam ostrogowce, bo by się utopiły, motyle je lubią. Pięknie powtarzają kwitnienie po ścięciu

Gabriela 17:00, 13 wrz 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Gabrysiu, pozdrawiam.

A rudbekie wysiewają się same, pozwól tylko ich nasionom dojrzeć.
U mnie są chwastem.

Piękne są takie chwasty, notabene wieloletnie Goldsturm wysiewają się równie dobrze, a szkoda mi obcinać te czarne przekwitnięte główki bo wyglądają bardzo dobrze.
Nagietki też się sieją kapitalnie, takie ładne mi wyrosły.

Gabriela 17:06, 13 wrz 2015

hanka_andrus napisał(a)
Wpadam na dłużej do mojego ulubionego ogrodu. Pozdrawiam niedzielnie i melduje powrót na stałe.

Cieszę sie Haniu, bo Cię brakowało. W tej sytuacji na pewno mogę się spodziewać nowych fotek z Twojego ogrodu.
Wyobraź sobie, że żółte dalie od Ciebie nie zakwitły wcale, podobnie jak znakomita większość, ale nie tylko u mnie tak jest, dziewczyny też donoszą, że kiepsko się spisują nasze ulubione kwiatki.
Jak możesz, wstaw u mnie zdjęcie tej piękności.
Róże dla Ciebie

Kasya 17:14, 13 wrz 2015

No w końcu są fotki

Mówisz ze jesteś zadowolona z mundtead ?
Ja mam od tego roku, ale jakoś mizernie kwitła i chyba Juz skończyła
A masz może Gipsy boy ?
Gabriela 17:26, 13 wrz 2015

Mala_Mi napisał(a)
Ale tu cisza... patrzę nowe powiadomienia, a to tylko goście.. Gospodyni nie ma ..

Już hałasuję Astrami przepięknymi, czyli Wunder von Staffa, albo Monch, wszystko jedno, bo to bliźniaki.
Nie macie pojęcia, jaki piękny, wielki, błękitny bukiet tworzą i to już od sierpnia, non stop. Na zdjęciach Danusi z angielskiej wrześniowej wyprawy, te niebieskie chmurki na rabatach, to właśnie one.
Tylko, że cały ten bukiet wyrasta z jednej łodygi, więc nie da się ich rozmnażać jak każde inne astry. Z nasion też nie chciały wykiełkować.
Na zbliżeniu widać przekwitłe kwiaty, ale na żywo trudno je zauważyć.

I druga piękność, też aster niemiecki w odmianie Lutetia - burza bladoliliowych kwiatów. Zakwita z końcem sierpnia i będzie kwitł do mrozów.
Pozostałe jesienne astry dopiero się zbierają do kwitnienia, a te dwie odmiany już są i wypełniają rabatę.

Gabriela 17:29, 13 wrz 2015

Kasya napisał(a)
No w końcu są fotki

Mówisz ze jesteś zadowolona z mundtead ?
Ja mam od tego roku, ale jakoś mizernie kwitła i chyba Juz skończyła
A masz może Gipsy boy ?

Witaj Kasiu.
W pierwszym roku moja Munstead Wood też marna była, nawet jeszcze w czerwcu nie wyglądała. A tu po tych upałach widzę, że ruszyła i ma bardzo dużo nowych pąków.
Gipsy Boy nie mam.

Ogród jednak już jesienny:

Kasya 17:35, 13 wrz 2015

Nie jesienny jeszcze, jeszcze późne lato
Moja robinia ma wciąż nowe mlodziutkie przyrosty aż sie o nią martwię ze jak nie skoczy to w końcu podmarznie...
Gabriela 17:39, 13 wrz 2015

Jadalnia:

Dynia -jeszcze musi dojrzeć.

Kapusta morska się rozrasta.

We Francji kupiłam w czerwcu tego roku nasiona fioletowo-białej rzepy, wysiałam je w ostatnich dniach lipca, w te upały i po miesiącu jedliśmy pierwsze rzepki. Mają wielkość mniej więcej piłki do tenisa i są podłużne. Fioletowa skórka jest bardzo ostra, ale pod spodem biała i krucha zawartość, pyszna.

Mala_Mi 00:56, 14 wrz 2015

Na dobranoc przyszłam obejrzeć widoczki. Dziękuję, będą kolorowe sny.