Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Agania 20:54, 07 lut 2016

Gabriela napisał(a)

Eden Rose nie da takiego efektu jak New Dawn - jest niższa, nie rośnie tak gęsto, ma większe, cięższe kwiaty i sztywniejsze pędy.
Budujesz drugą pergolę? Bo nie uwierzę, że pozbyłaś się swojej cudownej New Dawn.

Planuję drugą pergo i szukam takiej która mi da takicefekt jak New Down, czyli siła kwiecia po łuku....masz jakieś typy, bo ja nie jeszcze drugiej takiej różywołapki nie znalazłam?
Gabriela 21:02, 07 lut 2016

Mala_Mi napisał(a)

Lilaki to jedno, ale ten Pęchcin to już bardzo nęci...

Mam mieć wyjątkowych gości w maju i jeszcze nie wiem kiedy...... mam popsute auto i kompletnie popsuty budżet.. Od siebie raczej nie skompletuję ekipy w celu redukcji kosztów... ale odnotowuję, że jak się da

Wierszyk Hani jak zwykle trafiony

Pęchcin nęci, Pęchcin nęci ...... Tak specjalnie tam jechać, to za daleko.
Gabriela 21:13, 07 lut 2016

Agania napisał(a)

Planuję drugą pergo i szukam takiej która mi da takicefekt jak New Down, czyli siła kwiecia po łuku....masz jakieś typy, bo ja nie jeszcze drugiej takiej różywołapki nie znalazłam?

Druga pergola, pięknie.

Byłaby dobra gorąco czerwona Sympathia (powtarza) i równie gorąco czerwona Flammentanz (nie powtarza).
Super Excelsa i Super Dorothy - różowe kiście kwiatów, powtarzają.
Albo inne ramblery, nie powtarzające niestety: Bobby James (biała), Ghislaine de Féligonde (żółtawa, ta akurat powtarza), Lykkefund (biała), Paul's Himalayan Musk (bladoróżowa).
To masz wszystkie kolory właściwie, do wyboru.
Pszczelarnia 10:18, 08 lut 2016

Gabrysiu, te ciemierniki były oznaczone, że wiesz, że są 2 odmiany? Jakie?
Gabriela 10:50, 08 lut 2016

Widzę, że są dwie, bo różnią się i liśćmi i kwiatostanami. Jedne są takie jak na Twoim wczorajszym zdjęciu - białe, a drugie seledynowe w kiściach na długich łodygach.
dorotka_z 15:29, 08 lut 2016

Gabriela napisał(a)

Ha, Rosarium Uetersen ma trudny mocno różowy kolor, ja jej nie mam w swoim ogrodzie, więc nie powiem że będą pasować kolorystycznie z Louis Odier.
Powiem Ci też, że te stare róże pasują najbardziej ze sobą i z angielkami Austina, które z nich się wywodzą. Więc może posadź stare róże na tej rabacie gdzieś dalej od RU.
Rabata bylinowa na tle grabowego żywopłotu brzmi świetnie, może gdzieś pokażesz zdjęcia, szkoda że nie masz wątku.

Dziękuję, że się podzieliłaś swoimi spostrzeżeniami. Będę myśleć, mam jeszcze trochę czasu. Bylinowa na tle grabów brzmi dobrze, ale w moim raczkującym ogrodzie jeszcze trochę wody musi upłynąć, żeby było co pokazywać. Ogród ma dwa lata i dłubię sobie powoli na ile czasu starczy
Pszczelarnia 16:09, 08 lut 2016

Gabriela napisał(a)
Widzę, że są dwie, bo różnią się i liśćmi i kwiatostanami. Jedne są takie jak na Twoim wczorajszym zdjęciu - białe, a drugie seledynowe w kiściach na długich łodygach.

Helleborus niger jak przekwita i jest pędzony to tak właśnie seledynowo wygląda. Kupiłam w tym roku te z B. i L. - to jednak helleborus niger???
Gabriela 17:07, 08 lut 2016

Oba są helleborus niger, ale w obrębie tego rodzaju jest wiele mieszancow i moje się różnią. To jest kupiony w L.

A te w sklepie na B.

Jeden ma liście w ząbki a drugi prawie gładkie.
kwiaty się różnią pokrojem.
Kasya 17:09, 08 lut 2016

czy ciemierniki mozna tez kupowac i sadzic w lecie ?
Pszczelarnia 17:16, 08 lut 2016

Dziękuję. Muszę zaobserwować u swoich.