Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 19:43, 08 lut 2016

Kasya napisał(a)
czy ciemierniki mozna tez kupowac i sadzic w lecie ?

Oczywiście i tak jest lepiej, bo odpada przechowywanie w zimie. Ale latem przeważnie jest sporo drożej, a wykopywania, dzielenia i przesadzania to one bardzo nie lubią.
Wiem, że dziewczyny z marketowymi ciemiernikami miały rożne doświadczenia, ale ponieważ są też pozytywne, postanowiłam spróbować, zamiast czekać kolejne cztery lata na urośnięcie moich siewek. A potrzebuję ich sporo na rozwinięcie ognistej rabaty.
Gabriela 20:14, 08 lut 2016

Co to jest?
Pytanie może być uznane za głupie, ale ...

To jest oczywiście żywopłot, ślicznie i fachowo przycięty. Rośnie sobie we francuskim ogrodzie Miromesnil.
Tyle że on nie jest z cisa, choć z daleka tak wygląda. On jest z żywotnika, czyli tuji.
We Francji jest dużo żywopłotów z tujek, cyprysików, albo cyprysowca Leylanda, który u nas nie zimuje. Rosną w niemal każdym ogródku na północy. Czasami idealnie wystrzyżone, a czasami niestrzyżone od lat, ładne i brzydkie.

Dlaczego o tym piszę? Bo zauważyłam ostatnio, że w necie "pluje się na tuje". Guru ogrodnictwa i amatorzy ogrodnictwa załamują ręce nad otujowaniem kraju, i w ogóle zaiglakowaniem. Tylko cisy nie są "be".
Wpisy w komentarzach dzielą się na dwie grupy - dumnych z braku tujek i usprawiedliwiających się, że kiedyś je posadzili. Guru ogrodnictwa oczywiście sadzili je jeszcze niedawno masowo, ale teraz się nie przyznają.
Na Ogrodowisku nie zauważyłam takich wpisów, ale przecież wszystkiego nie czytam.
Fakt, iglaki i tuje są teraz niemodne, a kiedyś były. Sama mam dwa tujowe żywopłoty i cztery "ekrany" z tych roślin, ale nie wykopię ich dlatego że nie są en vogue.
Bo jak widać na zdjęciach wyżej, można je ładnie prowadzić, strzyc tak żeby były pięknym, gęstym żywopłotem i w Polsce takie żywopłoty bywają.
Dzisiaj kupiliśmy nożyce i piłę do cięcia na wysięgniku, bo po zeszłorocznym cięciu wyrównującym już widać, że mój syn będzie miał na wiosnę trochę roboty.
Niech się student wietrzy.

No i to takie dzisiejsze refleksje, po dniu i przed dniem pełnym pracy zawodowej.

Kasya 20:23, 08 lut 2016

a ja sadze tuje bez wzgedu na mode, podobaja mi sie zielone sciany, parawany itp nie lubie tylko jak tuje sa widoczne z zywoplocie

a cisow nie lubie

chyba cos ze mna nie tak
roma2 20:32, 08 lut 2016

Wygląda to wspaniale! Myślę, że ta "nagonka" na tuje, wzięła się z tego, że przez pewien czas duża część ogrodów czy ogródków przydomowych ograniczała się do tujek wokół i trawnika lub czegoś co trawnik przypomina. I przyznam się bez bicia, że sama stękałam na tuje, że są okropne. Na tym forum przekonałam się, ze wcale tak nie jest Niestety Gabrysiu, gdy jadę do siebie na wieś, ciągle widzę właśnie takie "ogródki". A serce mi krwawiło w zeszłym roku, gdy zobaczyłam, że na ogromnej, dużo większej niż moja działce, wycinano bez skrupułów piękny zagajniczek sosnowy (wiem, wiem - sosny akurat też nie są mile widziane), za który dałabym się pokroić. I posadzono co? Tuje. Równiutko, jak żołnierzyki z Korei Północnej. A dom i ogród w otulinie Stobrawskiego Parku Krajobrazowego. I tyle pięknych widoków dookoła! Także... tego... Buziam.
Gabriela 20:45, 08 lut 2016

Oczywiście wiem, że jest taki styl ogrodowy - tuje i trawniczek, też mi się bardzo nie podoba. Ale i tak wolę takie założenie, od kupy gratów i śmieci w obejściu.
Chodziło mi o to, że autorzy takich wpisów tylko krytykują, nie pokazując żadnych, absolutnie żadnych dobrych przykładów.
Bo nie ma roślin brzydkich, są tylko źle posadzone.
roma2 21:04, 08 lut 2016

A to i prawda . Mnie moje grzebanie w ziemi i podglądanie tak wielu ogrodów na tym forum nauczyło dużo. Już nie mówię, że coś jest brzydkie i fuj. Nie przepadam za topiarami, ale perełki jakie tu zobaczyłam, odpowiednio zaaranżowane, są cudne. Nie przepadałam (zwróć uwagę na czas przeszły), za ogrodami nowoczesnymi, "pod linijkę", a tu tyyyle mi się podoba. Nie przepadam, za roślinami o pstrym ulistnieniu, a tu tyle cudnych kompozycji... itp. I tak to mi się "michra w czaszce" ogrodowo!
Dzidka 22:18, 08 lut 2016

Gabriela napisał(a)

Co do miejscówki - jeżeli jedziemy na jeden dzień, to ja wsiadam w Pendolino.
Ale myślę po cichu o szkółce Szmitów w Pęchcinie, to 1,5 godz, drogi od Warszawy, wiec wtedy pozostaje spanie w Warsaw, samochód i miejscówki będą.

A ja Ciebie w tym myśleniu wspieram
aldonaz 23:15, 08 lut 2016

Gabrysiu, wydaje mi się, że ten drugi ciemiernik nie jest czarny. Liście wyglądają jak u Winter moonbeam. Gdzie go kupiłaś?
Gabriela 23:44, 08 lut 2016

Hej Aldona. Ten drugi jest ze sklepu na literę B, albo z insekta jak kto woli i jest kartką na doniczce ze jest niger, a po polsku smiesznie bo nazywa sie biały. Może być nieprawda.
viva 00:07, 09 lut 2016

Gabrysiu, żywopłoty tujowe pokazane przez Ciebie są pięknie prowadzone i bardzo mi się podobają
Ja też mam kawałek żywopłotu tujowego, oczywiście nie tak pięknego, ale już więcej nie posadziłabym tui. Nie z tego powodu, że nie modne ale dlatego, że są bardzo agresywne. Mam przy tymże żywopłocie rabatę bylinową i często tam grzebię. Wierzchem rabaty w odległości do co najmniej dwóch metrów znajduję mnóstwo drobnych korzeni tujowych, które wysysają co tylko można wyssać z mojej ubogiej ziemi. Może na glebach urodzajnych nie jest widoczne i nie ma znaczenia ale dla mnie to duży problem. Mimo moich starań byliny rosną tam źle.

Ciemierniki czy z L, czy z B piękne są