Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 14:17, 10 lut 2016

popcorn napisał(a)
Cudne ciemierniki
ja masowo kupowałam je w B, większość przetrwała 2-3 lata już, rozrosła się i dobrze sobie radzi. Siewki nawet mam Ale zanim one urosną i zakwitną pewnie mina przynajmniej 2-3 lata...

I od Ciebie potwierdzenie, tym razem że się udało z ciemiernikami. Siewki zakwitają w czwartym roku, więc trzeba okazać cierpliwość, oczywiście warto.
Gabriela 14:19, 10 lut 2016

Agania napisał(a)
Mam ochotę upiec serniczek, który miałam przyjemność skosztować u Ciebie, podawałaś przepis, ale nie wiem, gdzie go szukać, wkleisz mi na pw?

W taką deszczową pogodę, mam ochotę na coś słodkiego i to coś to Twój serniczek

Znalazłam przepis w wyszukiwarce, faktycznie był na moim wątku, a nie na kuchennym: przedostatni post o dołu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/919-ogrod-w-budowie-nieustajacej?page=534

Nie musisz czekać do jutra z czekoladowym kruchym ciastem, ale po zarobieniu wsadź je przynajmniej na 1.5 godziny do lodówki, bo inaczej się nie zetrze na tarce.
I koniecznie daj znać jak wyszedł, w końcu czuję się za ten sernik odpowiedzialna.

popcorn 14:22, 10 lut 2016

Agania 20:30, 10 lut 2016

O jeny jak Ci dziękuję, zapisuję sobie, bo serniczek wart grzechu...dam znać, a jutro na składniki poluję

Masz śnieg....u nas śnieżyca, młody nie wyjechał autem pod dom....odśnieżanko nas czeka.
Gruszka_na_w... 21:00, 10 lut 2016

Ale katujecie z tym serniczkiem ....ślinka mi pociekła
Ciemierniki (dwa) ostatnie zakupiłam pod waszym wpływem w B. Jeden był już bez kwiatka, ale widzę, że po tygodniu zapączkował był. Drugi jak miał kwiatka, tak ma. Oba cieszą oko u stóp zejścia z tarasu.
W mediach podają, że od Zakopca idzie śnieżyca. Ma padać do rana.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 21:12, 10 lut 2016

Gabriela napisał(a)
Marnie wyszło. Większość zakwitla ale niemal każda w innym terminie i bukietu nie było. Brzydko się starzeją i łodygi lyse były. Bo liście to one mają trochę podobne do mieczykow. Teraz cebulki leżą w szklarence, liscie powypuszczaly i myślę czy sądzić czy nie. A podobno w donicy miały się udawać.

Ja bym te frezje już posadziłła jak wypuszczają. Może być tak że to takie cebule jak tulipany jednoroczne a może tak że podrosły i dojrzały i efekt będzie lepszy i tego się trzymajmy.

Moje ciemierniki startują wcześnie, ja ich nie okrywałam niby czasem troszkę liści nagarnęlam, a w tym roku sypnełam ziemią jak róże kopczykowałam i to chyba nie był najlepszy pomysł jak mi się wydaje, liście tak a ziemia nie.
Za to teraz mam piękny widok bo mokrego śniegu nawaliło.

Dostałś nasionka ? ja dziś dostałam tyle cudnych torebeczek jaaa!, widziałam że jakies piękne maki poprosiłaś ciekawe jak się udadzą. A cleome fioletowe mam od Marzenki jakby co. No i mam już wieeeelkie pudło nasion - w kwietniu chyba będę wszystkie dni tylko siać
pozdrawiam
Gabriela 23:29, 10 lut 2016

Im bardziej pada śnieg,
Bim – bom
Im bardziej prószy śnieg,
Bim – bom
Tym bardziej sypie śnieg
Bim – bom
Jak biały puch z poduszki.

I nie wie zwierz ni człek,
Bim – bom
Choć żyłby cały wiek,
Bim – bom
kiedy tak pada śnieg,
Bim – bom
Jak marzną mi paluszki.

[i]Alan Alexander Milne "Chatka Puchatka"
[/i]

Chciałam powiedzieć, że przysłowia które cytowałam 2 lutego się już dwa razy sprawdziły.
Śnieg sypie od późnego popołudnia jak biały puch z poduszki - płatki grube lecą, no i wiosna się skończyła na razie.
Narzędzia do cięcia jeszcze trochę poczekają.
Wsadziłam do doniczki pietruszki i buraka, wschodzi wysiany do ziemi na kiełki słonecznik.

Mira - wsadzę te frezje, przecież nie wyrzucę.
Nasion jeszcze nie dostałam, ale i nie byłam w skrzynce dzisiaj. Czyżby Twoje pudło z nasionami dorównywało już wielkością mojemu?

Agania - czekam na sernik, odśnieżać będziemy na 100%, trochę ruchu nie zaszkodzi.

Gruszka - sernik polecam. Z ciemiernikami powinno się nam udać. Ja jedne trzymam w szklarni pomidorowej, wkopane z doniczkami w ziemię, drugie w nieogrzewanym jasnym pokoju u mamy.
mira 08:30, 11 lut 2016

Gabrysiu oj coś czuję Twoje bim-bom to jest tak jak pogoda pokrzyżuje plany wtedy jest bom bom - na szczęście masz oranżerię i tam cudnie można spędzić czas choćby z pudłem , moje pudło jest większe bo warzywa doszły ale gdzie mu tam do Twojego choć za rok ...

czy wsadzony burak i pietruszka to na listki? ja uciełam po ok 1/3 pietruszki i wsadziłam i dziś wszystkie zielone co prawda jasno ale zawsze

bim bom obrzydliwie - zobacz prognozę na kolejny tydzień bim bom
Gabriela 09:01, 11 lut 2016

Moje pudło od razu też nie było takie duże. A mam jeszcze teraz skrzyneczkę drewnianą i koszyczek. Goń mnie.

Burak i pietruszka na listki.

Nawet nie mam zamiaru zaglądać na prognozę - bom.
Kasya 09:51, 11 lut 2016

Jak dla mnie to jest cały czas przedwiosnie i wg prognoz jeszcze długo tak będzie
Za ciepło na zimę ale jednak za zimno na wiosnę