Tylko trochę szkoda, że łubiny są krótkowieczne, przynajmniej u mnie. Tylko jedną odmianę, taką różową miałam z siedem lat, ale i ona zdechła. A zeszłoroczne siewki floksów, wysiane w doniczkach zjadły mi jednej nocy ślimaki, a tak się cieszyłam na nowe okazy i przepadło.
Dlatego niestety, ale niedługo już niebieskie cukiereczki idą w ruch. W ubiegłym roku posypałam bardzo wcześnie w połowie marca, dookoła ostróżek i łubinów właśnie, bo to były cele ślimaków ulubione i udało się, nie zjadły tak jak rok wcześniej.
Te kolorowe prześliczne, chociaż jak dla mnie już za dużo koloru na raz
Przy sprzątaniu liści z rabat już te małe żarłoki -ślimoki widziałam! Granulki czas nastawiać. POd kubełek, jak radzi Izabelka,
Wysiałaś już nasiona dalii? Ja dopiero w weekend sieję.
Katkak
Warto jest co jakiś czas potraktować lilaka sekatorem - w ten sposób odmładza się krzew i kwiaty są masywniejsze. Dla nadania formy/pokroju tnie się po przekwitnięciu (kwiaty wiąże na przełomie lipca i sierpnia). Aby odmłodzić należy wyciąć najgrubsze/najstarsze gałęzie. Aby wyhodować jednopienną formę należy systematycznie i konsekwentnie wycinać wszystkie odrosty z ziemi, co łatwe nie jest, bo bez jest w tej kwestii mistrzem.