Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

tulucy 22:15, 09 mar 2016

Gabriela napisał(a)

Mam białe, albo miałam.

Białe są piękne, mam nadzieję, że moje kiedyś też tak zakwitną, zimę - sprawdziłam - przetrwały
Gabriela 22:33, 09 mar 2016

Tylko trochę szkoda, że łubiny są krótkowieczne, przynajmniej u mnie. Tylko jedną odmianę, taką różową miałam z siedem lat, ale i ona zdechła. A zeszłoroczne siewki floksów, wysiane w doniczkach zjadły mi jednej nocy ślimaki, a tak się cieszyłam na nowe okazy i przepadło.
Gabriela 22:35, 09 mar 2016

Najbardziej nieprawdopodobne łubiny widziałam na Chelsea:

tulucy 22:40, 09 mar 2016

Gabriela napisał(a)
Tylko trochę szkoda, że łubiny są krótkowieczne, przynajmniej u mnie. Tylko jedną odmianę, taką różową miałam z siedem lat, ale i ona zdechła. A zeszłoroczne siewki floksów, wysiane w doniczkach zjadły mi jednej nocy ślimaki, a tak się cieszyłam na nowe okazy i przepadło.

Dlatego niestety, ale niedługo już niebieskie cukiereczki idą w ruch. W ubiegłym roku posypałam bardzo wcześnie w połowie marca, dookoła ostróżek i łubinów właśnie, bo to były cele ślimaków ulubione i udało się, nie zjadły tak jak rok wcześniej.

Te kolorowe prześliczne, chociaż jak dla mnie już za dużo koloru na raz
hanka_andrus 00:00, 10 mar 2016

Przy sprzątaniu liści z rabat już te małe żarłoki -ślimoki widziałam! Granulki czas nastawiać. POd kubełek, jak radzi Izabelka,
hanka_andrus 00:00, 10 mar 2016

Wysiałaś już nasiona dalii? Ja dopiero w weekend sieję.
Toszka 01:39, 10 mar 2016

Katkak napisał(a)
Gabrysiu ja nan takiego najzwyklejszego lilaka, kupionego wieeeele lat temu od takiego staruszka na rynku, jakiś uszarpany odrost to był, teraz to wiem. Ale rośnie już wiele lat taki krzaczor i jak kwitnie pachnie w całym ogrodzie. Kocham ten czas. Kusiło mnie nie raz żeby go koże na pniu jako kulkę poprowadzić, a resztę wyciac,ale anie nie bardzo wiem jakto ugryźć, a poza rym, żal mi każdej gałazki..

Katkak
Warto jest co jakiś czas potraktować lilaka sekatorem - w ten sposób odmładza się krzew i kwiaty są masywniejsze. Dla nadania formy/pokroju tnie się po przekwitnięciu (kwiaty wiąże na przełomie lipca i sierpnia). Aby odmłodzić należy wyciąć najgrubsze/najstarsze gałęzie. Aby wyhodować jednopienną formę należy systematycznie i konsekwentnie wycinać wszystkie odrosty z ziemi, co łatwe nie jest, bo bez jest w tej kwestii mistrzem.
Kasya 07:05, 10 mar 2016

Nie mogę się napatrzec na te lubiny
U mnie się jakoś nie udają, schną liście (grzyb?)
A pozostałe części zjadają slimaki
paniprzyroda 21:33, 10 mar 2016

Gdzieś w międzyczasie poczytałam o różach, teraz łubin na tapecie, a o takim kolorze hortensji mogę tylko pomarzyć I gratki z okazji 5 lat
Bogdzia 22:15, 10 mar 2016

To teraz bedzie moda na łubiny???Ja juz nie mam gdzie sadzic.Piekne kolory wyhodowali.