Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 17:09, 11 mar 2016

Milka napisał(a)
Czy modne lubiny czy nie, u mnie ich od groma i co rok nimi sie ciesze. Dojda dalie i cynie, staly repertuar u mnie.

A długo masz te łubiny w jednym miejscu?
Cynie też muszę mieć co roku, taki nawyk po babci. W tym roku mam mieć czerwone, żółte, seledynowe i białe.
Gabriela 17:11, 11 mar 2016

laurowisnia napisał(a)
A u mnie ich nie ma, miałam białego i w kolorze buraka, zakwitły masą kwiatów, a później nornica się nimi zajęła i nie ma.
Jak owoce smakowały, chyba wybornie?

Cytryny jeszcze nie naruszyłam, pomarańczki są mało słodkie, ale i niekwaśne, mają fajną cienką skórkę i żadnego prawie białego albedo.

Nornica zjadła korzenie łubinu? To dowód na to, że nie są trujące, a szkoda.
Bogdzia 19:06, 11 mar 2016

Gdyby były trujące to nornice by ich nie tknęły , one wiedzą co można a czego nie.
Rench 20:04, 11 mar 2016

Piękna ta dalia
Też mam sentyment do dawnych kwiatków.
Mam kilka łubinów,nakupiłam jeszcze teraz jednoroczne jakieś,nawet nie wiedziałam,że takie są
Cynie białe,tojad.
Dalię kupiłam bulwiastą, ale jakaś podeschnięta,zalałam ją wodą. Myślisz,że będzie coś z niej,skoro ma bulwki grube ?
tulucy 20:32, 11 mar 2016

Ja mam dylemat, czy łubiny ścinać, czy pozwolić im się rozsiewać, ale wtedy brzydko wyglądają suchary.
Modne czy nie, ja je lubię i mam sentyment z wakacji u rodziny i oby pasowały do tego, co wymyślam.
Agania 21:00, 11 mar 2016

Ach daliami zarażasz

Powrócona piszę...w kuwetkach wierciłam dziurki wiertarką

Łubiny chcē wysiewać bez względu na modę, mam od Ciebie nasionka zeszłoroczne)...doradź do kuwetek czy prosto w grunt i kiedy?
Gabriela 21:17, 11 mar 2016

Rench napisał(a)
Piękna ta dalia
Też mam sentyment do dawnych kwiatków.
Mam kilka łubinów,nakupiłam jeszcze teraz jednoroczne jakieś,nawet nie wiedziałam,że takie są
Cynie białe,tojad.
Dalię kupiłam bulwiastą, ale jakaś podeschnięta,zalałam ją wodą. Myślisz,że będzie coś z niej,skoro ma bulwki grube ?

Są łubiny jednoroczne, tak jak floksy albo ostróżki. Taki łubin może być nawozem zielonym, bo to roślina motylkowa, bogata w azot.
Nawet z tych podeschniętych dalii wyrastają kwiaty, takie przecież często kupujemy w woreczkach i pod wpływem wilgotnej ziemi ożywają.
Ale chyba trochę za wcześnie na ich sadzenie, ja bym je wyjęła z wody.
Gabriela 21:19, 11 mar 2016

tulucy napisał(a)
Ja mam dylemat, czy łubiny ścinać, czy pozwolić im się rozsiewać, ale wtedy brzydko wyglądają suchary.
Modne czy nie, ja je lubię i mam sentyment z wakacji u rodziny i oby pasowały do tego, co wymyślam.

Do ogrodu wsiowego, łubiny pasują.

Dylemat jw. rozwiązuję tak, że jak chcę mieć nasiona, to zostawiam dolną połowę najgrubszego, przekwitniętego kwiatostanu, żeby zawiązał nasiona, a resztę przekwitłych kwiatów ścinam.
Gabriela 21:23, 11 mar 2016

Agania napisał(a)
Ach daliami zarażasz

Powrócona piszę...w kuwetkach wierciłam dziurki wiertarką

Łubiny chcē wysiewać bez względu na modę, mam od Ciebie nasionka zeszłoroczne)...doradź do kuwetek czy prosto w grunt i kiedy?

Najlepiej siać łubiny prosto w grunt, albo do doniczek, żeby potem przy sadzeniu nie ruszać korzeni. Łubiny bardzo źle znoszą przesadzanie.
Chyba w tym roku będę siała do tych kuwet, dość mam takiej ilości pojemników i pojemniczków. Tylko pomidory normalnie, czyli najpierw w małym pojemniku, a potem popikuję do pojemników po dużych jogurtach, bo małe doniczki są zbyt małe.
Milka 09:25, 12 mar 2016

Gabriela napisał(a)

A długo masz te łubiny w jednym miejscu?
Cynie też muszę mieć co roku, taki nawyk po babci. W tym roku mam mieć czerwone, żółte, seledynowe i białe.

3 lata w jednym miejscu, juz pieknie idą i na razienie widać aby się starzały. Cynie tez mam różne, fiolet, skabiozowe, niskie, pomponikowe i jestem ich ciekawa bardzo.