Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Urszulla 23:39, 14 sty 2017

Trzymam kciuki za dekoracje ręczne wykorzystaj na nie czas zimowy bo wiosna przyniesie inne zajęcia.
Urszulla 23:41, 14 sty 2017

Arcydziegla nie mam a teraz widzę na zdjęciach u Ciebie ze aminek nie jest wysoki. U Aliny rósł do nieba . Teraz juz wiem wszystko.
Basilikum 13:58, 15 sty 2017

Rabarbar bieli chyba Ewa z Pszczelarni. Teraz jeszcze i tak nie ma co pdzic wszystko jeszcze spi.

Musze troche polazic po sklepach u uzywanymi rzeczami, moze i donice ladne znajdew przyzwoitej cenie.
mira 21:41, 15 sty 2017

Dobrze że wspomniałaś o Titonii bo kupiłam a nigdy nie siałam - posieję więc do skrzynek.
Lobelie kupiłam bordową i w ub roku siałam z powodzeniem.
Cynie polecam Ci pomarańczowe - śliczne są i na Twoją ognistą będą pasowały.
Dzięki za podpowiedź o ośmiale poszukam miejsca odpowiedniego Ty też szukaj .

Zebrałam nasionka jeżówki ale nie wiem jak z jakością muszę sprawdzić.

Te donice kuszą o rany - ja nie mogę koło takich miejsc chodzić.

pozdrawiam
Pszczelarnia 22:25, 15 sty 2017

Gabrysiu, jakieś sekrety siania kopru bordowego są? Piękne Twoje siane rabaty. I same ciekawostki w wątku. Ja aminek posieję do ziemi od razu.
Anda 08:42, 16 sty 2017

Jakie piękne widoki pokazujesz. Napawam się nimi już kolejny raz, a dopiero teraz piszę, bo komputer miałam zepsuty. Donice w tym roku też zamierzam nowe dokupić. W ogrodzie miejsc do sadzenia mało, to taras trzeba trochę bardziej jeszcze ukwiecić Tylko dlaczego tak jest, że donice, które mi się podobają, zawsze takie drogie są?
W tym roku wybieram się do Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken. Byłaś tam już może?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gabriela 23:02, 16 sty 2017

Urszulla napisał(a)
Arcydziegla nie mam a teraz widzę na zdjęciach u Ciebie ze aminek nie jest wysoki. U Aliny rósł do nieba . Teraz juz wiem wszystko.

No właśnie że jest dość wysoki, zwłaszcza jak ma dobrą ziemię, u mnie na tej rabacie, gdzie go pokazuję, wszystko było wybitnie bujne i wybitnie wysokie w zeszłym sezonie, bo kwiaty rosły w czystym kompoście.
Arcydzięgiel mam zwykły, zielony, sadzonka zadołowana w szklarence. Kupiłam też w Holandii taki niski, bordowy w doniczce, ale obawiam się, że padł, bo go nie zidentyfikowałam na rabacie późną jesienią.
Gabriela 23:06, 16 sty 2017

Basilikum napisał(a)
Rabarbar bieli chyba Ewa z Pszczelarni. Teraz jeszcze i tak nie ma co pdzic wszystko jeszcze spi.

Musze troche polazic po sklepach u uzywanymi rzeczami, moze i donice ladne znajdew przyzwoitej cenie.

Nie wiem, czy Ewa bieli, ale ja bielę na pewno i chwaliłam się w marcu bielonym, pyszny jest, można jeść bez niczego, ukręcony z grządki.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/919-ogrod-w-budowie-nieustajacej?page=523
Gabriela 23:11, 16 sty 2017

mira napisał(a)
Dobrze że wspomniałaś o Titonii bo kupiłam a nigdy nie siałam - posieję więc do skrzynek.
Lobelie kupiłam bordową i w ub roku siałam z powodzeniem.
Cynie polecam Ci pomarańczowe - śliczne są i na Twoją ognistą będą pasowały.
Dzięki za podpowiedź o ośmiale poszukam miejsca odpowiedniego Ty też szukaj .

Zebrałam nasionka jeżówki ale nie wiem jak z jakością muszę sprawdzić.

Te donice kuszą o rany - ja nie mogę koło takich miejsc chodzić.

pozdrawiam

Titonię w drugiej połowie marca wysiej, ona jest wrażliwa na przymrozki, przypomina słonecznik, też ma szorstkie liście, w podobnym kształcie.
Lobelię też siałam z powodzeniem, tylko potem późno i marnie kwitła, a zawsze było tak dobrze. Najlepiej rosła ta co się sama wysiała w doniczkach z innymi kwiatkami.
Cynie już nabyłam, pomarańczowe też. I ośmiał także, gdzie ja go wsadzę? Może na Mordorze, o tam jest dużo miejsca jeszcze.
Nasiona jeżówek mam dwuletnie, może jeszcze skiełkują.
Donice to masz ładne w ogrodzie, ale rozumiem że chcesz więcej.
Gabriela 23:23, 16 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, jakieś sekrety siania kopru bordowego są? Piękne Twoje siane rabaty. I same ciekawostki w wątku. Ja aminek posieję do ziemi od razu.

Aminek siany do ziemi późno zakwitnie.
Sekrety brązowego fenkułu? Chyba nie ma, w zeszłym roku siałam późno, dopiero w drugiej połowie maja, jednocześnie do gruntu i do doniczek, potem żadnej różnicy nie było. Zakwitł, ale nasion nie zdążył zawiązać.
Jednego małego eksperymentalnie przesadziłam do szklarenki pomidorowej na zimę, obsypałam grubo ziemią, trzymał się w grudniu jeszcze, tam jest sucho, więc może...
Posieję teraz po 20 marca do doniczek i zobaczymy.
Chciałoby się mieć taki duuuży fenkuł, jak ten choć zielony.