Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Bogdzia 20:46, 28 sty 2017

Piękny kwiatek oczara,a ja swojego opatuliłam na zime bo posadziłam bardzo późno, ciekawe czy sobie poradzi.Muszę zdjec te gałązki z niego ale u mnie ciągle mroźno.O ptaszku u mnie.
Ewik 03:52, 29 sty 2017

U Ciebie zawsze mozna oko pocieszyć , oczar cudny a z donicami niestety , jak ładne to drogie .
vita 20:37, 29 sty 2017

U mnie w tym roku oczar też się ociąga. Czy to u Ciebie czytałam kiedyś, że po kwitnieniu trzeba go 'ogłowić'? Nie zrobiłam tego i jak widzę, to szału w tym roku nie będzie.
Gabriela 21:29, 29 sty 2017

Tak Vito, u mnie to było, jak się nie oberwie w porę "orzeszków" po przekwitnięciu, kwitnienie w następnym roku jest o wiele słabsze, mam to sprawdzone.

Bogdziu - oczary to wytrzymałe rośliny, jest śnieg, więc pewnie nie będzie miał problemu z przeżyciem tej zimy, mimo że młody.

Ewa, z tym że co ładne to drogie mam ciągle problem i już się przyzwyczaiłam.

Krzysztofie - czy ja wiem czy oczary są drogie? Nie są zbyt popularne. W naszych podkrakowskich okolicach, na południu mamy szkółkę w Krzywaczce, gdzie małe egzemplarze odmianowe w dużym wyborze kosztują ok. 30 zł. Duże, czyli o wysokości ponad metr w dużej donicy kosztują ok. 50 - 70 zł, więc myślę że warto kupić taki większy egzemplarz, bo oczar raczej powoli rośnie.
Ceny chyba są porównywalne z rododendronami.
vita 21:43, 29 sty 2017

Dumałam ubiegłego lata nad tymi orzeszkami, niestety na dumaniu się skończyło. Ale ja dotąd miałam czasu na ogród tyle, co kot napłakał
Krzywaczka, rośnie u mnie sporo roślin z tego miejsca. Byłam w lipcu
sylwia_slomc... 21:49, 29 sty 2017

hanka_andrus napisał(a)
Pocieszamy siebie tymi pierwszymi oznakami wiosny! U Ciebie jeszcze tyle śniegu?
Mam chęć na oczara, ale jak on ma kwitnąć wtedy gdy nie zaglądam do ogródka, to się zastanawiam. Życzę szybkiego pełnego kwitnienia!

Jesienią się pięknie przebarwiają. Mam jednego, ale kwitnie bez tych cudnych frędzli
mira 22:41, 29 sty 2017

Nie mam oczara bo nie wiem gdzie posadzić. Za to oglądam u Ciebie. Chciałabym kalinę tę co teraz zaczyna kwitnienie - widzę w ogrodzie w pobliżu.

Nie leń się i pokaż szklarenkę - to lubimy bardzo.

pozdrawiam
Jana 23:33, 29 sty 2017

też nie mam oczara, ale jest na liście chciejstw, tylko musze znaleźć ładną odmianę :
Gruszka_na_w... 05:44, 30 sty 2017

Cały czas się dowiaduję czegoś nowego. Nie miałam pojęcia, że oczary trzeba ogławiać. Spróbuję ze swoim tej sztuczki.
Bardzo lubię czytać o Twoich wyprawach z ogrodami w tle. Piękna książka mogłaby powstać ze sprawozdań zamieszczanych na forum. Może jakiś duecik autorski z Mirą?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Poziomka 21:20, 31 sty 2017

Gabriela napisał(a)
Wiosna nadchodzi w moim ogrodzie. Pojawiły się fredzelki pierwszego oczarowego kwiatu.

Mój swoją pierwszą zimę spędza w doniczce , na wiosnę posadzę go na docelowym miejscu. Jestem ciekawa ile lat bedę czekać na pierwsze kwiaty ?
Pozdrawiam cieplutko Jasia