Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

mira 21:54, 31 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Cały czas się dowiaduję czegoś nowego. Nie miałam pojęcia, że oczary trzeba ogławiać. Spróbuję ze swoim tej sztuczki.
Bardzo lubię czytać o Twoich wyprawach z ogrodami w tle. Piękna książka mogłaby powstać ze sprawozdań zamieszczanych na forum. Może jakiś duecik autorski z Mirą?

Haniu co ja bym w tym duecie miała robić ja widziałam zaledwie 25 ogrodów a Gabrysia pewnie z 250 - no chyba że herbatę Gabrysi po angielsku
ale ona serwuje wspaniałe i pewnie by mi nie dała.

A tak przy okazji siejesz coś w lutym ? wiem że Ty marcowa no ale jak się nakupiło to trzeba zacząć te siewy.
MartaR 11:52, 06 lut 2017

Jeszcze aminek "White", cieniutkie niteczki, trudno uwierzyć że będzie z niego taka ładna koronka.

Witam serdecznie dopiero odkryłam aminek. Bardzo przypadł mi do gustu. Czy już można go wybierać? Jakie później preferuje stanowisko i jaki odczyn gleby? Pozdrawiam
mira 14:42, 06 lut 2017

dziękuję już za przesyłkę
Tamaryszek 17:11, 07 lut 2017

Witaj Gabrielo! Nie miałam pojęcia, że oczarowi trzeba urywać orzeszki. Nigdy tego nie robiłam, a mam go tyle lat. Fakt, nie co roku kwitł zjawiskowo, może to dlatego. Jutro pójdę sprawdzić, czy coś się na nim dzieje, bo rośnie z dala od okna.
Gabriela 21:46, 07 lut 2017

Obrywanie orzeszków, najlepiej krótko po kwitnieniu jest logiczne - oczar nie wysila się na zawiązywanie nasion i może się poświęcić formowaniu pąków kwiatowych, które zakwitną w następnym roku. Trochę czasu trzeba temu poświęcić, bo orzeszki trzymają się mocno i zazwyczaj parami.
Anglicy nazywają oczara orzechem czarownicy (witch-hazel).

Czy ja będę coś siała w lutym? Chyba nie, ale już na początku marca wysieję sobie lobelie. Kilka ich siewek rośnie sobie spokojnie w donicy z wawrzynem, tak jest co roku, nasiona się wysiewają do doniczek które stoją latem obok, więc mogę zaryzykować twierdzenie, żę już mam rozsadę.

Co do pisania książek o ogrodach - a kto by to kupował, nie opłaca się.
Gabriela 21:51, 07 lut 2017

MartaR napisał(a)

Witam serdecznie dopiero odkryłam aminek. Bardzo przypadł mi do gustu. Czy już można go wybierać? Jakie później preferuje stanowisko i jaki odczyn gleby? Pozdrawiam

Aminek to bardzo dobre odkrycie dla ogrodu. Najlepiej rośnie z wysianej w marcu rozsady, tak w połowie marca najwcześniej, wtedy zakwitnie wczesnym latem, będzie kwitł do mrozów i zawiąże nasiona.Są zwolennicy siania do gruntu na wiosnę, ale wówczas nie ma szans na wczesne kwiaty.
Stanowisko super słoneczne. Ja mam glebę lekko kwaśną w ogrodzie i jak widać rośnie świetnie. Im ziemia bardziej zasobna w azot i inne składniki pokarmowe, tym aminek bujniejszy, wyższy i z większymi kwiatami. Lubi się nieco pokładać, więc dobrze mu między bylinami, które go podeprą w razie wybujania. Ja go sadzę między dalie na przykład. I bardzo żałuję że jest jednoroczny.
Gardenarium 21:56, 07 lut 2017

A ja miałam oczara w donicy, cytrynowy kolor. Ale nie mając miejsca do wsadzenia oddałam sąsiadce. teraz wychyla się już ponad płot, a ja sobie myślę, trzeba było nie oddawać. Jakaś zazdrość mnie bierze czy co?

Instagram Ogrodowiska
Basilikum 06:21, 08 lut 2017

trzeba bylo mi oddac, to bys nie widziala

u nas oczar nazywa sie Zeubernuss czyli czarodziejski orzech
laurowisnia 11:43, 08 lut 2017

Gabriela napisał(a)

Aminek siany do ziemi późno zakwitnie.
Sekrety brązowego fenkułu? Chyba nie ma, w zeszłym roku siałam późno, dopiero w drugiej połowie maja, jednocześnie do gruntu i do doniczek, potem żadnej różnicy nie było. Zakwitł, ale nasion nie zdążył zawiązać.
Jednego małego eksperymentalnie przesadziłam do szklarenki pomidorowej na zimę, obsypałam grubo ziemią, trzymał się w grudniu jeszcze, tam jest sucho, więc może...
Posieję teraz po 20 marca do doniczek i zobaczymy.
Chciałoby się mieć taki duuuży fenkuł, jak ten choć zielony.

Urośnie taki, w kompostowej ziemi w warzywniku bez konkurencji obok. Między bylinami był o wiele szczuplejszy, późno zakwitł, może we wrześniu.
mira 14:52, 08 lut 2017

Podobno szukasz szałwii caradonny też uważam że jest najpiekniejsza bo ma piękne ciemne łodyżki - a ja ja mam - wystarczy podzielić albo u T.Grochowskiego kupić 100 sztuk o!