Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Basilikum 21:05, 13 lut 2017

A gdzie sie ta melase kupuje?
i co z aspiryna?? nigdy nie slyszalam. Ksiazke tez mam na liscie ale chyba w Pl kupie, taniej wychodzi a M i tak nie bedzie jej czytal
tulucy 21:21, 13 lut 2017

Aspirynę wypróbowałam, tam gdzie było mączniaka mało, poradziła sobie, na mocniej zaatakowanym niestety było gorzej. Ale daliśmy radę.
Melasa mnie korci. Czy to nie melasę dodaje się do jakiegoś specyfiku robionego z kompostu? Nie wiedziałam, że w końskim sklepie jest. Na, nie wiem, gdzie koło mnie może taki sklep być... Ale jest stadnina, to zapytam.
sylwia_slomc... 22:01, 13 lut 2017

Co z tą aspiryną konkretnie się robi???
tulucy 22:28, 13 lut 2017

Ja rozpuszczałam w wodzie i robiłam tym roztworem oprysk. Gdzieś mam proporcje zapisane. Aspiryna musi być zwykła, nie powlekana.
Gabriela 22:57, 13 lut 2017

Anda napisał(a)

Czekam na wersję niemiecką. Już od roku kupuję książki tylko używane. Można sporo zaoszczędzić. Ta na pewno niedługo pojawi się w dobrej cenie To prawda, dużo tu ładnych albumów tłumaczonych z angielskiego. Na razie kupowałam bardziej poradniki, ale powoli i dla mnie zbliża się czas albumowy Moj pierwszy album już zakupiłam - o ogrodzie w Sissinghurst.

Tak jak lubię chryzantemy, to do astrów jakoś nie mogę sie przekonać. Muszę więcej astrów u Ciebie oglądać

A jaki ten album, ja mam "Gardening at Sissinghurst" Tony Lorda. Oczywiście po polsku nie uświadczysz niczego na ten temat.

Przekonałam się do astrów, bo od połowy sierpnia do mrozów to właśnie one dają kolory na rabatach - niebieskie, fioletowe, różowe w czystych odcieniach. I są w różnych wysokościach.
Autorzy książki (ojciec i córka) mają piękny ogród z astrami, mam nadzieję się tam wybrać właśnie jesienią.
Gabriela 22:59, 13 lut 2017

Basilikum napisał(a)
A gdzie sie ta melase kupuje?
i co z aspiryna?? nigdy nie slyszalam. Ksiazke tez mam na liscie ale chyba w Pl kupie, taniej wychodzi a M i tak nie bedzie jej czytal

W końskich sklepach, także internetowych jest melasa dla koni.
Aspirynę poleca się do oprysków profilaktycznych, dobrze dziewczyny piszą. Nigdy jeszcze nie próbowałam.
Gabriela 23:01, 13 lut 2017

tulucy napisał(a)
Aspirynę wypróbowałam, tam gdzie było mączniaka mało, poradziła sobie, na mocniej zaatakowanym niestety było gorzej. Ale daliśmy radę.
Melasa mnie korci. Czy to nie melasę dodaje się do jakiegoś specyfiku robionego z kompostu? Nie wiedziałam, że w końskim sklepie jest. Na, nie wiem, gdzie koło mnie może taki sklep być... Ale jest stadnina, to zapytam.

Być może daje się melasę do kompostu, skoro to naturalny nawóz. Z tego co czytam, to ma śladowe ilości azotu, wcale fosforu, za to dużo potasu i mikro- i makroelementów.
alinak 23:11, 13 lut 2017

O aspirynie dużo słyszałam w pielęgnacji domowych parapetowców .Melsę też chyba kupię bo pomidory mnie "wciągnęły"i z roku na rok lepiej się udają.
Nie mam co narzekać ,bo jak na wiosnę doładowałam kompostu to wybijały tak że ciągle uszczykiwałam.Plony miałam naprawdę dobre,jak na uprawę bez osłon.
W tym roku poszerzam skład nasion o jarmuż,bo zasmakowałam w smuffy .

Aminek już wysiałaś?ja jeszcze czekam na słoneczko na parapetach.
Gabriela 23:13, 13 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co z tą aspiryną konkretnie się robi???

tulucy napisał(a)
Ja rozpuszczałam w wodzie i robiłam tym roztworem oprysk. Gdzieś mam proporcje zapisane. Aspiryna musi być zwykła, nie powlekana.

Mikstura z aspiryny wg Wonga - rozpuścić 1/4 do 1/2 tabletki aspiryny w 1 litrze wody i spryskiwać rośliny dla smaku, ochrony przed chorobami, szkodnikami.
Gabriela 23:15, 13 lut 2017

mira napisał(a)

takie może być ? nie wiem czy ładne

chcesz mieć ? miałam i to nawet kilka lat - urocze - podobają mi się białe i takie sobie kiedyś sprawię
fascynacje książkowe jak zwykle ciekawe

pozdrawiam

Śliczne psizęby, żeby mieć to trzeba sadzić jesienią. One są takie blado-żółte, piękny kolor wiosenny.