Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 22:00, 14 lut 2017

laurowisnia napisał(a)

Tylko mam tam jeszcze inne składniki, sól Epsom, mączka kostna, ocet jabłkowy i woda plus melasa.
Za ten przepis dzięki.

Też niegłupie, sól wg. Wonga, tzn. słona woda też nawozi, mączka kostna - wiadomo. Ciekawe to.
Gabriela 22:04, 14 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Podzielam miłość do astrów. Coraz więcej ich u mnie.
Znalazłam u Ciebie odrobinę radości. Po Twoim pytaniu o psiząb, pamiętałam, że ma go Mira i się potwierdziło.
Czuję się mocno zachęcona do lektury polecanej książki.
Bawole serca łapały u mnie zarazę ziemniaczaną. Sprawdzają się karłowe odmiany. Przy sadzeniu rozsady można dać w dołek gałązki pokrzywy i skórki banana. Tak robił mój tato. Uwielbiamy malinowego ożarowskiego. Właśnie za nutkę słodyczy.
Słodyczy szukałam też w buraku (Opolski), marchewce (Dolanka) i zielonym groszku (cud kelvedonu).

Radości sprawianie sprawia mi radość.
Kup koniecznie Wonga, "będzie Pani zadowolona".
Banany, tzn. skóry pod róże wkładam, pod pomidory obornik i skorupki z jajek pokruszone, bo mam kwaśną ziemię, mimo że ciągle dosypuję kompost i kupną z worka.
mira 22:10, 14 lut 2017

Czytałam o tych skorupkach różne opinie - że pod warzywa nie bo salmonella nie wiem co o tym mysleć bo całą zimę składałam
hankaandrus_44 22:19, 14 lut 2017

W celu wyeliminowania salmonelli, prażymy skorupki w piecu, wkładamy kolejną porcję po kazdym pieczeniu ciasta, potem są łatwe do rozdrobnienia.
mira 22:21, 14 lut 2017

No patrz Haniu takie proste...

dzięki wielkie
Agania 10:50, 15 lut 2017

Nie widziałam, ze trzeba prażyć skorupki z jajek, mam uskładane, u mnie najpierw pieczyste w piekarniku, potem skorupki
Pszczelarnia 11:11, 15 lut 2017

Pszczoły melasą? Chyba nie. Ew. cukrem można zakarmiać (ale i tak ciężko to znosi ich układ, nieprzystosowany do antyzbrylaczy). Ja zakarmiam tylko na zimę, wtedy pokolenie, które przetworzy cukier i tak ginie (samo z siebie) po wykonaniu swojej pracy.

Pani Prezes, to w sprawie TML, jesteśmy dogadane.

alinak 11:28, 15 lut 2017

Ja nawet z pobliskiej cukierni załatwiam sobie całe wiaderka skorupek i prosto na kompost .
Przecież salmonella to dla ludzi groźna a nie dla roślin.
Gabi jak się ktoś jeszcze do ciebie zgłosi na lilaki do Wojsławic to przekieruj do mnie.
Gardenarium 14:32, 15 lut 2017

Aby temat spotkania nie zaginął w gęstwinie, pozwoliłam sobie upamiętnić te plany w nowym wątku, w dziale spotkania. Dobrze zrobiłam?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7464-spotkanie-towarzystwa-milosnikow-lilakow-wojslawice-13-05-2017?page=1#post_0

Instagram Ogrodowiska
vita 17:07, 18 lut 2017

Kusicie tymi lilakami
Gabrysiu, melasa dla koni (szukałam, koniarze mi podpowiedzieli) jako nawóz wydaje mi się za droga. Ja chyba wykorzystam wytłoczyny z pierwszych owoców, truskawek i porzeczek. Może być z tego ciekawe doświadczenie