Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 17:52, 22 paź 2022

Ewa777 napisał(a)
Ja bym widziała wzdłuż tej abaty przy domu po środku posadzone 3 drzewka. Albo niewysokie na pniu kule, albo kolumnowe. Do nich "skarpetki" z hakone. Nie wiem, czy jest tam tyle miejsca.

Ogród jesienny u Ciebie nadal uroczy - piękne kolory

Podumam nad tą cienistą. Nie mogę za dużo zabrać miejsca bo chcę mieć tam swobodne przejście. Biegamy tamtędy z taczką, koszami, workami.
Monika83 18:22, 22 paź 2022

Nowa12 napisał(a)

Moje od jakiegoś czasu też .
Tea of Time to nie jest pnąca róża.
Dość niska rabatowa. Ale kolor ma latem pomarańczowy do różowego, nie taki jak teraz.
I nie polecam jak ktoś szuka zdrowych róż bo ona łapie szybko plamistość.
Boże jaki ja babol wstawiłam ,,zaciekawła,, co to za słowo hehe, a to wina szybkiego pisania z tel. Dobrze wiedzieć że łapie plamistość, ja mam 4 róże w tym jedną pnącą które łapią plamistość, kwiaty mają ładne ale co z tego jak chorują.
Agatorek 18:26, 22 paź 2022

Aga . Pięknie jesiennie

Nowy nabytek - judaszowiec śliczny, szkoda, że nie wysyłają
Jaka to odmiana?
Nowa12 18:37, 22 paź 2022

Monika83 napisał(a)
Boże jaki ja babol wstawiłam ,,zaciekawła,, co to za słowo hehe, a to wina szybkiego pisania z tel. Dobrze wiedzieć że łapie plamistość, ja mam 4 róże w tym jedną pnącą które łapią plamistość, kwiaty mają ładne ale co z tego jak chorują.

Nawet nie zauważyłam tej literówki . Ja też już staram się nie kupować tak chorowitych róż chociaż czasem pisze, że zdrowa a wcale tak nie jest.
Nowa12 18:38, 22 paź 2022

Agatorek napisał(a)
Aga . Pięknie jesiennie

Nowy nabytek - judaszowiec śliczny, szkoda, że nie wysyłają
Jaka to odmiana?

Oni niestety nie wysyłają. Też bym wolała, byłoby wygodniej.
To jest Carolina Sweetheart, którą chciałam kupić już wcześniej aż w końcu udało mi się.
Agatorek 19:11, 22 paź 2022

No to super
Ja teraz poluję na Eternal flame (w rozsądnej cenie, bo znalazłam jedynie takiego za 600 zł, a w ale nie był jakiś duży), na wiosnę będzie większy wybór, więc może i ceny normalniejsze…
Nowa12 19:24, 22 paź 2022

Agatorek napisał(a)
No to super
Ja teraz poluję na Eternal flame (w rozsądnej cenie, bo znalazłam jedynie takiego za 600 zł, a w ale nie był jakiś duży), na wiosnę będzie większy wybór, więc może i ceny normalniejsze…

Ja kupiłam Eternala w tej szkółce o której pisałam za 180 złotych. Więc dlatego uważam że to rozsądna cena a nie z sufitu tylko dlatego że to medalista.
Ale rozstrzał cen w zależności od szkółki za judaszowce jest ogromny. Też widziałam i za 450 i za 600 zł.
Agatorek 19:59, 22 paź 2022

Rzeczywiście niezły rozstrzał. A cena bardzo korzystna!
Iwonka 08:50, 23 paź 2022

Cienista rabata byłaby super, ale rozumiem twoje dylematy. Trawnik masz tu piękny i z resztą ogrodu szybko się kosi
Funkie mają chore ceny, najlepiej od kogoś dostać sadzonki. Moje rozdaję, tyle się ich namnaża.
Minusem jest jesienne, bardzo szybkie zamieranie liści, które potem szpecą.
Hakone all gold byłaby tu cudnie limonkowa i bezobsługowa. Mnie by kusiła
Nowa12 10:05, 23 paź 2022

Iwonka napisał(a)
Cienista rabata byłaby super, ale rozumiem twoje dylematy. Trawnik masz tu piękny i z resztą ogrodu szybko się kosi
Funkie mają chore ceny, najlepiej od kogoś dostać sadzonki. Moje rozdaję, tyle się ich namnaża.
Minusem jest jesienne, bardzo szybkie zamieranie liści, które potem szpecą.
Hakone all gold byłaby tu cudnie limonkowa i bezobsługowa. Mnie by kusiła

Trafiłaś w punkt bo hosty już wczesną jesienią są brzydkie i dlatego tak średnio je lubię. Z drugiej strony posadzenie na 10 m sadzonek jednej rośliny chociażby hakonki byłoby chyba trochę nudne. A nie ma tam za dużo miejsca na stworzenie jakiejś sensownej, przemyślanej rabaty. Dlatego nic jeszcze nie wymyśliłam . Może jak już ogarnę resztę ogrodu to wezmę się za to miejsce .