Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

galgAsia 15:36, 19 kwi 2022

Aga, a jeżówki to przesadzasz za każdym razem w inne miejsce? Bo moje też są już takie byle jakie i wymyśliłam, że je wykopię, wzbogacę i przekopię ziemię i wsadzę z powrotem w to samo miejsce. Bo nie bardzo mam miejsce, żeby je sadzić gdzie indziej...
Judith 16:11, 19 kwi 2022

Masakrę masz w ziemi... Ja także kopiąc gdzieś głębiej wygrzebuję czasem różne znaleziska. Folia, gwoździe i szkło to największy dramat. Kiedyś wykopałam słoik z jakąś cieczą w środku... Pewnie zupka sprzed lat... Z kolei mój sąsiad opowiadał, że wykopując lata temu dół na szambo znalazł stary piec...
Nowa12 18:52, 19 kwi 2022

Wykopałam zawilce i wsadziłam do doniczek. Jak dla mnie za inwazyjne. Mam nadzieję że przez najbliższe 10 lat nie
będą mi wyrastać . Starałam się wyciągnąć wszystko z ziemi ale mocno się rozrosły.

Najbardziej zielona jest skarpa bo seslerie i przywrotniki robią Zieloną masę.

Też u mnie szałwie późno ruszyły ale jak ruszyły to już takie są.
Nowa12 18:58, 19 kwi 2022

galgAsia napisał(a)
Aga, a jeżówki to przesadzasz za każdym razem w inne miejsce? Bo moje też są już takie byle jakie i wymyśliłam, że je wykopię, wzbogacę i przekopię ziemię i wsadzę z powrotem w to samo miejsce. Bo nie bardzo mam miejsce, żeby je sadzić gdzie indziej...

Nie, te musiałam przesadzić bo trafiły w niedocelowe miejsce no i przesadziłam w docelowe. Mam przynajmniej taką nadzieję .
I dwie przesunęłam bardziej do słońca bo zaczęły marnieć w cieniu. Jeszcze 6 muszę przesadzić i nie wiem gdzie . Liczę, że jakieś wypadną i tam je wrzucę .
No a ile Twoje mają lat że myślisz żeby je przesadzić?
Nowa12 19:04, 19 kwi 2022

Judith napisał(a)
Masakrę masz w ziemi... Ja także kopiąc gdzieś głębiej wygrzebuję czasem różne znaleziska. Folia, gwoździe i szkło to największy dramat. Kiedyś wykopałam słoik z jakąś cieczą w środku... Pewnie zupka sprzed lat... Z kolei mój sąsiad opowiadał, że wykopując lata temu dół na szambo znalazł stary piec...

Dobija mnie czasem ten mój grunt. Tak się naszarpałam żeby 2 dziury wykopać że dzisiaj mam pół kciuka sinego od łopaty. Całe cegły wykopuję i jakieś wielkie kamienie, które nie mam siły nawet podważyć łopatą.
Wiem że wiele ogrodów tak ma. Ja niestety mam ten syf na całości działki.
Też masz ciekawe znaleziska .
Ewa777 19:35, 19 kwi 2022

Glinę też mam i to bardzo twardą. Na szczęście nie mam żadnych niespodzianek. Na początku trafiały nam się kamieni i jakieś betonowe kloce. Udało nam się chyba już wszystko wykopać, czego i Tobie życzę.
Trawnik pieknie juz się u Ciebie zazielenił
Dziś wyszłam do ogrodu i miałam dylemat, czy zacząć pracę, bo nie byłozbyt ciepło. Ale za chwilkę wyszło słońce i 2 godzinki podziałałam
nicol21 19:36, 19 kwi 2022

Gruzu w ziemi współczuję .
Zawilce są inwazyjne? Ile lat je miałaś w tym miejscu? Póki co ja chciałąbym aby moje się namnożyły Ciężko tym ogrodnikom dogodzić.

Mszycami na klonach się nie przejmuj. U mnie wróble obsiadają tak, że aż drzewka się trzesą. Spokojnie 10+ paków na drzewie. Ładne widoki kwitnących drzew.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Basieksp 19:55, 19 kwi 2022

No masz trochę tego gruzu w ziemi ale wcześniej coś tam musiało być, no bo kamienie to rozumiem ale gruz, to ktoś go tam zakopał chyba? ale za to, Twoją walkę z tym gruzem rośliny doceniają
Nowa12 21:01, 19 kwi 2022

Ewa777 napisał(a)
Glinę też mam i to bardzo twardą. Na szczęście nie mam żadnych niespodzianek. Na początku trafiały nam się kamieni i jakieś betonowe kloce. Udało nam się chyba już wszystko wykopać, czego i Tobie życzę.
Trawnik pieknie juz się u Ciebie zazielenił
Dziś wyszłam do ogrodu i miałam dylemat, czy zacząć pracę, bo nie byłozbyt ciepło. Ale za chwilkę wyszło słońce i 2 godzinki podziałałam

Do emerytury tego wszystkiego nie wykopię . Długo mieliśmy działkę bez ogrodzenia a wszystko wokół się budowało i często lądowało u nas. Potem koparki zaorały wszystko przy naszej budowie + w drugiej części działki mam ceglane gruzowisko i to już nie wiem od kogo .
Fajnie że podziałałaś. Ja na luzaka z godzinkę.
Nowa12 21:07, 19 kwi 2022

nicol21 napisał(a)
Gruzu w ziemi współczuję .
Zawilce są inwazyjne? Ile lat je miałaś w tym miejscu? Póki co ja chciałąbym aby moje się namnożyły Ciężko tym ogrodnikom dogodzić.

Mszycami na klonach się nie przejmuj. U mnie wróble obsiadają tak, że aż drzewka się trzesą. Spokojnie 10+ paków na drzewie. Ładne widoki kwitnących drzew.

U mnie wróbli prawie nie ma. Niestety.
Zawilce mam krótko jakieś 2 sezony ale walą odrostami we wszystkie strony i to daleko a ja takich roślin nie lubię.
Wlazły mi w hosty, derenia.
Gdyby się rozrastały w kępie to spoko ale takie strzały we wszystkich kierunkach to niekoniecznie .
Jak masz dużo wolnego miejsca to się ucieszą .