Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

edi75 11:34, 07 cze 2021

Sylwia tule mocno...Brakuje słów
antracyt 12:03, 07 cze 2021

Strasznie mi przykro, słów innych brakuje
Mgduska 12:44, 07 cze 2021

Sylwia..., ja dopiero u Karoli przeczytałam, co się stało, u nas była piękna pogoda, więc nawet nie włączałam kompa - a tu takie straty! Matko, a tak pięknie było wszystko obrobione, no bardzo Wam współczuję...
sylwia_slomc... 14:32, 07 cze 2021

Szkodę zgłosiłam do tej pory od rana zdjęcia wysyłałam. Wysłałam wszystkie powodziowo gradowe jakie zrobiłam, teraz trzeba czekać....
achimee 15:57, 07 cze 2021

Ups, czytam, oglądam... bardzo mi przykro.
mirkaka 18:05, 07 cze 2021

Współczuję. Bardzo współczuję Sylwio
Ale jednocześnie muszę napisać, że to nie koniec świata. Sylwia rośliny się odbudują, zobaczysz, za tydzień dwa będzie pięknie.
Te które mają połamane czubki zakwitną tylko trochę później
Może trzeba wokół budynków zrobić na stałe wały z worków z piaskiem, żeby je uchronić przed zalaniem.
A teren ogrodu zalewany może trzeba przestać uprawiać, posiać tam tylko trawę, ogród tworzyć wyżej.
Przecież wiesz do którego miejsca zalewa, nie rozumiem dlaczego z uporem maniaka
tworzysz, sadzisz, pielęgnujesz. Przecież prawie co roku jest tego powtórka.
Nałożyliście na siebie tak dużo obowiązków, trzeba trochę odpuścić, bo się rozchorujecie. To tylko ogród, a gdzie zdrowie? Pomyśl i może coś przeorganizujesz ?
Nie zrozum źle moich słów, bardzo mi Was żal, bo to walka z wiatrakami
inka74 19:09, 07 cze 2021

Tulam mocno. Oglądam zdjęcia i nie wiem co powiedzieć.
Dragonka 20:55, 07 cze 2021

Sylwia, dopiero teraz czytam..bardzo mi przykro,że Was dotknęło to nieszczęście. Mam nadzieję,że za Wasz trud i włożone serce w ten ogród, los jeszcze się odwróci niedługo i wynagrodzi jednak..rośliny się podniosą, i Wy też. Trzymaj się ciepło, i nie daj się.
Urszulla 21:49, 07 cze 2021

Sylwia,a ten zbiornik co nają u Was budować kiedy jest planowany?
sylwia_slomc... 21:50, 07 cze 2021

mirkaka napisał(a)
Współczuję. Bardzo współczuję Sylwio
Ale jednocześnie muszę napisać, że to nie koniec świata. Sylwia rośliny się odbudują, zobaczysz, za tydzień dwa będzie pięknie.
Te które mają połamane czubki zakwitną tylko trochę później
Może trzeba wokół budynków zrobić na stałe wały z worków z piaskiem, żeby je uchronić przed zalaniem.
A teren ogrodu zalewany może trzeba przestać uprawiać, posiać tam tylko trawę, ogród tworzyć wyżej.
Przecież wiesz do którego miejsca zalewa, nie rozumiem dlaczego z uporem maniaka
tworzysz, sadzisz, pielęgnujesz. Przecież prawie co roku jest tego powtórka.
Nałożyliście na siebie tak dużo obowiązków, trzeba trochę odpuścić, bo się rozchorujecie. To tylko ogród, a gdzie zdrowie? Pomyśl i może coś przeorganizujesz ?
Nie zrozum źle moich słów, bardzo mi Was żal, bo to walka z wiatrakami

Sęk w tym, że już zostało dwukrotnie przeorganizowane i nie zmieniło to faktu, że żeby się dostać w górną cześć ogrodu to trzeba przedostać się przez te 60 metrów bajora. Cały ogród ma 180 metrów długości, łatwo sobie policzyć jak to wygląda gdy się z samego środka wytnie te 60 metrów z długości. Tym razem wylało też o jakieś 7 metrów szerzej niż poprzednimi razy i ciężko przewidzieć jak będzie kolejnym razem, ani kiedy to nastąpi.
Z uporem maniaka chciałabym mieć pod domem ładnie, a nie bajoro i dopiero ładnie, nie znam osoby, która wolałaby mieć inaczej. Co maja zrobić Ci co im co roku domy zalewa? Zostawić i na upartego nie sprzątać? Tak się nie da. Ja tak nie potrafię. Ogrodu nie mam od wczoraj, ani od momentu pierwszych zalań. Tworzyliśmy go już 5 lat nim nastąpiła pierwsza powódź, a wcześniej była 8 lat wstecz, a jeszcze wcześniej 60 lat nie było. Nie jestem jasnowidzem, ale nie chcę mieszkać z mułem pod oknami. Usytuowania działki nie zmienię, ani usytuowania budynków, a na pogodę nie mam wpływu. Za każdym razem robimy co możemy by straty zminimalizować, ale to nie przynosi żadnych efektów jeśli nie zrobią tego kompleksowo władze. Mamy świadomość, że walczymy z wiatrakami, tylko, że nic innego nie możemy już zrobić.
Do tego po każdym zamuleniu zmienia się ukształtowanie terenu i teraz wokół rowu jest wyżej grunt niż w warzywniku czy w podwórku przy budynkach i z tym też nie bardzo mogę coś zrobić bo to nie zmienia się tylko na mojej działce, ale wzdłuż całego rowu.