Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:10, 20 gru 2023

Darecka napisał(a)
Sylwio, jesteście niezwykle utalentowanymi, pracowitymi i ambitnymi ludźmi, tworzycie piękną, zgraną rodzinę (fantastycznie, że spędzacie czas razem i chodzicie na koncerty, jesteś bardzo przebojową babeczką) oraz magiczną przestrzeń do życia, choć bywają czasem gorsze dni, kiedy wydaje się, że wszystkie siły konspirują przeciwko Wam. Wydaje mi się, że nastąpiło po prostu "zmęczenie materiału", trzeba wsłuchać się w siebie, swój organizm, który zaczyna mówić powoli "dość" i dać sobie trochę wytchnienia, wszystko i tak wskoczy w końcu na właściwe tory, tak jak po zimie przychodzi wiosna i odrodzenie i wstępują w człowieka nowe siły. Życzę Ci, abyś nadal potrafiła doceniać i cieszyć się z tego, co już masz, a masz na prawdę wiele powodów do uśmiechu, tylko chwilowo przysłoniły je ciemniejsze chmury, warto marzyć i mierzyć wysoko, jednak proces dążenia do celu też powinien sprawiać nam radość na każdym etapie, odpocznijcie, skupcie się na sobie, dom i ogród poczeka na lepszy czas, który na pewno przyjdzie już niebawem, ściskam mocno i pozdrawiam!

Masz sporo racji, ale my niestety nie mamy już tyle czasu bo z wiekiem sporo sił ubywa i za np 10 lat już nie podołamy budowie domu. Trzeba się z tym uwijać zwłaszcza, że większość robimy sami, bo inflacja zjadła środki na ekipę budowlaną. Niektóre materiały zdrożały o 60 procent, a niektóre kilkukrotnie. A jeszcze nie wiadomo co na świecie będzie.
Ja doceniam to co się już udało i co mamy, cieszy mnie etap powstawania. Ja psychicznie nie mam siły na kolejne problemy, a te ostatnimi laty piętrzyły się okropnie. To była i nadal jest nieustająca walka. A od problemów nie da się odpocząć niestety. Musiałoby ich nie być. I tak co z jednym się uporamy to kolejny już jakby czekał w kolejce. To mnie dobija. Dziś też się kolejny zdrowotny z babcią pojawił. Ona nie chce dać tego leczyć, a nie leczony może się szybko przekształcić w stan na tyle poważny, że wylądujemy w szpitalu. Na upertość nie ma lekarstwa, a takich problemów nie można przeczekać, ani od nich uciec. Zresztą ja nie z tych co od problemów uciekają to bardziej Em tak ma.
sylwia_slomc... 17:11, 20 gru 2023

Darecka napisał(a)

Fajne. Do zapamiętania.
sylwia_slomc... 17:12, 20 gru 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Sylwia, będzie dobrze. Rzeczywiście co chwilę pod górkę macie trzymam kciuki, będzie dobrze. Grunt że trzymacie się razem, to najważniejsze!
Może odpocznij i zwolnij trochę chociaż na święta? Buziaki, ściskam!

Oj na Święta to mnie akurat przyspieszenie by się przydało
Kordina 20:27, 20 gru 2023

Darecka napisał(a)

Mocny przekaz, jaka jest historia powstania tego napisu, skąd pochodzi?
Darecka 05:48, 21 gru 2023

Odwiedzając znajomych na Śląsku zachaczyliśmy o ichniejsze Arboretum Bramy Morawskiej, mieli sporo dających do myślenia cytatów na drzewach, ale ten przemówił do mnie szczególnie Jest to fragment utworu z 1927 autorstwa Maxa Ehrmanna pt Desiderata, cały jest godny uwagi i niesie piękny przekaz, bez względu na to, jak przejawia się nasza duchowość, bo treść jest uniwersalna

https://www.desiderata.pl/
sylwia_slomc... 10:15, 21 gru 2023

Nie koniec problemów, dziś od nowa dentysta bo korona przy śniadaniu mi wypadła a dopiero co wczoraj byłam na podszlifiwaniu bo była za wysoka.
I jak tu mieć pozytywne nastawienie.... Całe szczęście, że gabinet jeszcze dziś otwarty. Że nie święta. Ale i tak kradnie mi to czas, którego mam za mało do przygotowań świątecznych.
Basieksp 11:02, 21 gru 2023

Darecka napisał(a)
Odwiedzając znajomych na Śląsku zachaczyliśmy o ichniejsze Arboretum Bramy Morawskiej, mieli sporo dających do myślenia cytatów na drzewach, ale ten przemówił do mnie szczególnie Jest to fragment utworu z 1927 autorstwa Maxa Ehrmanna pt Desiderata, cały jest godny uwagi i niesie piękny przekaz, bez względu na to, jak przejawia się nasza duchowość, bo treść jest uniwersalna

https://www.desiderata.pl/

Świetny przekaz warto do niego wracać, by przypominać sobie to, o czym czasami zapominany niby wszystko oczywiste, ale faktycznie w tym biegu dużo rzeczy nam umyka, gdzieś po drodze.
sylwia_slomc... 16:30, 21 gru 2023

Basieksp napisał(a)

Świetny przekaz warto do niego wracać, by przypominać sobie to, o czym czasami zapominany niby wszystko oczywiste, ale faktycznie w tym biegu dużo rzeczy nam umyka, gdzieś po drodze.

Np to, że nie jesteśmy pępkiem świata tylko ziarnkiem piasku....
sylwia_slomc... 16:33, 21 gru 2023

Piernik się piecze tylko piekarnik strajkuje i co trochę gaśnie. Ma czujnik spalin, a swego czasu coś nam na kuchni wykipiało tak że nalało się trochę pomiędzy powłoki. Teraz jak coś piekę i tamto się wypala( już nie śmierdzi od dawna spalonym) to on sobie daje cynk czujce i gaśnie. Więc zamiast w tym czasie robić coś innego siedzę uziemiona i pilnuję pieczenia.
I tak sobie posiedzę prawie trzy godziny bo jeszcze dwa ciasta muszę upiec.
Gosialuk 21:47, 21 gru 2023

Współczuję problemów, ale Hania ma rację, choć po świętach zróbcie sobie ze 2 tygodnie oddechu od remontu i prac ogrodowych. Czasem jak się jest już tak wyczerpanym trzeba po prostu naładować baterie.
Ja dziś miałam sprzątać, bo ale po pracy padłam i dopiero się obudziłam. Trudno jutro zrobię tyle ile dam radę.
Trzymam kciuki za wszystko, ale przede wszystkim za zdrowie całej rodziny. Mam nadzieję, że pogodna atmosfera w czasie świąt zapanuje w waszym domu i trochę przegoni te złe chmury. Łatwo się mówi, że trzeba myśleć pozytywnie, ale zamartwianie się na wyrost też nic nie daje.
Takie są moje osobiste doświadczenia. Ściskam mocno Was oboje.