Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:18, 17 wrz 2024

TAR napisał(a)
Mnie naszla jeszcze inna refleksja. My Polacy czesto pomagamy innym krajom podczas kataklizmow czy to podczas powodzi czy tez pozarow i innych. W tej ciezkiej sytuacji, ktore kraje sa rownie solidarne i pomagaja nam? Czytalam, ze zglosila sie Ukraina i Czechy, gdzie rowniez zmagaja sie z powodzia.
Do Wloch, Grecji, Hiszpanii wysylalismy sprzet, ludzi, pomoc materialna. Jestem ciekawa czy odzew bedzie rownie szybki lub czy w ogole.

Ale jesli nie to na przyszlosc bym mocno sie zastanowila czy pomagac. Dosc bycia frajerem.

Pomaga się bezinteresownie, bez oczekiwania na wzajemność czy odwdzięczanie. Pomoc to zryw i potrzeba płynąca z serca. A serca są różne. Polacy pomagają, ale też nie wszyscy, wielu jest takich co palcem nawet nie kiwnie. W każdym narodzie są tacy i tacy. Miło, że Ukraina, która sama nadal ma wojnę i teraz powodzie o nas i pomocy Polaków nie zapomniała i usiłuje pomóc nam. Czy inne kraje pomogą nie wiem, ale dramat innych ludzi nie może być dla nas obojętny. Pomagałam zawsze gdy mogłam bo tak mi serce dyktowało. Ani trochę nie czuję się przez to frajerem.
sylwia_slomc... 19:52, 17 wrz 2024

Przed chwilą podali, że pomoc zaofiarowało Polsce 9 krajów w tym USA
Tess 19:56, 17 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przed chwilą podali, że pomoc zaofiarowało Polsce 9 krajów w tym USA

Ja zrozumiałam, że Czechom, nie Polsce.
TAR 19:56, 17 wrz 2024

Agatorek napisał(a)
Tar, czytałam, że ze Szwecji (tam pomagaliśmy przy pożarach) przyjedzie 100 samochodów straży.
Także myślę, że Polska raczej doczeka się pomocy.

Ale z drugiej strony nie domagałabym się 100 % wzajemności. Na tym właśnie polega wg mnie pomoc, powinna być bezinteresowna.

Super ze Szwedzi sie wlacza. Ja uwazam, ze pomoc powinna byc wzajemna i solidarna.
TAR 19:59, 17 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pomaga się bezinteresownie, bez oczekiwania na wzajemność czy odwdzięczanie. Pomoc to zryw i potrzeba płynąca z serca. A serca są różne. Polacy pomagają, ale też nie wszyscy, wielu jest takich co palcem nawet nie kiwnie. W każdym narodzie są tacy i tacy. Miło, że Ukraina, która sama nadal ma wojnę i teraz powodzie o nas i pomocy Polaków nie zapomniała i usiłuje pomóc nam. Czy inne kraje pomogą nie wiem, ale dramat innych ludzi nie może być dla nas obojętny. Pomagałam zawsze gdy mogłam bo tak mi serce dyktowało. Ani trochę nie czuję się przez to frajerem.

Tak Sylwia. A ja troche sie czuje frajerem. I historycznie i obecnie. I nie oznacza to, ze nie pomoge. Ale ostatnio zamiast serca przemawia do mnie pragmatyzm.
sylwia_slomc... 20:05, 17 wrz 2024

Tess napisał(a)

Ja zrozumiałam, że Czechom, nie Polsce.

Może Czechom też.... Ja zrozumiałam, że Polsce
sylwia_slomc... 20:06, 17 wrz 2024

TAR napisał(a)

Super ze Szwedzi sie wlacza. Ja uwazam, ze pomoc powinna byc wzajemna i solidarna.

Bo miło by było gdyby taka była, ale nie można pomagać licząc na wzajemność.
Tess 20:12, 17 wrz 2024

TAR napisał(a)

Tak Sylwia. A ja troche sie czuje frajerem. I historycznie i obecnie. I nie oznacza to, ze nie pomoge. Ale ostatnio zamiast serca przemawia do mnie pragmatyzm.

Gdzie jest przycisk "lubię to" ?
Polon 20:18, 17 wrz 2024

A ja myślę i czuję jak Tar, pomagamy kierując się sercem, jednak jeśli serce „obdarowanego” nie czuje potrzeby zareagowania podobnie, to jednak zapał mi mija i zwyczajnie czuję zawód. To nie kwestia pomocy „pod warunkiem”, tylko jakiejś wzajemności
Agatorek 20:22, 17 wrz 2024

Tak, ale niektórzy (ludzie, czy też kraje) nie mają możliwości się odwzajemnić. I tylko dlatego mamy przestać pomagać?