Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Basieksp 23:48, 25 cze 2025

Ładną dużą masz tą hortensję kosmatą. Bardzo duża rośnie? Ładna jest, ciekawe ma liście, tylko nie wiem czy u mnie by sie miejsce znalazło, bo u Ciebie na bardzo dużą wygląda?
Ulina 07:11, 26 cze 2025

Sylwia, teraz masz prawdziwe Ranczo z tym ogrodzeniem bardzo fajnie, mostek też odnowiony, jest się z czego cieszyć. Na fotkach szczególnie widać różnicę, nie ma to jak dobre tło
Miskantowo 07:53, 26 cze 2025

Piękne masz Edenki na pergoli.

Ogrodzenie pierwsza klasa
Podobają mi się te budki.
sylwia_slomc... 09:52, 26 cze 2025

Margo2 napisał(a)
Tak, tło teraz masz eleganckie.
I w domku też coraz ładniej.
Rozumiem Twoją niechęć do sprzątania w altanie, ale może w tym roku tak źle nie będzie?
Łąkę masz cudowną. Faktycznie masy nabrała. Może spróbuj tak jak dziewczyny pisały ile się da wyrwać tej nawłoci. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie wychodzi nieźle. Chociaż Ty mas chyba glinę to może być z tym gorzej. To wykop, a w to miejsce posadź jakieś sadzonki.
Wiem, że to łatwo mówić przy takim areale, ale może jakbyś parę nawet rocznie usunęła, to może uda się zmniejszyć jej ilość?

Gosiu u mnie z nawłocią nie tak łatwo Bo w naszej glinie to ona się urywa, a żeby wyrwać to trzeba po solidnym deszczu próbować. Takiej ilości nie damy rady wykopać. Kilka rocznie to nawet się nie zauważy żeby ubyło. Do tego wszędzie gdzie tylko ruszę ziemię, na rabatach też wschodzą jej tysiące. Ten ugór sąsiada sieje do nas już od kilku dobrych lat. Te nasiona uśpione w ziemi...
A ona puszcza od razu korzenie jak macki. Taka siewka 20 cm to potrafi już mieć korzenie na tyle samo rozpuszczone dookoła. Przerasta w rośliny dookoła.
Wierz mi od początku z nią walczymy, robimy co możemy, a i tak jest coraz więcej jej.
sylwia_slomc... 09:53, 26 cze 2025

Basieksp napisał(a)
Ładną dużą masz tą hortensję kosmatą. Bardzo duża rośnie? Ładna jest, ciekawe ma liście, tylko nie wiem czy u mnie by sie miejsce znalazło, bo u Ciebie na bardzo dużą wygląda?

Jest już wysokości ok 2 metrów i średnica podobna. W zimie gołe gałęzie. Ale jak wystartuje to jest mega ciekawa.
sylwia_slomc... 09:54, 26 cze 2025

Ulina napisał(a)
Sylwia, teraz masz prawdziwe Ranczo z tym ogrodzeniem bardzo fajnie, mostek też odnowiony, jest się z czego cieszyć. Na fotkach szczególnie widać różnicę, nie ma to jak dobre tło

To prawda, tło potrafi zrobić połowę roboty
sylwia_slomc... 09:55, 26 cze 2025

Miskantowo napisał(a)
Piękne masz Edenki na pergoli.

Ogrodzenie pierwsza klasa
Podobają mi się te budki.

Edenki dostałam w prezencie od Dziewczyn Budki musieliśmy już ciut podratować bo to kupne yle jak robione, a u mnie całoroczne więc się zaczynały rozpadać od deszczu. A w zimie ptaki w nich nocują, zwłaszcza mazurki i sikory.
TAR 09:57, 26 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wyniuchały by Cię, chyba, ze wolą bażanty, jeże, koty, krety nornice, gronostaje itp itd

Lubia wszystko, takie wąchanie to dla nich czysta radosc. Widze codziennie rano ktoredy jeze nocami chodza, maluchy jak po sznureczkach pętle robia. Sa bardzo ciekawskie, szczegolnie ten mniejszy, widze ze ma w sobie instynkt łowcy. Krzywdy nie zrobi ale naszczeka na pewno.
TAR 09:59, 26 cze 2025

Te kosmata masz boska, juz rok temu mnie zachwycila. Z moich 4 szt. 3 przetrwały przymrozki wiosenne, jedna sie nie podniosla ale nie wykopuje, potrafi zaskoczyc w nastepnym sezonie, podobnie jak Limetta, myslalam ze padla a ona odbila zielonymi, przenioslam ja w bardziej odpowiednie miejsce, powinna sie zebrac z czasem.

Czy z nawlociami to jedynie koszenie da rade?
sylwia_slomc... 14:47, 26 cze 2025

TAR napisał(a)

Lubia wszystko, takie wąchanie to dla nich czysta radosc. Widze codziennie rano ktoredy jeze nocami chodza, maluchy jak po sznureczkach pętle robia. Sa bardzo ciekawskie, szczegolnie ten mniejszy, widze ze ma w sobie instynkt łowcy. Krzywdy nie zrobi ale naszczeka na pewno.

No to u nas pewnie nie Ciebie postawiłyby na pierwszym miejscu w poszukiwaniach