Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Anda 21:41, 08 lip 2021

Piękny A gdzie Ty masz eukaliptusa?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mgduska 21:47, 08 lip 2021

Anda napisał(a)
Piękny A gdzie Ty masz eukaliptusa?

W donicy przed szklarnią
Anda 21:50, 08 lip 2021

Mgduska napisał(a)

W donicy przed szklarnią

Pokazywalaś i nie zauważyłam? Muszę jeszcze raz obejrzeć.
Na zimę chowasz do szklarni? Czy gdzieś indziej?

Tak podpytuję, bo kupiłam sobie małego na próbę do gruntu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:52, 08 lip 2021

Mgduska napisał(a)

Ewa, musiałam wyguglać mangolda
Wyrwałam te, które szły w nasiona, jeszcze trochę na listki zostawiłam, ale buraczki mam w szklarni, gdzie w pewnym momencie było im już za ciepło. Ogólnie idea jest taka, że rosną do pełnoletności, a potem robię chłodnik

Poproszę przepis, bo ja tylko zapiekam na cieście francuskim z serem i śmietaną
Anda 21:53, 08 lip 2021

Mgduska napisał(a)

Dzięki, ale - i kto to mówi
A czy Twoja konewka też pada na twarz? Bo moja tak, o ile jest pusta.

Nie, stoi ładnie. Twoja pewnie pada z wrażenia, że w tak pięknym ogrodzie wylądowała
Mgduska 08:54, 09 lip 2021

Anda napisał(a)

Pokazywalaś i nie zauważyłam? Muszę jeszcze raz obejrzeć.
Na zimę chowasz do szklarni? Czy gdzieś indziej?

Tak podpytuję, bo kupiłam sobie małego na próbę do gruntu

Gdzieś tam przy okazji się pojawił, o tu:

Ojeju, teraz widzę, jakie tam nieskoszone było, proszę na to nie patrzeć, ja się poprawię

To mój drugi eukaliptus, poprzedniego nie dałam rady przezimować - miał za sucho. To co piszą, że młode egzemplarze potrzebują dużo wody, to wszystko prawda Ten dostał plastikową donicę i dodatkowo osłonkę, dużo większą niż miał pierwotnie i naprawdę rośnie I to szybko, myślę, żeby zmienić donicę na jeszcze większą, w końcu przecież wyjadę na urlop - i co wtedy?

U Ciebie jest cieplejszy klimat, a podobno lekki mróz wytrzymuje, pani sprzedająca twierdziła, że nawet -10 - ale jej też nie udało się go przezimować Zdaje się, że susza jest dla niego najbardziej zabójcza.
Ja i tak kupię nowego za rok, jeśli tego się nie uda przezimować.
Mgduska 08:58, 09 lip 2021

Anda napisał(a)

Poproszę przepis, bo ja tylko zapiekam na cieście francuskim z serem i śmietaną

No ja nie jestem specjalistą, poza tym przepisy wydają mi się strasznie skomplikowane Buraczki (posiekane) lekko podgotowuję w małej ilości wody, do tego wlewam kefir/zsiadłe mleko i śmietanę, wrzucam wszelki dostępny warzyw: ogórki, koperek, rzodkiewkę, im więcej tym lepiej, wszystko na oko. Można dodać koncentratu barszczyku dla koloru, ja podaję jeszcze do tego gotowane ziemniaczki. Raz w roku się tak bawiuńkam
Bee 12:10, 09 lip 2021

Mgduska napisał(a)

W części obok szklarni mamy fragment (niedokończony) ścieżki z kamieni - tam właśnie ostatnio mrówki zaczęły robić swoje korytarze, ale one coś ogólnie gustują w towarzystwie szklarni, wydaje mi się, że to z tego powodu, że w tym miejscu było najwięcej piasku (to był taki piaszczysty szczyt działki), a mrówki wybierają suche miejsca. Nawet kupa kamieni, którą trzymaliśmy ze względu na jaszczurki, jak się ostatnio przekonaliśmy, nie jest już domem jaszczurek, tylko wielkim mrowiskiem .

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. U mnie nie ma gliny, lodowiec zostawił tylko piasek i kamienie na Kaszubach.

Obawiałam się o mrowiska i niestety potwierdziłaś moje obawy. A tak mi się spodobała Twoja ścieżka i chciałam zrobić coś podobnego. No cóż, trzeba wymyśleć coś innego.

Bukiet cudny
Mgduska 13:50, 09 lip 2021

A, czyli Tobie się podobała ta z kamieni?
Ale to nie jest tak, że mrówki wynoszą mi kamienie na grzbiecie Ja tą ścieżkę zamierzam kontynuować, bo z mrówkami jest tak, że i w kostce się pojawią, w betonie, we wszystkim co ułożysz, jeśli akurat znajdzie się to na ich trasie. Nie rezygnuj więc z powodu mrówek, zrób taką ścieżkę, jaka Ci odpowiada, a mrówki - no trudno, ich jest i tak dużo i to jest jedyne zwierzę, które zdarza mi się w ogrodzie truć - miejscowo, na małych obszarach, bo np pojawiły się w schodach wejściowych, albo w szklarni, więc przegięły.
Kamienie powinny być układane na piasku, ale pomiędzy możesz zastosować mieszankę z cementem, to powinno mrówkom utrudnić rycie.
Bee 14:04, 09 lip 2021

Podobają mi się obie ścieżki.

Chciałam wysypać na piasku średnie i małe kamienie (pospółkę) w formie ścieżki między rabatami jak u Ciebie albo jako rabatę pokrytą kamieniami z roślinami sucholubnymi: jukka, jakieś irysy bródkowe, macierzanki itp.

Mam mnóstwo kamieni i kamyczków, które wyciągam z ziemi przy każdym kopaniu, grabieniu i pieleniu i chcę je jakoś zagospodarować. Bo na razie szpeci rosnąca piramida na środku działki. A w piramidzie mrówki zrobiły mrowisko nanosząc piasek.

Chyba Twój żwir na ścieżce jest mniej przyjazny mrówkom niż sterty kamieni.