Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 22:46, 06 lip 2021

antracyt napisał(a)
No patrz mój mak Amazing Grey w ogóle nie wykiełkował. Drugi, którego nazwy nie pamiętam też nie, odpuszczam sobie maki jednoroczne.

Mi w tym roku wyrosło mnóstwo maków wszędzie, ale tam gdzie siałam - mizernie. Co oznacza, że wzeszły te, których nasiona pogubiłam ścinając makówki. Czyli, że lepiej je siać jesienią. Z rozmachem, bez atencji. Moja siostra ma podobne obserwacje - u niej też maki siane jesienią są większe, ale w tym roku ogólnie gorsze, niż w ubiegłym.
lilarose 23:05, 06 lip 2021

Magda, zdjęcia ogrodu czadowe- masz pięknie, wiadomix
Róża Koko Loco trafia na moją listę.
Info o makach mnie zmartwiło- muszę przemysleć, czy polować na nie
Groszek marmurkowy śliczny. Nie wiem, czemu się wzbraniałam przed kolorami i tylko biały wciąż kupuję.
Wrzucaj fotki, wrzucaj- jest na co patrzeć

Juzia 23:06, 06 lip 2021

Mgduska napisał(a)

Alchymista mam w gruncie Winorośl ustąpiła jej miejsca, bo wiem, jakie to duże może urosnąć i na to liczę. Winorośl zresztą wcale się nie obraziła, wręcz przeciwnie.

Dzięki za instrukcję No ale przycinać mi się nie chce, i tak wrzucanie zdjęć trwa długo, trudno, będą stać w pionie jedno na drugim

Aprikola jest bardzo grzeczna, nie marudzi i nie choruje, też nie pachnie, ale wiesz, nie można mieć wszystkiego. Za to jest fajna w bukietach

A jak w gruncie, to spoko

Jak jedna róża na różance nie pachnie, to tragedii nie ma Gorzej jak żadna nie pachnie
Mgduska 23:18, 06 lip 2021

lilarose napisał(a)
Magda, zdjęcia ogrodu czadowe- masz pięknie, wiadomix
Róża Koko Loco trafia na moją listę.
Info o makach mnie zmartwiło- muszę przemysleć, czy polować na nie
Groszek marmurkowy śliczny. Nie wiem, czemu się wzbraniałam przed kolorami i tylko biały wciąż kupuję.
Wrzucaj fotki, wrzucaj- jest na co patrzeć

Resztę wrzucę jutro, do roboty trza wstać jutro
Białe groszki też mam, ładnie się zgrywają z resztą. Ale Ci powiem, że do bukietów najfajniejsze były odmiany, które miałam w zeszłym roku, zwłaszcza różowa Gwendoline, ze względu na bardzo długie łodyżki.

Ja makom nie odpuszczę Nie wszystkie wysiałam, bo wydawało mi się, że nie mam już miejsca, a teraz widzę, że miejsce same sobie znajdą. Kolory mają obłędne, nawet czerwone lubię
Mgduska 23:22, 06 lip 2021

Juzia napisał(a)

A jak w gruncie, to spoko

Jak jedna róża na różance nie pachnie, to tragedii nie ma Gorzej jak żadna nie pachnie

Przypomniałam sobie, że jest taki jeden ALchymist w Sopocie, co roku go sobie podziwiam przez płot I bardzo ładnie ludzie sobie z nim radzą, mają pergolkę nad ścieżką, gdzie utrzymują go w formie zgrabnej, łukowato wygiętej peruczki, na wysokości ok 2 metrów. W zeszłym roku mocniej go ciachnęli, kwitnie bez zarzutu
lilarose 23:38, 06 lip 2021

ja nasion maków w końcu w tym roku nie kupiłam, bo tych kolorów, co chciałam nie udało mi się upolować. Brexit mi wszystko skomplikował
Ale może to i dobrze, bo i tak za duzo tego nakupowałam- trudno potem wysiewy ogarnąć. Teraz czekam, co z maczków kalifornijskich zakwitnie- trudno jest mi upilnować wysiewy w gruncie, trzeba siać jesienią tak, jak pisałaś.

Helen 05:58, 07 lip 2021

Madzia, czy zimowałaś te róże w donicy czy to pierwszy rok? I jaką dużą (wysoką) masz donicę? No i oczywiście czy sypnęłaś wermikulit?
Kasya 06:02, 07 lip 2021

Mgduska napisał(a)
Ballerina - piękna zupełnie inaczej, ale w tym roku naprawdę mnie zachwyca Poza tym różany dzidziuś, który rok temu pojawił się na ścieżce, to najprawdopodobniej jej potomstwo

Ballerina to jeszcze mi się marzy… ale widzę ze ona ogromna jednak
Myślałam ja poprzeplatane między bylinami…
April 06:05, 07 lip 2021

Balerina piękna. Jak jeszcze kiedyś się skuszę na różę to z pewnością będzie to ona
A Laguny niczym nie podpierasz? Nie widzę tam żadnego wspomagania... Cudo, ciekawe jak szybko u mnie osiągnie taki stan.
Mgduska 08:48, 07 lip 2021

lilarose napisał(a)
ja nasion maków w końcu w tym roku nie kupiłam, bo tych kolorów, co chciałam nie udało mi się upolować. Brexit mi wszystko skomplikował
Ale może to i dobrze, bo i tak za duzo tego nakupowałam- trudno potem wysiewy ogarnąć. Teraz czekam, co z maczków kalifornijskich zakwitnie- trudno jest mi upilnować wysiewy w gruncie, trzeba siać jesienią tak, jak pisałaś.

Ja też nie dałam rady wszystkiego wysiać. A część siałam w domu, nie wyszło i już nie miałam miejsca w gruncie - tak było z werbeną hastatą i głowaczkiem. Z nimi może też spróbuję jesienią.