Tak sobie podczytuję wątek i wreszcie zdecydowalam się przywitać. Strasznie podoba mi się ogród jaki tworzysz.
Mam mnóstwo kamieni na działce i chciałabym je jakoś zagospodarować. Jak Ci się sprawia ścieżka? Czy bardzo zarasta chwastami? Jaka jest grubość warstwy i czy coś (karton, folia, mata etc.?) jest pod spodem? Czy krety jej nie niszczą? A mrówki?
Witaj Krajanko
Ścieżka jest na ubitej glinie. Glinę mamy naturalnie wszędzie, poprzetykaną kamieniami - przypuszczam, że masz podobną ziemię No więc tą glinę specjalnie udeptaliśmy i przysypaliśmy żwirem. Czasem zgrabiam żwir z boków, bo w wyniku użytkowania żwir trochę się przesuwa na boki. Tam gdzie są rabaty, mam obrzeża z desek - i to tyle. Warstwa żwiru nie jest gruba, a chodzi się po tym bardzo wygodnie, wszelkie błoto, piasek zostaje na tym jak na wycieraczce. Idąc do domu zahaczam jeszcze o trawnik i mam czyste buty
Rośliny sieją się w pobliżu rabat, głównie kwiaty, co widać na zdjęciach. Chwasty też się oczywiście zdarzają, ale bardzo łatwo dają się wyrwać.
Kretów nie mam Mrówki wybierają kopce z większych kamieni, puste miejsca z piaskiem, albo ścieżkę z kamieni, na ścieżce żwirowej nie miałam z nimi problemu.
W części obok szklarni mamy fragment (niedokończony) ścieżki z kamieni - tam właśnie ostatnio mrówki zaczęły robić swoje korytarze, ale one coś ogólnie gustują w towarzystwie szklarni, wydaje mi się, że to z tego powodu, że w tym miejscu było najwięcej piasku (to był taki piaszczysty szczyt działki), a mrówki wybierają suche miejsca. Nawet kupa kamieni, którą trzymaliśmy ze względu na jaszczurki, jak się ostatnio przekonaliśmy, nie jest już domem jaszczurek, tylko wielkim mrowiskiem .