Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 08:27, 21 lip 2022

tulucy napisał(a)
1000m2 to jest coś... ja tylko mogę napisać, że mam 880m2, z czego ok. 250 zajmuje dom z utwardzeniami. Mało mi zostaje

Ta Sahara to czemu taka wyjątkowa? To rudbekia? bom czytała, ale wyleciało, a w upał jestem leniwa i szukać mię się nie chce.

Wyjątkowa szczególnie na zdjęciach producentów, gdzie ma przecudne, zmienne odcienie zupełnie nietypowe dla rudbekii. Dodatkowo jej wyjątkowość podbija to, jak ciężko ją w ogóle wyhodować.
Wczoraj sprawdziłam, jest troszkę wyższa, niż sądziłam, albo urosła w międzyczasie, ma jakieś 45 cm. Na razie jest jedna.

Lucy, obszarowo mamy podobnie, ja mam 800 m kw, ale mniej utwardzeń. Ino zamiast warzywnika mam lasek
Mgduska 08:30, 21 lip 2022

nicol21 napisał(a)
Piękny, soczysty ogród. To zestawienie czerni wygląda extra. W tym roku odkrywam urok bardzo ciemnych czerwieni [ w daliach] i widzę, że mi się podoba.

Wiesz, musiałam dać coś mocnego na ścianę przed domem, która ma dość sporą powierzchnię i jest biała. Czarne lilie kupiłam w sumie przez przypadek, ale następne ciemne kwiaty sadziłam tam już planowo. Plus białe, miała być rabata czarno- biała. Z białych została gaura, a poza tym sieje mi się tam wszystko, więc jest bardzo kolorowo.

Ogród wczoraj się napił - porządnie podlałam, pomidory nawet więdły.
Mgduska 08:40, 21 lip 2022

Magara napisał(a)

Aaaa, to prawie jak z Hameryki
Na nasiona Vilmorin jestem obrażona, ale gdyby ten maczek u Ciebie naprodukował nadmiar nasionek.......

O, Tobie też dokuczyli - a w jaki sposób?

Maczki, to sama wiesz, jakie są Byle powtórzyły cechy matki

Zakwitła mi też piękna czarnuszka African Bride, którą miałam z rozsady, wreszcie, też kolejny rok prób. I niesamowity maczek kalifornijski w tak dziwnym kolorze, że musiałam podejść, żeby sprawdzić cóż to. Sądziłam, że to mak polny, ale z bliska kolor okazał się intensywnie pomarańczowy. Hmm, z której to mieszanki? I kiedy siane?, na pewno nie tej wiosny.
antracyt 09:26, 21 lip 2022

A zdjęcia tych cudeniek to gdzie są, ja się pytam???
no chyba, że były, a przegapiłam
Mgduska 09:36, 21 lip 2022

antracyt napisał(a)
A zdjęcia tych cudeniek to gdzie są, ja się pytam???
no chyba, że były, a przegapiłam

Ni ma Jutro zrobię Wczoraj musiałam dobrze napoić ogród, więc nawet nie wyjęłam aparatu. Szybko zrobił się wieczór, a wieczorem zdjęcia wychodzą całkiem byle jakie.
tulucy 11:27, 21 lip 2022

Lasku sobie nijak nie zrobię. Na razie robię mini zagajnik i to mi musi wystarczyć. Ot takie zadrzewienie śródpolne, trzy krzaki większe i trzy mniejsze .

Ja Vilm. kupiłam kiedyś pomidory i aminka. pomidory ostatnie wysiałam rok temu i nasiona nadal skiełkowału i sadzonki były udane (bodajże malinowe żółte Wellingtony, pyszne zresztą), o aminku co się będę rozpisywać, raz wysiany nie chce opuścić ogrodu.
Mgduska 13:07, 21 lip 2022

Ten mój lasek to też raczej zagajnik, czule nazywany laskiem, bo drzewa już spore urosły i klimat oraz podszyt jest leśny. Moja siostra mi mówi, że miejsce na warzywa zasadniczo mam, ale skoro wolę las - to mój wybór. Ja bym chciała wszystko zmieścić, a przy tych (nielicznych, ale jednak) upalnych dniach, jeszcze chociaż wanna z wodą by się przydała
tulucy 13:42, 21 lip 2022

Ja kombinuję z zagospodarowaniem kawałka przy mikro sadzie. Plan jest na łączkę kwietną pośrodku, a za nią i za drzewkami może właśnie jakieś oczko bym zmieściła. Chyba że wygra we mnie opcja żywiciela rodziny i zostawię ten kawałek jednak na warzywa. Bo to akurat na granicy z warzywnikiem.
Mgduska 15:42, 21 lip 2022

Z Ciebie już i tak jest niezły żywiciel Ja wplatam pomidory w rabaty, mam też na rabacie kukurydzę - żałuję, że tylko dwie sztuki, za mało wysiałam i tylko dwie wzeszły. Trzeba kombinować, bo własne jedzonko jednak najlepsze
Alija 20:06, 21 lip 2022

Pięknie, kolorowo w ogrodzie, wiewióry bardzo atrakcyjne , a czarne lilie i malwy zachwycające.
Wyczytałam powyżej, że aminek rozsiewa się po ogrodzie, bardzo mi się ta roślinka podoba, przynajmniej na zdjęciach,
bo w naturze nie spotkałam.