Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 18:59, 13 maj 2020

Kokesz napisał(a)

Z tego, który tam zamieściłam.

Nie przejmuj się, że Twoje wypieki odbiegają od tych na zdjęciu. Czytając przepis na bagietki, który wstawiłaś już widzę, że to nie real foto. Tam nie ma mowy jak to luźne ciasto uformować w wałeczek i jak piec, żeby się nie rozpłynęło. Trzeba by dać dużo więcej mąki a wtedy nie będą puszyste.

Wstawiłam w tym wątku link do filmiku o bagietkach

Renia, bułeczki wyszły Ci baaaardzo apetyczne i zgrabne. Muszę ten przepis wypróbować.
Drożdże wreszcie poporcjowałam i zamroziłam. Nie będę się stresować, że znowu muszę upiec coś drożdżowego.

Helen 19:20, 13 maj 2020

Anda napisał(a)

A bo myślę, że na hortkę na pniu też za mało miejsca Vanille Fraise bardzo mi się podoba, ale ona na pniu osiąga całkiem pokaźne rozmiary. Myślałam o jednej

mrokasia napisał(a)

Ewa, a jakby te hortki posadzić tuż przy brzegu rabaty??? Wtedy miałyby ok. 2 metrów na koronę przy założeniu, że pół korony byłoby nad trawnikiem .

Anda napisał(a)

To jest jakiś pomysł A pnie wtedy należałoby czymś otulić, np. przywrotnikiem albo czymś innym o dużych liściach.

Ale mi mieszacie w głowie. Ale to dobrze, lubię takie kombinacje.
Dobrze, że niczego jeszcze nie kupiłam i nie posadziłam.
Tylko, że ja chciałbym sama wyprowadzić hortensję na formę pienną, dlatego najpierw byłaby to forma krzaczasta a dopiero pewnie od kolejnego roku zaczynałoby się formowanie. Dobrze myślę?
I jeszcze podpowiem, że mam już na tej rabacie ciemierniki, które bardzo lubię i na pewno je tam zostawię. Mam też trochę turzyc, brunerę, mały krwiściąg i jakieś inne drobiazgi.

Co uważacie - kombinować z hortensjami? Mnie się podoba także hortensja diamant rouge, ale nie wiem czy się nadaje na formowanie. Mam silver dollar i ona bardzo by się nadawała na formę pienną, ma silne pędy.
Helen 20:03, 13 maj 2020

I jeszcze mi się podobają takie bladoróżowe hortensje.
Magleska 20:04, 13 maj 2020

Helen
nadrobiłam -nie umiem doradzać ,to się nie odzywam
ale z chęcią wypróbuję przepisy bagietkowe i te Renaty
Twoje bagietki smakowicie wyglądają
Helen 20:09, 13 maj 2020

Dzisiaj posiedziałam w domu a w zasadzie bardziej w ogrodzie i działałam bardziej doniczkowo. Druga doniczka już była, ale bardzo ją lubię

Trzmielina z wydepilowaną nóżką i nowy nabytek - funkia elegans - będzie kwitła na biało

I resztki tulipanowe z palibinem i szałwią

Tyle
AsiaK_Z 20:09, 13 maj 2020

Z tego co kojarzę ciemierniki nie lubią przesadzania...
Chce Ci się czekać na formowanie hortki? Fakt, satysfakcja gwarantowana, ale może dorwiesz jakiegoś fajnego gotowca
Helen 20:11, 13 maj 2020

Magleska napisał(a)
Helen
nadrobiłam -nie umiem doradzać ,to się nie odzywam
ale z chęcią wypróbuję przepisy bagietkowe i te Renaty
Twoje bagietki smakowicie wyglądają

Madzia, koniecznie wypróbuj. Tylko ostrzegam - ciężko się oprzeć a w boczki idzie, że hej
Dzięki wielkie
Helen 20:14, 13 maj 2020

AsiaK_Z napisał(a)
Z tego co kojarzę ciemierniki nie lubią przesadzania...
Chce Ci się czekać na formowanie hortki? Fakt, satysfakcja gwarantowana, ale może dorwiesz jakiegoś fajnego gotowca

Asia, tak wiem, że ciemierniki tego nie lubią, ale u mnie muszą to znosić. Przesadzałam w ubiegłym roku i kwitły jak goooopie.
Wiesz, chciałabym od razu formowane, ale kasy nie chcę tyle wydawać na ogród. A moi domownicy rozliczają mnie prawie z każdej złotówki, zwłaszcza jak nie chcę się dołożyć młodzieży do paliwa, ehhh.
AsiaK_Z 20:17, 13 maj 2020

Helen napisał(a)

Asia, tak wiem, że ciemierniki tego nie lubią, ale u mnie muszą to znosić. Przesadzałam w ubiegłym roku i kwitły jak goooopie.
Wiesz, chciałabym od razu formowane, ale kasy nie chcę tyle wydawać na ogród. A moi domownicy rozliczają mnie prawie z każdej złotówki, zwłaszcza jak nie chcę się dołożyć młodzieży do paliwa, ehhh.

To też Ich rozliczaj powiem szczerze, że nawet nie znam ceny na pienne hortki. Jakby to powiedzieć.... jestem zielona w tym temacie
Helen 20:19, 13 maj 2020

AsiaK_Z napisał(a)

To też Ich rozliczaj powiem szczerze, że nawet nie znam ceny na pienne hortki. Jakby to powiedzieć.... jestem zielona w tym temacie

Wiesz, oni w wieku że mało do nich dociera a o wszystko im się rozchodzi...
Zazwyczaj zwykła hortka około 20-30 zł, na pniu około 100 zł.