Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

galgAsia 09:50, 13 maj 2020

Czytam o szronie... U mnie na szczęście (tfu!tfu!tfu!) kolejna nocka bez przymrozków. Mam nadzieję, że obyło się bez start w ogrodzie...
Anda 09:58, 13 maj 2020

Helen napisał(a)

Ewa max. 0,7 m. Ale raczej 0,5 m...

Mało trochę...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 10:09, 13 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Czytam o szronie... U mnie na szczęście (tfu!tfu!tfu!) kolejna nocka bez przymrozków. Mam nadzieję, że obyło się bez start w ogrodzie...

Zaraz idę do ogrodu, to spojrzę co się zadziało po przymrozkach, ale jak zerknęłam "na szybko" na judaszowca, to wygląda że bez zmian.
Zawsze te niby niewielkie przymrozki tak napsują, że szkoda gadać.
Helen 10:16, 13 maj 2020

Anda napisał(a)

Mało trochę...

Powiem Ci, Ewuś, że jak tak patrzę na ten odcinek rabatki, to chyba najkorzystniej będzie zasadzić jednak trzmieliny na pniu i mocno je trzymać w ryzach.
Tak to wygląda z góry:

Przy patyku bambusowych rośnie sobie judaszek, więc jak on trochę nabierze masy, to zabierze sporo miejsca.
Od cisów do trawnika jest tylko 1,1-1,2 m.
Anda 10:38, 13 maj 2020

Szkoda, że nie możesz tam posadzić hortensji na pniu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 10:44, 13 maj 2020

Anda napisał(a)
Szkoda, że nie możesz tam posadzić hortensji na pniu.

Myślę, że mogę i też ją mogę ostro ciąć.
A czemu piszesz, że nie mogę? I czy myślisz o 3 szt.?
Kokesz 10:50, 13 maj 2020

Helen napisał(a)

Renia, dzięki wielkie. A Ty swoje bułeczki z którego przepisu robiłaś?

Z tego, który tam zamieściłam.

Nie przejmuj się, że Twoje wypieki odbiegają od tych na zdjęciu. Czytając przepis na bagietki, który wstawiłaś już widzę, że to nie real foto. Tam nie ma mowy jak to luźne ciasto uformować w wałeczek i jak piec, żeby się nie rozpłynęło. Trzeba by dać dużo więcej mąki a wtedy nie będą puszyste.

Wstawiłam w tym wątku link do filmiku o bagietkach
Anda 10:55, 13 maj 2020

Helen napisał(a)

Myślę, że mogę i też ją mogę ostro ciąć.
A czemu piszesz, że nie mogę? I czy myślisz o 3 szt.?

A bo myślę, że na hortkę na pniu też za mało miejsca Vanille Fraise bardzo mi się podoba, ale ona na pniu osiąga całkiem pokaźne rozmiary. Myślałam o jednej
mrokasia 11:33, 13 maj 2020

Anda napisał(a)

A bo myślę, że na hortkę na pniu też za mało miejsca Vanille Fraise bardzo mi się podoba, ale ona na pniu osiąga całkiem pokaźne rozmiary. Myślałam o jednej

Ewa, a jakby te hortki posadzić tuż przy brzegu rabaty??? Wtedy miałyby ok. 2 metrów na koronę przy założeniu, że pół korony byłoby nad trawnikiem .
Anda 11:55, 13 maj 2020

mrokasia napisał(a)

Ewa, a jakby te hortki posadzić tuż przy brzegu rabaty??? Wtedy miałyby ok. 2 metrów na koronę przy założeniu, że pół korony byłoby nad trawnikiem .

To jest jakiś pomysł A pnie wtedy należałoby czymś otulić, np. przywrotnikiem albo czymś innym o dużych liściach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies