Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 07:44, 16 maj 2020

Wracam do tematu hortensji na pniu przed cisami. Rozrysowałam sobie dość nieudolnie tę rabatę i zaznaczyłam 3 hortensje na pniu tak jak pisała Kasia a potwierdziła Ewa.

Duże zielone koła - stare cisy - teraz są przycięte bardziej w prostą ścianę
3 czerwone koła/jaja to hortensje na pniu
1 brązowy punkt to judaszowiec kanadyjski, który na razie jest metrowym, cienkim badylkiem. Załóżmy, ze będzie kiepsko rósł i za jakiś czas będzie miał 5 m wysokości i tyleż samo szerokości w koronie. Czy jego korona i forma raczej wielopienna nie będzie się nachodzić z 1 lub 1+2 hortensją (licząc od tarasu)?

mrokasia 07:56, 16 maj 2020

Hmmm, ja bym raczej te hortki przesunęła w lewo. i bardziej je rozsunęła tak by nie stykały się koronami. Jeśli nie masz miejsca to chyba zdecydowałabym się tylko na jedną.
Helen 08:14, 16 maj 2020

mrokasia napisał(a)
Hmmm, ja bym raczej te hortki przesunęła w lewo. i bardziej je rozsunęła tak by nie stykały się koronami. Jeśli nie masz miejsca to chyba zdecydowałabym się tylko na jedną.

Boję się, że bardzo w lewo mam już inne nasadzenia z których wolałabym nie rezygnować.
Zrobiłam trochę w lewo:

i z 1 szt.
Helen 11:17, 16 maj 2020

A może jednak zostać przy projekcie Asi?
Anda 15:41, 16 maj 2020

Jestem za jedną hortką na pniu Wyobrażasz sobie, jak to będzie bosko wyglądać jak zakwitnie i przy niej ten judaszek o cudnych liściach? Mniodzio
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 20:13, 16 maj 2020

Anda napisał(a)
Jestem za jedną hortką na pniu Wyobrażasz sobie, jak to będzie bosko wyglądać jak zakwitnie i przy niej ten judaszek o cudnych liściach? Mniodzio

Ewa, ja tego jeszcze nie widzę - narysuj mi, proszę, jak byś posadziła hortkę i co mogłaby mieć do towarzystwa. Pliiiis
Helen 20:31, 16 maj 2020

Już posadzone:
- papryka - całkiem ładna mi wyszła, i
- pomidory - na razie niezbyt ładne sadzonki, ale może się podciągną w ziemi
Na kolor skrzyń - nie patrzymy...
Helen 20:34, 16 maj 2020

Dostałam taki gratis przy zakupach internetowych, bez opisu. Czy ktoś wie co to może być?
antracyt 20:36, 16 maj 2020

Koloru skrzyń nie widzę, ale obelisk bardzo wyraźnie
HannaR 20:38, 16 maj 2020

Kupiłam dziś sadzonki warzyw na targu, ale nie sadziłam jeszcze - strasznie wieje.
Fajny obelisk. Skąd on?