Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Kokesz 11:06, 12 maj 2020

U mnie o 2 w nocy pokazywał 3 stopnie ale u mnie w betonach trochę cieplej. Tylko tak strasznie wiał północny wiatr na balkonie, że wyprowadziłam na noc co weażliwsze rośliny do mieszkania.
Na ogródku wszystko ok

Kiedyś na wątku chlebek wstawiłam kilka przepisów na bułki i bagietki, które sama wypróbowałam i są bardzo podobne do oryginału.
Ostatnio znowu wróciłam do pieczenia chlebów na zakwasie, przepisu nie podam bo robię na oko, w różnych proporcjach mąki, a dziś wstawiłam podmłodę na bułki

Twoja bagietka wygląda smakowicie i na pewno jest pyszna

Wtrąciłam swoje trzy grosze bo trochę denerwują mnie przepisy na blogach tak jak ten na bagietkę, gdzie dodaje się mleko, jajko i nie podaje się jaki typ mąki został użyty. Akurat w bagietkach ale też w innym pieczywie jest bardzo ważne bo użycie innej mąki zupełnie zmienia smak pieczywa.
Męczę te bagietki bo tyle się kiedyś naszukałam przepisów i tyle tych bagietek napiekłam i ciągle to nie było to...albo miały za grubą skórkę jak chleb albo nie była chrupiąca albo środek był jak w bułce a nie taki puszysty...W końcu dotarłam do forum dla piekarzy i technologii piekarnictwa i to było to

Ale się rozpisałam, przepraszam ale kuchnia to moja druga pasja po ogródkowaniu

antracyt 12:40, 12 maj 2020

violaskom napisał(a)

U mnie wszystkie róże które rosną na takim stanowisku są ładne i nie są to gatunki dobierane do stanowisk zacienionych. Róż do półcienia jest bardzo dużo i najpierw skupiłabym się na innych sprawach jak: wysokość szczepienia, powtarzalność kwitnienia, kolor itd. Największym problemem jest wysokość. Ja w tym roku wykupiłam z Rozarium ostatnie sztuki szczepione na 180 cm. W tej chwili większość szczepi nisko, ponieważ firmy kurierskie nie zabierają wysokich róż. Teraz są nowe odmiany, które praktycznie powinny kwitnąć całe lato. Jeszcze ich nie testowałam, jedną kupiłam w tym roku, więc dopiero zobaczę jak jest z tym kwitnieniem. To Knock Out. Nie jest ona szczepiona, ale myślę, że jak się sprawdzi, to na pewno będą ją szczepić na pniu.

Bardzo mi się przydała Twoja odpowiedź Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad posadzeniem róży Comte de Chambord na stanowisku, gdzie słońce jest od rana ok 7mej do ok 16tej. Teraz myślę, że zaryzykuję.
violaskom 13:05, 12 maj 2020

antracyt napisał(a)

Bardzo mi się przydała Twoja odpowiedź Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad posadzeniem róży Comte de Chambord na stanowisku, gdzie słońce jest od rana ok 7mej do ok 16tej. Teraz myślę, że zaryzykuję.

Myślę, że jak masz pełne słońce do 16, to bez żadnego ryzyka możesz sadzić każdą różę.
Anda 14:10, 12 maj 2020

violaskom napisał(a)

Myślę, że jak masz pełne słońce do 16, to bez żadnego ryzyka możesz sadzić każdą różę.

Też tak myślę
Róża do dobrego kwitnienia potrzebuje ok. 6 godzin słońca. Wyjątki potwierdzają regułę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 15:33, 12 maj 2020

Bardzo mnie to cieszy Już czuję jak siedzę z książką na mojej ulubionej ławce a obok pachnie ona
Helen 06:34, 13 maj 2020

Nowa12 napisał(a)

U mnie było chyba minimalnie na plusie ale kolejne felerne noce przed nami .

Agata, tylko przy oknie było 0 st. C. Samochód miałam porządnie zaszroniony i musiałam skrobać tak jak w zimie. Na szczęście dzisiaj rano +5 st.
Pójdę dzisiaj do ogrodu i obejrzę czy coś ucierpiało po tych wczorajszych przymrozkach, ehhhh.
Helen 06:42, 13 maj 2020

violaskom napisał(a)

U mnie wszystkie róże które rosną na takim stanowisku są ładne i nie są to gatunki dobierane do stanowisk zacienionych. Róż do półcienia jest bardzo dużo i najpierw skupiłabym się na innych sprawach jak: wysokość szczepienia, powtarzalność kwitnienia, kolor itd. Największym problemem jest wysokość. Ja w tym roku wykupiłam z Rozarium ostatnie sztuki szczepione na 180 cm. W tej chwili większość szczepi nisko, ponieważ firmy kurierskie nie zabierają wysokich róż. Teraz są nowe odmiany, które praktycznie powinny kwitnąć całe lato. Jeszcze ich nie testowałam, jedną kupiłam w tym roku, więc dopiero zobaczę jak jest z tym kwitnieniem. To Knock Out. Nie jest ona szczepiona, ale myślę, że jak się sprawdzi, to na pewno będą ją szczepić na pniu.

Viola, poszłam zobaczyć jeszcze raz tę rabatę i powiem Ci, że róże by się tam zmieściły, ale cis musi być po roku cięty i boję się, że ciężko będzie wejść pomiędzy róże a cisy, że te przyciąć. Chyba, że znajdę róże na pniu bez kolców?
Może zadzwonię dzisiaj do szkółki i podpytam czy takie są i jakie polecają.
Helen 06:47, 13 maj 2020

Kokesz napisał(a)
U mnie o 2 w nocy pokazywał 3 stopnie ale u mnie w betonach trochę cieplej. Tylko tak strasznie wiał północny wiatr na balkonie, że wyprowadziłam na noc co weażliwsze rośliny do mieszkania.
Na ogródku wszystko ok

Kiedyś na wątku chlebek wstawiłam kilka przepisów na bułki i bagietki, które sama wypróbowałam i są bardzo podobne do oryginału.
Ostatnio znowu wróciłam do pieczenia chlebów na zakwasie, przepisu nie podam bo robię na oko, w różnych proporcjach mąki, a dziś wstawiłam podmłodę na bułki

Twoja bagietka wygląda smakowicie i na pewno jest pyszna

Wtrąciłam swoje trzy grosze bo trochę denerwują mnie przepisy na blogach tak jak ten na bagietkę, gdzie dodaje się mleko, jajko i nie podaje się jaki typ mąki został użyty. Akurat w bagietkach ale też w innym pieczywie jest bardzo ważne bo użycie innej mąki zupełnie zmienia smak pieczywa.
Męczę te bagietki bo tyle się kiedyś naszukałam przepisów i tyle tych bagietek napiekłam i ciągle to nie było to...albo miały za grubą skórkę jak chleb albo nie była chrupiąca albo środek był jak w bułce a nie taki puszysty...W końcu dotarłam do forum dla piekarzy i technologii piekarnictwa i to było to

Ale się rozpisałam, przepraszam ale kuchnia to moja druga pasja po ogródkowaniu

Renia, jak się tak rozpisałaś, to może zdradzisz nam przepis na dobrą bagietkę? Masz rację, ze często trzeba samemu wiele rzeczy dopowiedzieć, domyślić się, żeby coś zrozumieć z przepisu, A czasami jest tak, że moje wypieki nijak nie przypominają tych zdjęciowych z przepisu.
Helen 06:47, 13 maj 2020

antracyt napisał(a)

Zuza, koniecznie ryzykuj, u Ciebie wszystko dobrze wychodzi.
Helen 06:48, 13 maj 2020

violaskom napisał(a)

Też bym tak zrobiła.